Nyheder

29.11.2013 |

Aarhus-forskere starter samarbejde, der skal sikre EU mod overvågning

Et internationalt forsker-netværk skal sikre europæiske borgere, virksomheder og stater mod overvågning på nettet. Kryptologiforsker Claudio Orlandi fra Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har taget initiativet til netværket.

29.11.2013 |

Nano-robot til transport af medicin i kroppen

Første skridt er taget til udvikling af en nano-robot, der på længere sigt skal være med til at transportere medicin målrettet rundt i kroppen.

Dekan Niels Chr. Nielsen, Science and Technology. (Foto: Lars Kruse/AU Kommunikation)

27.11.2013 |

Science and Technology skal spare: Dekanens tale

Dekan Niels Chr. Nielsen holdt onsdag 27. november tale for medarbejderne på ST om den kommende sparerunde.

24.11.2013 |

Proteiner dæmper ubrugelig genaktivitet i vores celler

Ny opdagelse viser, hvordan vores celler sorterer skidt fra kanel i et virvar af brugbar og ubrugelig genaktivitet. Et dansk forskerhold fra Aarhus Universitet har nu i samarbejde med internationale forskningsgrupper fundet en mekanisme, der hjælper cellen til at forhindre ophobning af de mange ubrugelige RNA-molekyler, der hele tiden produceres…

Holdet bag Nano Creators læser nanoscience, molekylærbiologi eller kemi på Aarhus Universitet.  Det består af Ane Helene Langvad Andreassen, Minh Lon Lu, Caroline Filippa Langfeldt Knabe, Malthe Hansen-Bruun, Mikkel Bach Skovsgaard, Nadia Nasser Petersen, Veronica Liv Andersen og Julie Stokkebro Schmøkel.
Nano Creators med deres pris i Harvard. (Copyright BIOMOD)

20.11.2013 |

Studerende vinder publikums hjerte med nano-medicin

Et hold aarhusianske studerendes bachelorprojekt har givet dem publikumsprisen ved Harvard Universitys konkurrence i at designe biomolekyler. Midlerne er god forskning blandet med kreativ formidling.

Billedet viser et golden-mantled ground squirrel, der er et af de seks arter af jordegern, der indgår i artiklen. (Foto: Inge Grønvall Revsbech)
Inge Grønvall Revsbech på Mt. Evans i Colorado i færd med at fange jordegern.

20.11.2013 |

Chip og Chap opfører sig ikke som forventet

Jordegern har overrasket forskere, der har fundet ud af, at deres blods iltbinding har usædvanlige egenskaber. Det har udløst en forskningspris til en af forskerne, der er ph.d.-studerende på Aarhus Universitet

Jacob Sherson har netop modtaget Lundbeckfondens fellowships. Med udnævnelsen følger 10 millioner kroner til hans forskning i atomernes mystiske verden. (Foto: Lundbeckfonden)

20.11.2013 |

Kvante-tidsalderen er kommet et stort skridt nærmere

Det er lykkedes den nyudnævnte Lundbeckfond fellow Jacob Friis Sherson at tæmme en sky af atomer og lave verdens koldeste krystal. Han har dermed skabt en kvantesimulator, der er et stort skridt i udviklingen af potente kvantecomputere og superledere.

Gengivelse af Titan. (Foto: Oak Ridge National Laboratory, U.S. Dept. of Energy)
Professor Poul Jørgensen, Institut for Kemi. (Foto: Lars Kruse, AU Foto)

19.11.2013 |

Aarhus-forsker får adgang til en af verdens største computere

Professor Poul Jørgensen, Institut for Kemi, har fået adgang til en af verdens største computere – TITAN, som befinder sig i USA. Han har søgt om 122 mio. regnetimer på molekyler, og allerede fra næste år skal de første 24 mio. timer bruges. De har en værdi af ca. 25 mio. kr.

18.11.2013 |

Bakterier bruger dødelige cellegifte til at omgå antibiotikabehandling

Bakterier, der forårsager infektionssygdomme, producerer en lang række cellegifte, og nu har et internationalt forskerhold fundet mekanismen bag én af disse cellegifte. Med disse nye resultater vil man i fremtiden kunne udvikle nye behandlingsmetoder til at svække cellegifte og dermed infektionssygdomme.

Pontus Gourdon fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet har netop modtaget Lundbeckfondens fellowship. (Foto: Lundbeckfonden)

15.11.2013 |

Når vores celler ikke kan beskytte sig

Den nyudnævnte Lundbeckfond fellow Pontus Gourdon fra Aarhus Universitet vil undersøge, hvad der sker, når transporten af stoffer ind og ud af cellerne ikke fungerer. Frygtede demens-sygdomme kan opstå, hvis der opstår ubalance i en række stoffer i vores celler.

Charles E. Lesher tager prøver af bjergarterne i Østgrønland. Prøverne skal senere CT-skannes til brug i teksturstudier. (Foto: Eric Brown, AU)
Charles E. Lesher tiltræder som Niels Bohr-professor på Institut for Geoscience og holder i den anledning forelæsning d. 14. november. (Foto: Charles Lesher)

13.11.2013 |

Niels Bohr-professor skal forske i Jordens dybe processer på Aarhus Universitet

Professor Charles E. Lesher fra University of California, USA, er netop blevet ansat i et femårigt Niels Bohr-professorat på Aarhus Universitet, hvor han skal forske i Jordens dybe processer. Der er tiltrædelsesforelæsning torsdag d. 14. november kl. 16.15.

Jeremy David Silver fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet har netop modtaget Lundbeckfondens talentpris (Foto: Lundbeckfonden)

13.11.2013 |

Forureningsforsker modtager talentpris fra Lundbeckfonden

Jeremy David Silver fra Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet modtager Lundbeckfondens Talentpris 2013. Prisen uddeles til forskere under 30 år, som har udmærket sig i deres videnskab.

12.11.2013 |

Protein med potentiel rolle i bekæmpelse af Hepatitis C virus

Et internationalt forskerhold under dansk ledelse har som de første i verden dyrket og oprenset et interferon (protein) kaldet lambda 4. Dette interferon opfører sig som dr. Jekyll og mr. Hyde, idet det paradoksalt nok øger risikoen for at få hepatitis C (HCV) og reducerer muligheden for helbredelse, mens det har potent effekt mod HCV i…

Professor MSO Michael Drewsen skal de næste fire år lede COMIQ, et europæisk samarbejde, hvis mål er at uddanne den næste generation af forskere til at løfte fremtidens kolde molekylefysik og -kemi. (Foto: Rasmus Rørbæk)
Akademiske partnere: Aarhus Universitet, University of Basel, Centre National de la Rescherche Scientifique, University of Oxford, Heinrich Heine Universität Düsseldorf, University of Innsbruck, Ulm University, University of Bonn. Industrielle partnere: HighFinesse, Alpes Lasers, Stahl-Electronics. Læs om partnerne på COMIQ-hjemmesiden.
Cold Molecular Ions at the Quantum Limit (COMIQ) støttes af EU Kommissionens 7. rammeprograms PEOPLE initiativ under Marie Curie Actions. Projektet giver mulighed for at ansætte 13 ph.d.-studerende og en post.doc. fordelt over hele Europa. På AU vil to studerende samt en post.doc. især arbejde på at kombinere ultrakolde molekyler med femtolaserteknologi. Uddannelse og træning vil foregå på ni universiteter og laboratorier samt tre private virksomheder fordelt på i alt seks europæiske lande.

11.11.2013 |

Mod nye og koldere horisonter

Med en Marie Curie bevilling fra EU's syvende rammeprogram på 28 mio. dkr. skal fremtidens forskere inden for kold molekylefysik og kemi uddannes indenfor netværket 'Cold Molecular Ions at the Quantum Limit’ (COMIQ), under ledelse af professor Michael Drewsen fra Aarhus Universitet.

05.11.2013 |

Sikkert over Zackenbergelven med ny bro

Forskningsstation Zackenberg i Nordøstgrønland har indviet en ny bro så man kan udvide klimaforskningen til den vestlige side af Zackenbergelven. Etableringen af den 45 meter lange bro over den strømmende og iskolde elv i et af verdens mest øde områder bød på ekstraordinære udfordringer for byggeholdet.

Viser resultater 1 til 15 ud af 17

1 2 Næste