Nyheder

Kunstige blomster blandt årets første blomstrende rypelyng. Foto: Peter Bondo Christensen.
Lektor Tomas Roslin (th) og biologistuderende Mikko Tiusanen fra Helsinki Universitet, Finland, laver omhyggeligt 1800 kunstige blomster, der skal fange insekter på tundraen ved Zackenberg feltstation. Foto: Peter Bondo Christensen.
Mikko Tiusanen blandt rigtige og kunstige blomster af rypelyng. Nogle af blomsterne er beskyttet af et lille blåt net, så insekter ikke kan komme ind og bestøve blomsterne. Foto: Peter Bondo Christensen.

31.07.2014 |

Papblomster afslører insekters bestøvningsvaner

Biologer undersøger, hvilke insekter der bestøver en af de mest udbredte plante i Arktis, og får dermed ny indsigt i samspillet mellem organismer i det arktiske fødenet.

30.07.2014 |

Gennembrud i udforskningen af proteiners dynamik

Ved hjælp af en enestående informativ teknologi har et dansk forskerhold opdaget en ny type peptidkæde dynamik, der styrer proteinet PAI-1s stabilitet. Fundet giver bedre basis for på længere sigt at gribe ind mod sygdomme forbundet med øget risiko for blodpropper.

Med en ny metode bruger forskere et stykke DNA, der er modificeret til at binde til metal-ioner. Ved hjælp af denne ”styrepind” dirigeres et andet stykke DNA hen til et metalbindingssted på proteinet. Illustration: Nature Chemistry

23.07.2014 |

Ny metode giver forskere et effektivt værktøj til mærkning af proteiner

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en nemmere metode til at koble DNA til proteiner. Metoden kan potentielt styrke arbejdet inden for diagnosticering af sygdomme.

Biologerne Jannik Hansen og Jannie Linebjerg sætter små stykker hønsetråd fast på den arktiske tundra ved Zackenberg Forskningsstation, Nordøstgrønland. Hønsetråden påmonteres små snarer af fiskeline. Foto: Peter Bondo.
Små løkker af tynd fiskeline fungerer som snarer, der vikler sig rundt om benet på den lille kjove. Foto: Peter Bondo.
En model af en skade (til højre) er malet op og påmonteret et par lange halefjer, så den rigtige kjove (til venstre), tror det er en ægte fugl. Ledningen i forgrunden af modellen er fra højtaleren, der spiller optagede fløjt af en lille kjove. Foto: Peter Bondo.
Biolog Jannik Hansen klar til at slippe den lille kjove fri igen efter den har fået skiftet den lille lyslokker, der gennem to år har opsamlet vigtige data. Foto: Peter Bondo.
Den lille lyslokker, der er sat fast på navneringen ”NJ” vejer kun 1,9 gram. Foto Peter Bondo

13.07.2014 |

Nordøstgrønland-Sydafrika tur/retur: En flittig flyver afslører sine rejseruter

Forskere genfanger en lille kjove ved Zackenberg, Nordøstgrønland - to år efter den fik en lyslogger monteret på benet. Den lille logger indeholder detaljerede oplysninger om to ture frem og tilbage fra det nordlige Grønland til det sydlige Afrika.

Fokus på educational it, gør det nu muligt for Science & Technology-studerende på AU at se videoforelæsninger og repetere pensum når, hvor og hvor tit de selv vil. (Ill: Colourbox)

11.07.2014 |

Videoundervisning afløser traditionelle universitetsforelæsninger

Videooptaget, online undervisning er både effektiv og særdeles populær blandt både studerende og undervisere. Det viser en række pilotprojekter på Aarhus Universitet. Fremover vil alle nye studerende på universitetets naturvidenskabelige uddannelser blive tilbudt undervisning, der er blevet udviklet og fornyet med fokus på educational it.

En grafisk gengivelse af støvdannelse omkring en supernova-eksplosion. Grafik: ESO, det Europæiske Syd Observatorium
Christa Gall er postdoc på Aarhus Universitet. Foto: Ola Jakup Joensen, NBI
Professor Jens Hjorth leder Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Instituttet. Foto: Ola Jakup Joensen, NBI
Dette billede fra Hubble rumteleskopet viser den irregulære sværggalakse UGC 5189A, hvor den klare supernova SN 2010jl opstod. VLT-observationer af supernovaen har vist, at disse kosmisk støv-fabrikker producerer støvkornene i en totrinsproces, der begynder kort efter eksplosionen og fortsætter længe efter. Foto: ESO

09.07.2014 |

Mysterie om kosmisk støv er opklaret

Universets planeter dannes af støvskyer, der hvirvler rundt om nydannede stjerner og efterhånden klumper sig sammen. Men det har længe været et mysterium, hvordan støvkornene dannes. Nu har forskere fra bl.a. Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet og Aarhus Universitet påvist, hvordan supernovaer udsender støv – og hvordan støvet…

Photo: Colourbox

08.07.2014 |

Aarhus Universitet deltager i nyt Nationalt IngrediensCenter

Nationalt IngrediensCenter, NIC, er et nationalt samarbejde mellem virksomheder, universiteter og brancheorganisationer indenfor ingrediensområdet. Indvielsen af det nye center finder sted den 17. september 2014 hos Dansk Industri i København.

(Foto: Rasmus Rørbæk)

03.07.2014 |

Fangeleg med lyset

Det handler ikke blot om at kunne se lyset – man skal også kunne fange det. Peter Balling er ny professor MSO ved Institut for Fysik og Astronomi, og skal blandt andet styrke forskning i nye former for solceller.

Anders Filsøe Ramsing læser til ingeniør og hører til blandt den femtedel af ingeniørstuderende på Aarhus Universitet, der har en håndværksmæssig baggrund. (Foto: Henrik Olsen, Ingeniørhøjskolen arkiv).

03.07.2014 |

Ingeniørstuderende blæser på den sociale arv

Mens det står sløjt til med den sociale mobilitet i samfundet, så sker der noget på ingeniøruddannelserne, hvor et af nutidens mest iøjnefaldende mønsterbrud er i fuld gang.