Nyheder

Borekerne er netop hentet op fra bunden af Aarhus Bugt og bliver nu skåret op. I prøverne finder forskerne arkæer, som til stor overraskelse viser sig at leve af proteinnedbrydning. Foto: Bo Barker Jørgensen.

27.03.2013 |

Fire celler vender op og ned på havbundens mikrobiologi

Med DNA fra kun fire celler afslører danske forskere, hvordan nogle af verdens mest talrige organismer spiller en nøglerolle i omsætningen af havbundens kulstof.

En supernova efterlader sig gigantiske 'tåger' af stof, der frigives i den ekstreme eksplosion, der markerer en stjernes død - deraf navnet 'stjernetåger'. På billedet er det Helix Stjernetågen. (foto: NASA, ESA, C.R. O'Dell (Vanderbilt University), M. Meixner and P. McCullough (STScI))

26.03.2013 |

Astronomer finder en ny type supernova

I mere end tusind år har mennesket observeret supernovaer. I al den tid har en hidtil ukendt klasse gemt sig i skyggerne af kosmos. Mød Type 1ax: en lyssvag og til dels ’skånsom’ supernova.

22.03.2013 |

Gentest: Ulv angreb får i Midtjylland

AU-forskere kan nu slå endeligt fast, at det var en ulv, der angreb en fåreflok i Midtjylland. Det er gjort ved hjælp af dna fra spyt fundet i sårene på de døde får.

21.03.2013 |

Supermajs kan give bæredygtig mad på bordet

Nyt forskningsprojekt finansieret af Bill & Melinda Gates Foundation skal bane vejen for en billig og bæredygtig løsning på nogle af Afrikas fødevareproblemer. Forskere fra Aarhus Universitet er med og forsøger at udvikle majs, der kan skabe sin egen gødning. På verdensplan er perspektivet en reduktion i brugen af kunstgødning og dermed i…

19.03.2013 |

Ingeniørhøjskolen får 12-etagers energilaboratorium

Forskere fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet har taget et nyt kollegium i brug som fuldskala energilaboratorium. I løbet af de næste tre år skal de gennemføre noget, der ligner verdens mest radikale overvågningsprogram. Døgnet rundt logger de energiforbruget i 132 lejligheder med få sekunders mellemrum. Målet er at udvikle ny teknologi, der…

Mark Lever arbejder under sterile forhold i laboratoriet. Velkendt værktøj som en hammer er nødvendigt for en geo-mikrobiolog, der arbejder med prøver fra havbundsskorpens klippemateriale. Foto: Jesper Rais / AU Foto.

14.03.2013 |

Energi fra jordens indre giver liv i et globalt økosystem

Havbundens skorpe er enorm i udstrækning, og det meste af den er begravet under mudder, langt fra overfladeverdenen. Nu dokumenterer forskere, at der er liv nede i stenmaterialet, og at det er et liv baseret på kemisk energi.

13.03.2013 |

Gamle fisk snyder arkæologer

Arkæologer er afhængige af præcise dateringer af deres fund. Kulstof-14 datering er et populært redskab til dette formål. Men ny forskning viser, at den er mere kompliceret end hidtil troet: Hver gang vores forfædre har tilberedt og spist fisk, har de 'opstillet' en fælde for dateringsfolket. Læs om det i det nyeste nummer af RØMER her.

Kalciumpumpen
SERCA-kalciumpumpen sidder i det sarkoplasmatiske reticulum membran og pumper kalciumioner (gul) ud af muskelcellernes cytoplasma. Sarcolipinmolekylet (turkis) holder SERCA-strukturen fikseret med døren åben for kalcium. Døren er vist som en lyserød struktur, der bevæger sig op og ned for at åbne og lukke døren til calcium-ionernes transportlommer inden for i proteinet.

07.03.2013 |

Sidste billede i molekylær tegneserie på plads

Forskere ved Aarhus Universitet har i samarbejde med et nystartet biotekfirma fået tegnet det sidste billede i en videnskabelig ”tegneserie”, der illustrerer kalciums vandring og funktion i kroppen. Opdagelsen er publiceret i tidsskriftet Nature og har stor betydning for udvikling af ikke mindst medicin til hjertepatienter.

Et studie af græske statuers testikler har vist, at deres anatomi baserede sig på hovedløs gerning og (vrang)forestillinger. Det gav forskeren bag en Ig Nobel-pris. (Foto: Colourbox)
"The Stinker" er den officielle maskot for Ig Nobel-prisen. (Ill: Improbable Research)

01.03.2013 |

Man griner først – så kommer eftertanken

Hvad sker der, når man blander oldgamle testikler med benhård videnskab? Man finder ud af, at grækerne ikke havde styr på anatomi. Videnskab er ikke kun tant og fjas. Der skal også være plads til lidt alvor. Ganske vist er Ig Nobelprisen et satirisk svar på Nobelprisen, men der skal være hold i videnskaben hos modtagerne.