Du er her: AU Om AU  Science and Technology Offentlige foredrag i Naturvidenskab Hvordan is og vand dannede Danmark

Hvordan is og vand dannede Danmark

Om foredraget:

Det danske landskab er tydeligt dannet af is og vand. Under den sidste istid blev der alene i Vendsyssel årligt aflejret ler og sand svarende til 200.000 vognlæs. Og det stod på gennem 100.000 år. Men hvornår og hvordan er det danske landskab skabt – og hvad er forbindelsen til bjergene mod nord?

Foredrag ved professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet
Lektor i geologi Nicolaj Krog Larsen, Institut for Geoscience og Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet

Hør om hvordan bjergkæder Jorden over blev nedbrudt under istiderne og hvorfor det danske landskab ser ud som det gør.

Det danske landskab bærer tydeligt præg af at være dannet af is og vand: vi har alle bemærket smeltevandsletter og morænelandskaber samt store sten som blev medbragt af isen fra Norge eller Sverige under de seneste istider. Men helt præcist hvornår og hvordan er det danske landskab blevet skabt – og hvad er forbindelsen til bjergene mod Nord?
    I første del af foredraget kan du høre om hvordan klima og pladetektonik konkurrerer om bjergenes højde og form over det meste af Jorden. Dernæst vil du høre om hvordan istiderne omformede bjergene i Norge og Sverige og frigjorde de materialer som senere endte med at udgøre det danske landskab. Hør endvidere om hvordan forskerne i et nyt laboratorium på Aarhus Universitet bruger kosmisk stråling og computersimuleringer til at afsløre hvordan Skandinaviens bjerge med høje flader og dybe fjorde har udviklet sig over millioner af år.
     I anden del af foredraget vil du se highlights fra den nyeste forskning i istidernes Danmark. Med nye digitale terrænkort vil sløret blive løftet for helt nye detaljer i istidslandskaberne fra forskellige dele af Danmark. Du vil også se eksempler på hvor store mængder materiale, is og vand flyttede. Fx blev der alene i Vendsyssel under den seneste istid, Weichsel-istiden, hvert år aflejret ler og sand svarende til 200.000 vognlæs – og det stod på i 100.000 år.
     Istiderne har også indflydelse på hvordan landskabet udvikler sig i dag, idet eftervirkningerne fra isens tyngde til stadighed får landskabet til at hæve eller sænke sig – og det er gode nyheder når nu havspejlet stiger som følge af global opvarmning.

Udsnit af det ikoniske landskab omkring gletsjernes hovedopholdslinie i Jylland. Nye landkort med detaljerede terrænhøjder viser præcist hvor isranden stod under den sidste istids maksimale udbredelse.

Sådan kan det have set ud mange steder i Danmark under istiden. Denne isfront, Perito Moreno Gletsjeren i Sydamerika, kan hjælpe os til at forstå hvilke istidsprocesser der skabte der danske landskab.

De norske fjelde blev delvist nedbrudt under istiderne, og en del af fjeldene endte i Danmark som sten, grus og sand. Istidernes evne til at nedbryde fjeldene varierede meget fra sted til sted. Ved Aarhus Universitet bruger forskerne isotoper skabt af kosmisk stråling til at forstå bjerglandskabets dannelse. På billedet er ph.d.-studerende Jane Lund Andersen i gang med at save en stenprøve ud af fjeldet.

Under den sidste istid blev det imponerende landskab ved Møns Klint skabt ved at store flager af kalk blev skubbet op foran den fremrykkende isfront.