Nyheder

23.04.2013 |

Sådan ser forsknings- og innovationssucces ud

Grundforskningscenteret MADALGO på Aarhus Universitet er et eksempel på den succes, Danmark har haft med at forene grundforskning og fordybelse med innovation og anvendelse.

På illustrationen her ses en af de opdagede planeter, der til dato ligner Jorden mest. Kepler 62f er 1,4 gange Jordens størrelse, og ligger i den såkaldt beboelige zone i forhold til sin stjerne. (Ill: NASA AMES)

18.04.2013 |

Forskere finder de mest jordlignende planeter til dato

Danske forskere fra Aarhus Universitet og Niels Bohr Instituttet har været med til at finde et planetsystem med to jordlignende planeter i den beboelige zone. Opdagelsen er gjort med NASA satellitten Kepler. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Science.

Røg og damp er der nok af, når de studerende fra fysik og kemi giver en demonstration af deres grej (Foto: Lise Balsby /AU Kommunikation)

17.04.2013 |

Aarhus Universitet går op i røg

Det kommer ikke til at gå stille for sig, når fysik- og kemistuderende fra landets universiteter mødes til det årlige danmarksmesterskab i scienceshows, som i år afholdes på Aarhus Universitet. Publikum har masser af fut og brag i vente, og arrangementet er åbent for alle.

Foto: Colourbox

17.04.2013 |

Tips fra naturlige økosystemer

Økosystemer og menneskeskabte systemer har meget til fælles. Ved at anvende viden om, hvordan økosystemer hænger sammen kan man øge bæredygtigheden, effektiviteten og robustheden af menneskabte systemer.

E-ELT bliver verdens største kikkert. Illustration: ESO.

16.04.2013 |

Aarhus er med til at bygge verdens største teleskop

Danske astronomer får nu adgang til det største og mest ambitiøse teleskop i verden, som blandt andet vil kunne vise, om der er levende organismer på overfladen af planeter i andre solsystemer.

15.04.2013 |

Innovatører skal fremme sundhedsteknologi

Der skal være kortere vej fra idé til produkt og et større fokus på brugernes behov. Derfor lancerer Aarhus Universitet nu i samarbejde med Region Midtjylland en Stanford-inspireret sundhedsinnovatøruddannelse for blandt andet læger og ingeniører.

10.04.2013 |

Ny dekan søges

Aarhus Universitet søger fagligt velestimeret og visionær dekan for hovedområdet Science and Technology.

Xenoturbella bocki i let forstørrelse. Den bliver op til 3 cm. lang. Foto: Göteborgs Universitet

10.04.2013 |

En mærkelig orm i livets træ

En lille orm fra havbunden ud for Sverige er det bedste bud på, hvordan vores stamfar så ud for godt 600 mio. år siden. Det bekræfter ny forskning fra bl.a. Aarhus Universitet. Få hele historien i det nyeste nummer af det populærvidenskabelige webmagasin RØMER.

De fire vindere af finalen 2013 er (bagerst fra venstre): Simon Guldager, Simon Albrechtsen, Jon Nørgaard og forrest Olivia Heinrich.
Både de teoretiske og de praktiske prøver kræver dyb koncentration.

10.04.2013 |

De danske vindere af Biologiolympiade 2013 er fundet

Fire danske gymnasielever har vundet det danske finalestævne og er klar til den internationale biologiolympiade i Bern til sommer.

09.04.2013 |

Den smukke matematik

Matematik er tal. Men vidste du, at matematik også er smukke billeder og figurer? På Steno Museet kan du nu få en videnskabelig kunstoplevelse med den omrejsende udstilling IMAGINARY.

Et sjældent syn af en Ganges floddelfin. Foto: Rubaiyat Mansur, Wildlife Conservation Society.
Ganges floddelfinens underlige kranium med to fremadrettede benplader er sandsynligvis årsagen til, at dyret kan fokusere sine lyde og dermed søge føde på en effektiv måde med lavfrekvente sonarsignaler. Øverst (A) ses kraniet fra venstre, og nederst (B) ses kraniet forfra. Fotos: A. Galatius.
Forskernes feltundersøgelser fandt sted i Sundarban mangroveskoven i det sydlige Bangladesh. Kortet viser udbredelsen af de to arter af ferskvandsdelfiner, Irrawaddy delfiner (cirkler) og Ganges floddelfiner (trekanter). (Kilde: Smith et al., Oryx, 2010).

05.04.2013 |

Lydoptagelser hjælper truede delfiner

Danske forskere har identificeret en unik lyd hos to arter af floddelfiner. De akustiske undersøgelser baner vejen for, at man kan sikre dyrenes levesteder.

05.04.2013 |

Danske forskere sætter fokus på dansk milliardinvestering i forskning

Verdens bedste og kraftigste neutronstrålingskilde – the European Spallation Source (ESS) – åbner i Lund, Sverige, i 2019. Danmark bidrager med over en milliard kroner til opførelsen af faciliteten. Hvordan får grundforskningen inden for strukturbiologi, bioteknologi og medicinalkemi mest muligt ud af denne investering? En gruppe forskere ved…

04.04.2013 |

Vil du vide noget om patenter?

Hvad kræves der for at få patent, og hvilke fordele giver et øget kendskab til Intellectual Property Rights (IPR). Det er nødvendigt at have et godt kendskab til IPR-systemet for at kunne få øje på muligheder for at søge patent, varemærke eller designregistrering på nye teknologier og processer.

03.04.2013 |

Studerende opdager dræbermetode til behandling af kræft

Et nyt laboratoriefund kan få betydning for den medicinske behandling af kræft. For første gang er det lykkedes at transportere antistof ind igennem cellemembranen, og det kan slå selv den mest sejlivede kræftform ihjel. Det er to civilingeniørstuderende, der har fundet frem til metoden, som kan vise sig at blive banebrydende.