Nyheder

29.08.2014 |

Aftale med Selvstyret fornyet: DCE skal øge miljøviden på råstofområdet

DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, skal yderligere øge videngrundlaget og dermed sin ekspertise inden for områder, hvor Grønland har brug for en stærkere specialiseret rådgivning i form af forskningsbaseret miljørådgivning på råstofområdet.

20.08.2014 |

15 mio. kroner til nyt start-up factory i innovationsmiljø på Navitas

I september åbner et nyt start-up factory ved Navitas. Med en bevilling på 15 mio. kroner får Aarhus et spritnyt og visionært innovationsmiljø med en stærk tematisk tilknytning til cleantech-branchen.

30 12-taller står der på det eksamensbevis, Lise Kjær Andersen kan vise frem som nyuddannet civilingeniør. Her ses hun ved sin nye arbejdsplads, Navitas. Hun er ansat ved Institut for Ingeniørvidenskab, hvor hun skal forske i lodretstående betonkonstruktioner som for eksempel de søjler, der ses i baggrunden af billedet. (Foto: Lars Kruse, AU)

20.08.2014 |

Civilingeniør bag imponerende studiepræstation

Det er et højst usædvanligt eksamensbevis, som fredag bliver overrakt til en nyuddannet civilingeniør ved Aarhus Universitet. I samtlige eksamener fra første til sidste semester har Lise Kjær Andersen leveret faglige toppræstationer til karakteren 12.

20.08.2014 |

Forskning gav adgangsbillet til søgemaskinegiganten

Asger Feldthaus fra Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet kom igennem nåleøjet og fik et internship hos Google i Aarhus. Udover netværk på tværs af verden fik han gennem sit tre måneders ophold en unik mulighed for at sidde med på første stolerække i udviklingen af Googles nye programmeringssprog, Dart.

Der er behov for at se på de samlede virkninger af klimaforandringer og beslutninger om arealanvendelse for at forstå de fremtidige risici for økosystemer og samfund. (Foto: iStock)

19.08.2014 |

Klimaændringer og ændringer i arealudnyttelse er en dobbelt trussel mod biodiversiteten

De kombinerede konsekvenser af klimaændringer og ændringer i udnyttelse af landjorden kan forhøje sårbarheden af arter og økosystemers over for globale forandringer. Forskning fra Aarhus Universitet viser, at der er et presserende behov for at udvikle relevante målemetoder, der tager højde for flere forskellige trusler mod biodiversiteten samtidig.

Foldning af RNA origami ved hjælp af et polymerase enzym. En grafisk gengivelse af RNA-nanostrukturer, der folder sig mens de bliver syntetiseret af polymerase-enzymer, som læser DNA-koder. Når de har foldet sig, samler RNA-strengene sig i sekskantede gitre på underlaget af silikat. Grafik: Cody Geary, AU.

18.08.2014 |

Selvfoldende nano-origami med én RNA streng

Forskere på Aarhus Universitet og Caltech har udviklet en metode til at folde RNA-strenge, så de danner komplicerede nanostrukturer. RNA-origami er både billigere, enklere og mere anvendelig end den i forvejen kendte DNA-origami. Teknologien vil formentlig kunne bruges til at skabe specialdesignede RNA-strukturer inde i levende celler, hvor de kan…

Forskergruppen er de første, der har vist zinkpumpens funktion, når den tvinger zink-ioner gennem cellemembranen. (Foto: Rasmus Rørbæk)

15.08.2014 |

Don’t zink - do!

Det danske grundforskningscenter PUMPkin med base på Aarhus Universitet har netop formået at ’tage’ de første fotografier af den mekanisme, der fører zink ud af cellerne i f.eks. bakterier og planter. Studiet er blevet offentliggjort i Nature.

Aarhus Kommune, Region Midt og Aarhus Universitetshospital lånte Aarhus Universitets samlede forskertrop inden for ingeniørvidenskab i to døgn. Resultatet blev en række nye produktidéer til forbedring af den nuværende rehabiliteringsindsats. På billedet ses tre af forskerne bag idéen til et dockingsystem til kørestole, der løb med årets førsteplads. Fra højre: ph.d.-studerende, Simon Lind Kappel, lektor Lars Ditlev Mørck Ottosen og adjunkt og ph.d.-studerende Annette Beedholm Rasmussen.

15.08.2014 |

Forskerkonkurrence gav boost til velfærdsinnovation

Intet mindre end otte færdige innovationskoncepter ligger klar til den østjyske sundheds- og plejesektor efter Aarhus Universitets årlige forskerkonkurrence for ingeniører.

(ill: NASA)

14.08.2014 |

Unge forskere leder efter liv i rummet

Skal man kunne lede efter liv i universet, er det en god idé at vide, hvordan liv egentlig ser ud, hvis man skulle støde på det derude. Derfor er der i disse dage fuld gang i en to ugers sommerskole for unge forskere på Aarhus Universitet, hvor astronomer og biologer blandt andet arbejder med at forstå de forhold, man finder ude i kosmos.

Det er dette udsnit af spiralgalaksen NGC 1309, som hovedpersonen i det nye studie, supernovaen SN2012Z, ligger i. Billeder fra 2005 har afsløret en lysende plet på nøjagtig samme sted, som supernovaen er eksploderet. (Foto: Hubble Space Telescope, NASA)

11.08.2014 |

Glimt af ny type supernova

Astronomer har måske fået et første glimt af, hvordan en ny type supernova eksploderer. Observationerne er netop blevet offentliggjort i Nature.

07.08.2014 |

Forskere skal nytænke rehabilitering

70 forskere fra Aarhus Universitet skal i et intensivt innovationsforløb på bare to døgn komme med bud på nye løsninger, der kan være med til at forbedre rehabiliteringen af børn, ældre og hjerneskadede.