Nyheder

Lektor Martin Brynskov har netop ageret vært for en international gruppe topforskere i Aarhus (Foto: Rasmus Rørbæk)

28.11.2014 |

Den lysende fremtid på spil

Med Aarhus Universitet som hovedpartner blev Mediearkitektur-biennalen 2014 skudt i gang. Store navne fra både Danmark og udland samledes for at finde løsninger til nogle af fremtidens udfordringer.

26.11.2014 |

Computer skal simulere marsvin

Forskere ved Aarhus Universitet kan med en computermodel forudsige, hvordan marsvinebestanden i Nordsøen påvirkes af nye havmølleparker. Computermodellen for marsvinenes adfærd baserer sig på data fra sensorer og sporingsudstyr, som forskerne har monteret på marsvin. Et konsortium af internationale energiselskaber har bestilt og betaler for den…

Trods det, at gribbe æder ådsler fyldt med bakterier, får de ikke madforgiftning. Foto: Frank Rønsholt

25.11.2014 |

Gribben klarer klamme kostvaner med ekstremt mave-tarmsystem

Hvordan kan det være, at gribbe kan leve af at æde ådsler, når den samme kost enten vil føre til en solid madforgiftning eller tage livet af de fleste andre levende væsener? Det var spørgsmålet, som et hold danske og internationale forskere fra Aarhus Universitet, Center for GeoGenetik og Biologisk Institut, Københavns Universitet, Danmarks…

Konstitueret dekan Johnny Laursen og rektor Samsul Rizal udveksler de underskrevne samarbejdsaftaler. På billeder ses: Ambassadør Bomer Pasaribu, konstitueret dekan Johnny Laursen og rektor Samsul Rizal (Foto: Thomas Nielsen, Administrationscenter ST)

25.11.2014 |

Ny samarbejdsaftale med universitet på Sumatra

Aarhus Universitet har underskrevet en samarbejdsaftale med Syiah Kuala Universitetet i Aceh-provinsen i det nordligste Sumatra i Indonesien (UNSYIAH). Dermed hjælper Aarhus Universitet med genopbygningen i Aceh efter 2004-tsunamien

Begrebet ny nordisk mad indeholder gode værdier, men betragtes stadigvæk som en niche. Foto: Colourbox

25.11.2014 |

Ny nordisk mad er bare mad

Begrebet ny nordisk mad, der blandt andet lægger vægt på nordiske råvarer og madtraditioner, vil nok fortsat bestå som en niche og på længere sigt blot opfattes som almindelig mad. Men værdierne bag konceptet vil leve videre. Det er konklusionen af en rapport fra Aarhus Universitet.

20.11.2014 |

En ny strategi til at sortere funktionel fra ikke-funktionel RNA

Aktiviteten af det menneskelige genom er enorm. Således bliver >75% af dets DNA transskriberet til RNA, og der er i øjeblikket en intens diskussion om, hvor meget af dette materiale er funktionelt. Danske forskere har nu fundet en metode, der kan hjælpe med at adressere dette spørgsmål.

19.11.2014 |

Værtsgener under kniven

Et dansk forskerhold har kortlagt anvendelsen af en bestemt cellulær RNA-nedbrydningsmekanisme, hvilket har afsløret, hvorledes udtrykket fra menneskecellens mest komplekse klasse af gener bliver kontrolleret. Undersøgelsen bidrager til vores forståelse af cellens grundlæggende regulatoriske redskaber, og resultaterne kan på sigt medvirke til en…

14.11.2014 |

Se forbi de blinkende lamper

Aarhus sætter rammen for, hvordan fremtidens byer kan udformes, når den internationale mediearkitektur holder topmøde i fire dage – og åbner dørene for publikum, der kan opleve bud på, hvordan forskning og arkitektur gør en forskel for samfundet på en række udstillinger.

Detector Gadget er en detektiv skabt af RNA. Han kan undersøge celler og molekyler og ved hjælp af selvlysende stoffer lyse ud med sine fund. Illustration: Ebbe Sloth Andersen, iNANO, Aarhus Universitet.

13.11.2014 |

Aarhusianske nano-detektiver på podiet i Harvard-konkurrence

Det blev til to flotte tredjepladser, da et hold bachelorstuderende fra Aarhus Universitet konkurrerede i biomolekylært design på Harvard University.

Foto: Lise Balsby, AU Kommunikation

13.11.2014 |

Aarhus Universitet flytter Fødevareforskning til Aarhus

Aarhus Universitet prioriterer øget samspil med virksomheder inden for fødevareområdet og Institut for Fødevarer (FOOD) forventes derfor placeret i Agro Food Park i Skejby

AU Flakkebjerg

11.11.2014 |

Forskningscentret i Flakkebjerg fortsætter

Fakultetsledelsen på Science and Technology på Aarhus Universitet har besluttet, at man udvikler forskningsfaciliteterne på Flakkebjerg og at de nuværende aktiviteter på centeret fortsætter.

11.11.2014 |

Studerende til tops i Copernicus Masters

En app, der kan hjælpe landmænd med at overvåge deres afgrøder, bragte for nylig fire datalogistuderende fra Aarhus øverst på sejsskamlen ved en app-konkurrence, som Det Europæiske Rumagentur (ESA) står bag.

08.11.2014 |

Vores generations månelanding

Det er en historisk rummission, der nu opnår sit foreløbige højdepunkt. Satellitten ROSETTA er meget tæt på at kunne sende en lang række uvurderlige informationer ned til os fra en komet ude i rummet, der kan fortælle os om livets oprindelse på Jorden.

06.11.2014 |

Officiel indvielse af nyt acceleratoranlæg

Der er få steder i Europa, hvor man kan analysere på stofprøver og på det nærmeste skrue tiden tilbage og finde frem til nye detaljer om alt mellem Solen til menneskeknogler. Den 5. november indviede Aarhus Universitet et nyt anlæg til at datere bl.a. kulstof-14, der kan stille endnu skarpere på fortiden.