Nyheder

Aarhus Universitets har i dag en beskeden hytte og en luftmålestation på Station Nord. Faciliteterne bliver nu mangedoblet i kraft af den nye store bevilling.

28.01.2013 |

Aarhus Universitet bygger forskningsstation i Nordgrønland

Forskerne går nu i gang med at etablere en ultra-moderne forskningsstation helt oppe i det nordligste Grønland. Her skal de studere klimaændringer, og hvordan de påvirker luften, havet, geologien og dyr og planter i det højarktiske område. Projektleder Henrik Skov, Aarhus Universitet, venter at forskere vil strømme til fra hele verden for at…

28.01.2013 |

Biologer vurderer ulvens fremtid i Danmark

Et toprovdyr har gjort sit indtog i det danske landskab, og det sky dyr tiltrækker stor opmærksomhed. Danmark har brug for en forvaltningsplan.

23.01.2013 |

Fysikbøgernes banemand?

Vi står på tærsklen til at opnå konkret viden om en af universets mest eftersøgte bestanddele: Antistoffet. Efter flere års ihærdigt arbejde, har AU-fysikeren Jeffrey Hangst nu reelt mulighed for at blive den første forskningsleder, der foretager præcisionsmålinger på antibrint nogensinde. Han modtager det prestigiøse Advanced Grant fra ERC.

Muslinger kan i fremtiden indtage en vigtig rolle i det store billede om indlandsisens afsmeltning, da deres skaller 'lagrer' informationer om bl.a. mængden af smeltevand fra år til år. (foto: DMI Ocean and Ice)

21.01.2013 |

Muslinger gemmer på klimahistorie

Smeltevandet fra indlandsisen har stor indflydelse på, hvor meget verdenshavene stiger i et varmere klima, men hidtil har man ikke haft mulighed for at se tilbage i tiden for at skabe forståelse for klimahistorien. Det kan man nu....

17.01.2013 |

Kinas præsident hædrer Flemming Besenbacher personligt

Fredag den 18. januar tildeler præsident Xi Jinping den højeste kinesiske anerkendelse inden for naturvidenskab, International Science and Technology Cooperation Award of P.R. China, til Flemming Besenbacher, professor i nanovidenskab ved Aarhus Universitet og bestyrelsesformand for Carlsberg A/S og Carlsbergfondet.

15.01.2013 |

Nanovidenskaben flytter i eget hus

Aarhus Universitet indvier onsdag 16. januar Danmarks største hus dedikeret til nano-forskning. Her skal forskere fra mange forskellige fag samarbejde om at løse store globale udfordringer. Huset er samtidig et symbol på, hvordan et helt nyt forskningsfelt kan vokse ud af en god idé.

11.01.2013 |

Maersk Oil finansierer professorat ved Aarhus Universitet

Seismiske undersøgelser er vigtige i jagten på naturressourcer som olie, grundvand, geotermisk energi og malm. En ny aftale mellem Aarhus Universitet og Maersk Oil giver universitetet mulighed for at udbygge sin forskning og undervisning på området.

Ved hjælp af lasere og superflydende helium4 bliver det nu endelig muligt at instruere molecular movies med lidt handling i. Grafik: Jonas Lerche Hansen.

09.01.2013 |

Laserstyret synkronsvømning for molekyler

En ting er at få et molekyle til at vende rigtigt, når man vil filme det. Det er straks noget sværere at få et molekyle til at vende rigtigt i en væske, som jo også består af molekyler. En løsning er på vej fra Aarhus Universitet.

Nye resultater gør det muligt at besvare, hvordan menneskeflokke bevæger sig – hvilket igen betyder, at man f.eks. kan optimere logistik eller evakuering ved store indendørs begivenheder. (Foto: Colourbox)

08.01.2013 |

Dataloger på færten af menneskeflokke

Mennesket er et flokdyr. Men hvornår er mange mennesker en flok, og hvornår er de bare tilfældige forbipasserende på vej i hver sin retning? Svaret på det spørgsmål har stor interesse, fordi det kan give bedre mulighed for at organisere events, beredskab og smart styring af bygninger. Det svar har dataloger på Aarhus Universitet nu fundet.

Spisetid for fiskene i Mekong-deltaet i Vietnam. De luftåndende fisks små munde bryder ikke kun vandoverfladen, når der er mad. Fiskene er nemlig nødt til at trække vejret ved overfladen, for de lever i meget iltfattigt vand. Zoofysiologer bag et stort, nyt forskningsprojekt vil nu undersøge, hvordan stigende temperaturer påvirker fiskenes respiration. For at nå så langt skal de helt ind og forstå fiskenes grundlæggende fysiologi, og deres nye viden kan bruges til at optimere fiskenes vækst i tropiske akvakulturer verden over.
Lektor Mark Bayley fra Zoofysiologi ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, skal lede det nye Danida-projekt.

07.01.2013 |

Luftåndende fisk under overfladen

Fisk fra sydøstasiatiske dambrug er den hurtigst voksende proteinkilde i verden. Men de fleste af arterne er såkaldte ”luftåndere” med en ukendt fysiologi. Med en millionbevilling fra Danida skal danske biologer nu afdække fiskenes fysiologi, så man kan sikre og optimere fiskenes vækst til trods for stigende vandtemperaturer.

Desto mere viden der er om mælkens indhold og dynamik, desto større er chancen for at kunne bruge forskellige typer mælk til forskellige formål. Foto: Colourbox

04.01.2013 |

Bag mælkens facade

Ny forskning løfter sløret for, at mælk indeholder endnu flere gavnlige stoffer, end man kendte i forvejen. Forskningen tyder også på lovende muligheder for, at man via avlsarbejde kan frembringe forskellige typer af mælk til forskellige formål.

Produktion af grønsager, urter og potteplanter kræver en hel det strøm. Et nyt projekt sigter mod at nedsætte energiforbruget. Foto: Carl-Otto Ottosen

02.01.2013 |

Gartnerier gør klar til fremtidens energisystem: smart grid

Forskere og gartneribranchen arbejder sammen for at gøre væksthusproduktion endnu mere energivenlig. Det skal ske ved at koble styringen af væksthusenes kunstlys sammen med smart grid-systemet.

02.01.2013 |

Forskere rydder op i ældreplejens teknologikaos

Automatiske døråbnere, falddetektorer, intelligente blodtryksmålere, medicineringssystemer og blodsukkeralarmer. Det er bare nogle få eksempler på elektroniske apparater, som i de seneste år er udviklet med de bedste intentioner om at gøre hverdagen nemmere for ældre medborgere og deres plejepersonale. Problemet er bare, at de fleste af disse…