Nyheder

Eksempel på et 2D-faststof NMR-spektrum af AβCC oligomereren (venstre), der sammen med en række tilsvarende spektre gør det muligt at beregne strukturen af peptidet i den oligomere form, som ses fra to forskellige vinkler (højre). Klik for at se hele figuren.

30.09.2014 |

iNANO-forskere medvirker til dybere forståelse af Alzheimers sygdom

Det er lykkedes forskerne at bestemme oligomer-strukturen af en variant af det peptid, der bliver ophobet i hjernen ved Alzheimer.

Foto: Colourbox
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE) ved Københavns Universitet og Science and Technology fra Aarhus Universitet stod bag konferencen. Ovenfor ses dekan John Renner Hansen (tv.) fra Københavns Universitet og prodekan Kurt Nielsen (th.) fra Aarhus Universitet

30.09.2014 |

Det arktiske samarbejde bliver styrket

Der er lagt op til en betydelig styrkelse af dansk forskning og uddannelse i Arktis, efter at 80 forskere og repræsentanter fra myndigheder fra Danmark, Grønland og Færøerne var samlet to dage på Hindsgavl Slot i Middelfart. Formålet var, at kickstarte ”Det Arktiske Initiativ”, som er den hidtil største satsning herhjemme, hvad angår håndtering af…

Foto: Haukur Sigurdsson

30.09.2014 |

Spækhuggere på den grønlandske menu vækker bekymring

Flere og flere spækhuggere søger føde langs Grønlands østkyst og lokale beboere fanger nu spækhuggere både til familiens husholdning og til hundefoder. Men forskere har mistanke om at netop spækhuggerne indeholder de højeste mængder af miljøgifte i det Arktiske område.

Udvikling af et nyt proteinfoder kan reducere Danmarks import af soja. Foto: Janne Hansen

25.09.2014 |

Klimagas kan blive til koteletter

Drivhusgassen metan kan blive til svinekød i stedet for at bidrage til den globale opvarmning. Forskere og erhverv arbejder sammen om at fremstille et banebrydende og klimavenligt proteinfoder til grise.

Foto: Colourbox

24.09.2014 |

Workshop kickstarter nyt arktisk initiativ

I slutningen af september samles forskere fra danske, færøske og grønlandske forskningsinstitutioner og myndigheder, der har med det arktiske område at gøre. Mødet er starten på en fælles dansk indsats for arktisk forskning og uddannelse, som Københavns Universitet og Aarhus Universitet har taget initiativ til.

24.09.2014 |

Miljøgift gør orme kuldskære

Nogle miljøgifte er mere skadelige i et koldt klima end i et varmt, fordi de påvirker temperaturfølsomheden hos visse organismer. Nu har forskere fra tre danske universiteter sammen påvist hvordan. Det kan give mere præcise risikovurderinger af forurening, navnlig i Arktis.

18.09.2014 |

Nanovidenskab gør din vin bedre

En slurk af et glas velskænket vin vækker en eksplosion af smagsindtryk til live i munden. Nu har forskere på Aarhus Universitet udviklet en nanosensor, der kan efterligne det, der sker i vores mund, når vi drikker vin. Sensoren måler, hvordan vi oplever fornemmelsen af tørhed i vinen.

18.09.2014 |

Sødme er ikke bare en smagssag

Hvordan får man kaloriefri sødemidler til at smage som sukker? Forskere måler på hjernen, hvordan vi ubevidst registrerer smagen af sødt. Målet er at fjerne den lidt skæve smag af light.

De mange arter af træer i de tropiske regnskove kan ikke forklares ved store forskelle mellem arterne. For træerne i køligere egne har udviklet større forskelle i deres måder at klare sig på. (Ukendt kunstner -via Wikimedia Commons)

16.09.2014 |

Vores træer er mere forskellige end tropernes

Ny forskning viser, at træer er mere forskellige i de tempererede egne end i troperne. Hidtil har man ellers troet, at det var lige omvendt, fordi der findes flere arter i troperne. Det betyder, at de klassiske teorier om planternes mangfoldighed ikke holder stik.

Foto: Colourbox

16.09.2014 |

Infrarødt laserlys kan afsløre dårlige fødevarer

Forskere fra DTU og Aarhus Universitet har sat rekord i, hvor langt man kan skubbe laserlys ud i den infrarøde del af det optiske spektrum. De har sammen med bl.a. NKT udviklet et apparat, der kan udsende et infrarødt lys, som er mellem 100.000 og en million gange så kraftigt som konventionelle infrarøde lyskilder - og som vel at mærke kan ligge i…

Billede optaget med et atomar kraftmikroskop af en overgangsalumina groet på et spinel magnesiumaluminat-substrat. Billede optaget af ph.d.-studerende Thomas N. Jensen.

15.09.2014 |

iNANO-forskere løser overfladestrukturen for et vigtigt metaloxid til heterogen katalyse

Heterogen katalyse spiller en afgørende rolle i vores moderne samfund. Det skåner miljøet, for eksempel ved at rense røggassen fra biler, og det er en kerneteknologi i produktionen af næsten alle kemikalier. For at udvikle nye og bedre katalysatorer, er det vigtigt at forstå katalysatorernes struktur i meget høj detaljegrad, men i dag kender vi…

Maxim Kontsevich. (Foto: MC Vergne/IHÉS)

12.09.2014 |

Udnævnelse af æresdoktor

Professor Maxim Kontsevich er tilknyttet Center for Kvantegeometri af Modulirum (QGM) og er til daglig ansat ved IHÉS (Institut des Hautes Études Scientifiques, Paris).

Mads Bøttger Hansen. (Foto: Anders Trærup)

12.09.2014 |

Kemistuderende modtager rejselegat

Rejselegatet blev indstiftet i 2010 og Mads Bøttger Hansen fra Institut for Kemi er en af årets 4 modtagere af legatet.

12.09.2014 |

Danske kronhjorte dør unge

Krondyrjægere får alt for lidt ud af de danske krondyrbestande i form af store trofæer, fordi langt de fleste hjorte nedlægges længe før de når at udvikle fuld krops- og gevirstørrelse. Det viser en rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

11.09.2014 |

Væksthusene indvies i Aarhus

Aarhus Universitet kan byde Aarhus’ borgere, turister og grønne foreninger velkommen i nye unikke rammer til formidling af naturen, når Science Museerne indvier Væksthusene i Botanisk Have d. 12. september. Dermed genåbner en af Aarhus’ populære attraktioner efter en omfattende ombygning og renovering, der har skabt et moderne formidlingscenter.

Viser resultater 1 til 15 ud af 20

1 2 Næste