Nyheder

Marta Gruca interviewer ghanesiske kvinder om den medicinske anvendelse af palmens rødder (i baljen) mod malaria, mens de spiser dens orange frugt, som lige kan anes i gryden på bænken. (Foto: Patrick Amoateng)

22.12.2014 |

Afrikansk palmeart er roden til alt godt

Rødderne fra en bestemt palmeart viser sig at have en overraskende positiv virkning mod malaria. Det er heldigt, for palmen gror i områder af Afrika, hvor malaria er udbredt, og hvor de færreste indbyggere har råd og adgang til effektiv vestlig medicin. De lokale bruger palmens blade og rødder som naturmedicin mod allehånde dårligdomme, men ny…

Ingeniørstuderende har arbejdet på at udvikle en ny form for nabohjælp, der kan afgive alarm i tilfælde af indbrud. (Foto: Anders Trærup)

19.12.2014 |

SMS forhindrer indbrud

Julen nærmer sig, og med julens traditioner følger også talrige indbrud i de danske hjem. En gruppe indbyggere i Ryomgaard har fået to ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet til at udvikle alarmsystemet Lenio - en moderne form for nabohjælp der skal nedbringe antallet af indbrud i den midtdjurske by.

Lederen af Centre for Quantum Geometry of Moduli Spaces (QGM), Professor Jørgen Ellegaard Andersen, står i spidsen for det matematiske gennembrud i analyse af proteiner. Foto: QGM

19.12.2014 |

Ny matematisk drejning i proteinforskning

Forskere på Aarhus Universitet har udviklet en helt ny matematisk metode til at analysere proteiners tredimensionelle struktur. Den nye metode kan blive et vigtigt værktøj i udviklingen af nye lægemidler, og den er et skridt på vejen til at løse det såkaldte foldningsproblem, som videnskaben har tumlet med i et halvt århundrede.

19.12.2014 |

Nye antistoffer til kræftbehandling

Ud af et bibliotek med milliarder af kunstige antistoffer har forskere identificeret 10, der måske kan forhindre kræftsvulster i at vokse.

Undervandsdronen er 2,5 m lang og klar til at blive søsat gennem hullet I havisen. Foto: Lars Chresten Lund Hansen
Isalger har en fantastisk evne til at vokse med meget lidt lys. Selv under den flere meter tykke havis dannes der tæpper af isalger. Foto: Lars Chresten Lund Hansen
Iskernerne afslører at algerne også findes inde i havisen. I små kanaler fulde af meget salt havvand, vokser kiselalgerne og danner grundlaget for små økosystemer med bakterier og smådyr inde i isen. Foto: Lars Chresten Lund Hansen

18.12.2014 |

Undervandsdroner kortlægger isalger på Antarktis

Ny robot-teknologi fører udforskningen af Antarktisk ind i en ny epoke. Nu er det muligt at undersøge undersiden af havisen over store afstande og undersøge en verden, hvor kun specialtrænede dykkere tidligere har haft adgang.

18.12.2014 |

Ny robot kan sætte milepæl for vindindustrien

Forskere og virksomheder har i fællesskab fået en idé, der kan få vidtrækkende betydning for vindmølleindustrien. De vil lave en transportabel robot, der kan bearbejde de største af komponenterne til vindmøller. Hvis det lykkes, venter produktionsbesparelser i milliardklassen.

Lektor Ken Howard, iNANO. Foto: Maria Randima, AU Kommunikation

17.12.2014 |

Kroppens eget transportprotein kan gøre lægemidler mere effektive

Innovationsfonden investerer 9 mio. kr. i forskning i albumin, til at få medicin ind i de celler, hvor der er behov for den, uden at kroppen når at nedbryde den. Det gør det muligt at lave mere effektiv og sikker medicin.

17.12.2014 |

Styring af proteiners henfald i biologi og medicin

Proteinudfældning i celler er et symptom ved mange sygdomme, og dette problem vil Ian Max Møller fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik forsøge at løse de næste tre år med en bevilling fra Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion på godt 6.4 mio. kr.

Gruppen ses her – fra venstre: Nikolaj Zinner, Manuel Valiente, Aksel Jensen, Dimitri Fedorov og Artem Volosniev. Manuel Valiente er også medforfatter til denne artikel. (privatfoto)
Ganske som man kender det fra en af kontorbordets glæder, en Newtons Cradle, kan fysikerne nu styre, hvordan atomerne påvirker hinanden og overfører  information og energi fra den ene ende til den anden af rækken. I kvantefysikkens verden forgår det dog på skalaler, der er uhyre meget mindre. (Ill: Colourbox)

16.12.2014 |

’Personlighedstest’ på kvanteniveau

Det er lykkedes en gruppe fysikere med base på Aarhus Universitet at finde løsningen på, hvordan man kan beregne den indbyrdes ’opførsel’ af atomer der sidder på en streng overfor hverandre. Løsningen er netop blevet offentliggjort i det ansete tidsskrift, Nature Communications.

Søren Ulstrup er modtager af en Sapere Aude bevilling. (Foto: Peter Gammelby, AU)

15.12.2014 |

Fremtidens materialer skal bygges nu

Der er et overordnet sigte i postdoc Søren Ulstrups arbejde at finde frem til nye egenskaber i nye typer materialer. Med en prestigiøs Sapere Aude bevilling, kan den unge fysiker nu fokusere endnu skarpere på at udforske de fysiske egenskaber i fremtidens byggesten.

Milena Laban (Foto: AU)
Amanda Marie Garmin Bundgård (Foto: Privat)

12.12.2014 |

To ST-studerende modtager Novo Scholarstipendier

To kandidatstuderende fra Science and Technology har modtaget Novo Nordisk og Novozymes’ scholarstipendier. Stipendierne bliver uddelt til studerende som et tilskud til deres faglige arbejde.

Kasper Andersen Borup. (Foto: Lars Kruse, AU Foto)

11.12.2014 |

Postdoc på Institut for Kemi modtager Sapere Aude-bevilling

Kasper Andersen Borup, postdoc på Institut for Kemi, modtager i dag som én ud af 5 yngre forskere fra Aarhus Universitet en Sapere Aude-bevilling til forskertalenter.

11.12.2014 |

Nye muskler til AU Energy

Aarhus Universitet skruer op for aktiviteterne i AU Energy-netværket (AU-ESM). Målet er at styrke det interdisciplinære forskningssamarbejde omkring energi.

Lektor Mogens Christensen, Center for Materialekrystallografi, Institut for Kemi og iNANO, Aarhus Universitet, er leder af projektet ”Grøn kemi til fremstilling af avancerede materialer”. Projektet har fået en bevilling på 21 mio. kr. fra Innovationsfonden.

11.12.2014 |

Grøn kemi til fremstilling af avancerede materialer

Et nyt projekt vil erstatte organiske opløsningsmidler med vand, der under særligt tryk og temperatur bliver en superkritisk væske. Projektet, der er ledet af lektor Mogens Christensen, Institut for Kemi og Inano, har modtaget en bevilling på 21 mio. kr. fra Innovationsfonden.

Professor Kurt Gothelf, iNANO og Institut for Kemi, Aarhus Universitet.

11.12.2014 |

Forbedret måling af medicinniveau i patienter

Et nyt projekt ledet af professor Kurt Gothelf, iNANO og Institut for Kemi, Aarhus Universitet, skal udvikle et hurtigt, billigt og præcist instrument til at måle medicinniveau ved hjælp af DNA-teknologi. Projektet har fået en bevilling på 24,3 mio. kr. fra Innovationsfonden.

Viser resultater 1 til 15 ud af 20

1 2 Næste