Nyheder

Man kan se tiden an, opsamle erfaringer og se, hvordan det går hjertepatienter i årene efter kirurgiske indgreb. Eller man kan simulere et indgreb og få en her-og-nu indsigt i, hvordan det vil belaste hjertet over tid. Det sidste kan lade sig gøre med avanceret måleudstyr, som registrerer bevægelser i hjerteroden med intet mindre en ni sensorer.(Foto: Anders Topp)

27.05.2014 |

Forskere simulerer komplikationer af hjertekirurgi

Med en specialbygget simulator er det nu muligt at undersøge, hvordan kirurgiske indgreb på hovedpulsåren påvirker hjertets funktion på lang sigt. Det kan bane vej for bedre behandling af patienter med visse hjertesygdomme.

Ole Eiler Barndorff-Nielsen har udviklet en række banebrydende formler og modeller for dynamiske processer, hvor tilfældighed, turbulens og volatilitet spiller afgørende roller - som f.eks. i ørkenen og finansverdenen. Foto: Lars Kruse, AU

26.05.2014 |

Samme formel for ørkensand og aktiepriser

På onsdag modtager professor emer. Ole E. Barndorff-Nielsen den fornemme Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2014 for sine banebrydende bidrag til forskningen i og anvendelsen af matematisk statistik. Hans modeller bruges både i fysik, geologi, økonomi, kræftforskning og udforskningen af Mars.

21.05.2014 |

Danske forskere behøver ikke at frygte en stramning af databeskyttelse

EU er på vej med et meget stringent regelsæt for beskyttelse af persondata. Danske forskere er bekymrede for, at det vil stoppe dem i at bruge registre til forskning. Men ifølge datalogi-professor på Aarhus Universitet, er der ikke grund til bekymring.

Et fint lag af den velkendte AU-blå farve afslutter nu hundredvis af timers arbejde med at designe et køretøj, som måske er verdens mest energieffektive af slagsen. Det vil vise sig i de kommende dage, hvor en gruppe ingeniørstuderende under navnet Team AU for andet år i træk stiller op til Shell Eco-Marathon. Målet er 10.000 km på det, der svarer til liter brændstof. (Foto: Team AU)

15.05.2014 |

Team AU klar til Shell Eco-Marathon

Et hold ingeniørstuderende med navnet Team AU er ankommet til Rotterdam og er klar til at give den "fuld gas" ved årets Shell Eco-Marathon. De stiller op med køretøjet Zenith 33 og ambitionen om at køre 10.000 kilometer på det, der svarer til blot en enkelt liter benzin.

Isbjørnen udviklede sig fra den brune bjørn for mindre end 500.000 år siden. Foto: Rune Dietz
Isbjørnen tåler en meget fedtholdig kost uden af få blodpropper og forkalkede blodårer. Analyser af isbjørnes gener kan forhåbentligt anvendes til at forstå et af vores største sundhedsproblemer. Billedet stammer fra forside af Cell. Foto: Rune Dietz
Hovedparten af prøverne stammer fra den Grønlandske fangst af isbjørn blandt andet fra Scoresbysynd, hvorfra de bedste tidsserier fra Arktis stammer fra. Foto: Rune Dietz

08.05.2014 |

Isbjørnens evolution – fra brun til hvid bjørn

Genetiske undersøgelser afslører hvornår isbjørnen blev en selvstændig art og giver vigtige hints til at forstå hjertekarsygdomme.

Fløjlsedderkoppens genom er nu kortlagt. Billedet viser en gruppe sociale fløjlsedderkopper, der i fællesskab er i gang med at nedlægge et bytte. Foto: Peter Gammelby, AU.
Kristian Wejse Sanggard og Jesper Smærup Bechsgaard med en fugleedderkop. Foto: Peter Gammelby, AU.
Nu ved vi mere om fugleedderkoppen. Særligt dens spind og gift er interessant for forskerne. Foto: AU.

06.05.2014 |

Edderkoppens genom kortlagt

Som de første nogensinde har en gruppe danske og kinesiske forskere beskrevet edderkoppens genetiske landkort. Viden der giver et langt mere kvalificeret grundlag for studier i edderkoppens egenskaber. Og så viser det sig, at vi har visse genomiske ligheder med edderkoppen.

05.05.2014 |

Faldende antal edderfugle skyldes færre næringsstoffer i havet

Antallet af edderfugle er faldet i Nordvesteuropa gennem de seneste 20-25 år, og en årsag er reduktionen i landbrugets gødningsforbrug i den samme periode.

05.05.2014 |

Ny viden om muskelsvind

Forskere ved Aarhus Universitet har afsløret en hidtil ukendt funktion af et cellulært enzym, der kan opløse toksiske aggregater i celler fra patienter med muskelsvind.