Nyheder

Ved hjælp af kemi kan det udskældte affaldsstof CO2 blive til sund fornuft og lægemidler.(Foto Anders Trærup, AU)
Billedet viser et af de kamre forskerne bruger til at omskabe CO2 til lægemider i en proces. Den farlige kulilte bliver skabt i kamrene og omdannet  videre til lægemidlerne uden at skulle håndteres af mennesker. (Foto Anders Trærup, AU)

30.06.2014 |

CO2 – fra affaldsstof til lægemiddel i én proces

Aarhusianske forskere skaber medicin ud af den store klimasynder CO2 i en proces, der samtidigt også forskåner de ansatte i medicinalindustrien for kontakt med farlig kulilte.

Graphen er et todimensionelt materiale, kun ét kulstofatom tykt, så det fylder ikke alverden, selv når man stabler det. Til gengæld får det nogle interessante egenskaber, når man lægger to lag sammen - som i den lille plade, ph.d.-studerende Søren Ulstrup viser frem her. Foto: Peter F. Gammelby, AU.

26.06.2014 |

Graphen i dobbeltlag holder på ladning

Det tynde kulstofmateriale graphen er endnu bedre til at omdanne lys til elektricitet, end man hidtil har troet – man skal bare bruge to lag. Forskere fra Aarhus Universitet har netop påvist, at når man stabler to lag på hinanden, kan man danne “varme” elektroner med en lang levetid ved hjælp af lys. Dermed vil man kunne bruge dobbeltlag af…

Ulrik Ingerslev Uggerhøj. (Foto Lars Kruse, AU Kommunikation)
På figuren ses simuleringer af elektronernes bane igennem krystallen. Den horisontale retning er elektronens position, og den vertikale retning er dens vinkel. En partikel, der bliver fastholdt omkring et krystal-plan, er karakteriseret ved en lukket kreds i dette diagram. Hver 'ø' langs den horisontale retning svarer derfor til partikler fanget omkring hver sit krystal-plan. I diagrammet kan man således se, hvordan nogen partikler er fangede, mens andre undslipper, mens endnu andre undslipper ét krystal-plan for at blive fanget igen af et andet krystal-plan.
Figuren viser atomerne (de sorte prikker) i krystalgitteret, og hhv. en positron (den røde) og en elektron (den blå) der kanaliserer gennem krystallen. Ved at fabrikere krystallen på speciel vis, kan det opnås, at planerne, med indbyrdes afstand d, i krystalgitteret ’bølger’ med en amplitude a og en bølgelængde ’lambda’, som vist. Idet bølgelængden kan gøres hundredtusinde gange mindre end ved konventionelle metoder, kan man frembringe meget energirig stråling. (Illustration: UVH modificeret efter ukendt forfatter)
I en konventionel undulator er magneter – vist med lyseblåt og rødt – placeret skiftevis med nordpoler og sydpoler rettet mod elektronstrålen, vist med grønt. Det magnetiske felt tvinger derved elektronstrålen til at vibrere, hvorved lys eller anden energirig stråling udsendes, vist med gult. I en krystallinsk undulator erstattes magneterne med krystal-planer, hvis retning skifter, således at elektronstrålen på samme måde tvinges til at vibrere, men med betydeligt kortere periode. (Illustration: A.V. Solov'yov)

25.06.2014 |

På vej mod en gammastråle-laser?

En forskergruppe på Aarhus Universitet med Ulrik Uggerhøj i spidsen har for første gang nogensinde produceret intens gammastråling ved at sende en elektronstråle gennem en skræddersyet Si/Ge-krystal – en såkaldt krystallinsk undulator.

24.06.2014 |

Virusinfektioner kan bremses ved at øge mængden af naturligt protein

Et internationalt forskerhold har offentliggjort resultater, der viser, at de ved at øge mængden af proteinet OASL i humane celler er i stand til effektivt at hæmme virusinfektion. Opdagelsen kan føre til nye, mere effektive behandlinger for mange farlige vira såsom hepatitis C og influenza.

De nykårede europamestre i scienceshow. Foto: Signe Frøkiær, AU

23.06.2014 |

AU-studerende europamestre i science-show

AUs Kemi- og Fysikshow er, sammen med studerende fra DTU, nykårede europamestre i scienceshow. De vandt det uofficelle europamesterskab, der blev afholdt i forbindelse med Science in The City.

AU's Fysikshow og Kemishow (billedet er fra sidstnævnte) leverer deltagere til landsholdet. Foto: Jesper Rais, AU.

18.06.2014 |

Europamesterskab i Scienceshow

Europas bedste scienceshows dyster lørdag og søndag om at lave det mest spektakulære show, og AU har sammen med DTU dannet et "landshold", der skal give de udenlandske universiteter kamp til stregen. Det uofficielle Europamesterskab i scienceshows holdes i forbindelse med Science In The City i København.

I dag kræver det adskillige elektroder på hovedet at opnå en tilstrækkelig god datakvalitet, når man ønsker at registrere det elektriske aktivitetsmønster i hjernen. Men nu barsler forskere fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet med en lille ørecomputer, der kan bane vej for helt nye anvendelser af EEG.(Foto: Lise Balsby)

18.06.2014 |

Her er forskernes bud på fremtidens EEG

I løbet af ganske få år forventer forskere at være klar med den første version af et apparat i miniaturestørrelse, der kan måle elektrisk aktivitet i hjernen gennem øret.

17.06.2014 |

Fire forskere fra Science and Technology belønnes med Sapere Aude

Det Frie Forskningsråd har netop fordelt forskningsmidlerne i karriereprogrammet Sapere Aude, og Science and Technology er repræsenteret med fire forskere.

Hans Brix og Peter Henriksen er ansat som institutledere ved Institut for Bioscience. De leder instituttet sammen, men med hensyn til økonomi og personale har Peter Henriksen ansvar for Bioscience Roskilde, Kalø og Silkeborg, mens Hans Brix har ansvar for Bioscience Aarhus.

17.06.2014 |

To botanikere skal skabe opblomstring på Institut for Bioscience

Hans Brix og Peter Henriksen har fungeret som konstituerede institutledere på Institut for Bioscience siden maj 2013. De har begge fået tre år mere på posten.

Koldere klima og en stigende mængde havis er muligvis årsagen til, at vikingerne forsvandt fra Grønland. (Foto: COLOURBOX)

16.06.2014 |

Kulden jog vikingerne fra Grønland

Det har hidtil været en gåde, hvorfor vikingerne forlod Grønland efter næsten 500 års bosættelse. Nye geologiske undersøgelser viser, at det kan have været klimaændringer med mere kulde og is, der fik bosættelserne til at ophøre.

16.06.2014 |

1.526 truede arter på den danske Rødliste

Ud af 8.169 hjemmehørende arter, der i perioden 2003-2010 har kunnet vurderes i overensstemmelse med reglerne for anvendelsen af rødlistesystemet, er 1.526 arter vurderet som truede.

11.06.2014 |

Ny læringsplatform udviklet på AU

I dag, onsdag d. 11. juni 2014, offentliggøres en helt ny læringsplatform på AU under navnet curriculearn.dk. Platformen er udviklet af lektor Ditlev Egeskov Brodersen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik (MBG) og præsenteres torsdag eftermiddag for offentligheden på en workshop ved konferencen "Frontiers in Science Education" i…

11.06.2014 |

Danmarks nye forskningsskib sætter kurs mod Folkemødet på Bornholm

Tirsdag den 10. juni stævner Aurora ud på sin jomfrurejse fra havnen i Aarhus med direkte kurs mod havnen i Allinge. Her vil det blot to måneder gamle topmoderne forskningsskib være tilgængeligt for offentligheden ved det årlige folkemøde. Efter opholdet i Allinge fortsætter Aurora ud i Østersøen på et forskningstogt nordøst for Bornholm.

Aarhus Universitet skal stå i spidsen for en af Europas hidtil største satsninger på at ændre befolkningens energiforbrug. Målet er at udvikle et energistyringssystem, som kan gøre fremtidens brug af el mere fleksibel. (FOTO: Colourbox)

10.06.2014 |

Forskere vil ændre europæernes energiforbrug

Aarhus Universitet skal i de kommende år stå i spidsen for et stort europæisk energiforskningsprojekt og kortlægge mønstre i private forbrugeres energiadfærd. Målet er at gøre europæerne bedre til at bruge strømmen, når der er rigeligt af den.

Aarhus Universitet har igennem de seneste år oplevet en markant vækst i studenterbestand på ingeniøruddannelserne. Men væksten er ikke tilstrækkelig i forhold til at imødekomme samfundets efterspørgsel på arbejdskraft. (Foto: Henrik Olsen)

10.06.2014 |

AU med i Engineer the future

En række danske virksomheder, brancheorganisationer og uddannelsesinstitutioner - herunder Aarhus Universitet - går nu sammen om den hidtil største danske satsning på at få flere unge til at vælge ingeniør- eller naturvidenskabelige uddannelser.

Viser resultater 1 til 15 ud af 19

1 2 Næste