Nyheder

Ved hjælp af den danske SkyTEM-teknologi har et internationalt forskerhold kortlagt undergrunden under Antarktis og fundet underjordiske saltvandsmagasiner, der kan vise sig at rumme liv under helt ekstreme forhold. (Foto: L. Wahl)
Antarktis er det mest udfordrende sted, forskerne endnu har korlagt undergrunden med SkyTEM. (Foto: L. Wahl)

28.04.2015 |

Forskere finder salt grundvand under Antarktis

Ved hjælp af den danske SkyTEM-teknologi har forskere fra Aarhus Universitet sammen med et internationalt forskerhold fundet saltvandsmagasiner under gletsjere, søer og inde i permanent frosne jordlag på Antarktis, hvor mikrobielt liv eksisterer på kanten af det mulige.

23.04.2015 |

Kom til Forskningens Døgn om Fremtidens Teknologier

Fremtidens teknologier kan kurere sygdomme, skåne miljøet og gøre livet lettere for os. Men er teknologien kun en hjælp, eller kan den også være en trussel? Det spørgsmål stiller Aarhus Universitet sig selv og publikum til Forskningens Døgn den 24. april.

(foto: Colourbox)

23.04.2015 |

“One-minute-madness" på Katrinebjerg

Steffen Grarup fra Uber Technologies er blandt talerne, når Aarhus Universitet, It-forum og It-vest inviterer studerende og virksomheder til karrieredag. Der vil være rift om de nyuddannede it-studerende, lyder det fra it-virksomheden Systematic, der aktuelt skal ansætte 15 nyuddannede it-folk til sommer.

Den europæiske grå ulv - canis lupis. De første spor efter hunner er nu fundet i Danmark. Foto: Colourbox

23.04.2015 |

Så blev de afsløret – der er fundet tæver blandt ulvene i Danmark

Nye analyser af DNA-profiler fra ulve-prøver indsamlet af dels private og dels af Naturstyrelsen afslører nu, at der er tæver blandt ulvene i Jylland. Det er de nyeste resultater af de genetiske undersøgelser af formodede ulve-ekskrementer og spytprøver fra nedlagte byttedyr, som forskere fra Institut for Bioscience - Kalø, Aarhus Universitet, og…

Ny forskning viser at marsvin i modsætning til flagermus er i stand til at ændre deres ’lydstråle’ når de jager. Foto: Wikimedia Commons

22.04.2015 |

Marsvin bruger lyd som en lommelygte

Den lille hval marsvinet har en fantastisk evne til ikke kun at finde sit bytte ved hjælp af ekkolokalisering, men også at justere bredden af sit 'lyd-synsfelt', så byttet ikke kan slippe væk. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

21.04.2015 |

Luftkvalitet påvirker skolebørns præstationsevne

Når koncentrationen af kuldioxid i klasseværelset falder, klarer eleverne sig bedre i tests. Forskere fra Aarhus Universitet står bag en ny undersøgelse, der viser en direkte sammenhæng mellem luftkvalitet og skolebørns koncentrations- og præstationsevne.

Ost har tilsyneladende sundhedsgavnlige effekter. Foto: Colourbox

21.04.2015 |

Ost er forbløffende sundt

Forskere har måske løst gåden om, hvorfor franskmænd kan drikke vin og spise masser af ost - og alligevel holde den slanke og sunde linje. Det ser ud til, at ost er en vigtig brik i puslespillet.

Heine Max Olesen og Ulrik Trieb, duoen bag Nordisk Tang i Grenaa, vandt både Business Region Aarhus’ iværksætterpris for ”Bedste fysiske produkt” og iværksætternes favoritpris ”Thumbs up”. (Foto: Kattegatcentret).

17.04.2015 |

Nørderi med tang gav iværksætterpris

En god idé, nørdet forskerviden, fælles madglæde og to modige iværksættere er opskriften på både lækker tangpesto, hurtig produktudvikling og en fornem iværksætterpris.

Naia Morueta-Holme, ph.d. fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

14.04.2015 |

Ph.d. Cup-finalist formidler om biodiversitet og klimaforandringer

Tre minutter til at forklare tre års forskning. Det er vilkårene i den årlige Ph.d.-Cup-finale, der sætter fokus på vigtigheden af at kunne forklare sin forskning til en bred offentlighed. En af de otte finalister er ph.d. Naia Morueta-Holme fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Mathilde og Mathias giver hinanden et vinderknus. Fotos og video: Kemishow
Pokalen omgivet af de stolte kemishowere.
Termit brænder virkelig igennem hos publikum og dommere.

13.04.2015 |

Kemishow Aarhus er Danmarks bedste

Kemishow Aarhus Universitet er nye danske mestre i spektakulær naturvidenskabsformidling. De unge talenter vandt titlen ved DM i Scienceshow i Aalborg i weekenden - i øvrigt fra de forsvarende mestre Fysikshow Aarhus Universitet.

Menglin Chen har sammen med sine kolleger udviklet en måde at få stamceller til at danne nyt og stærkt bindevæv. Det kan på sigt blive en stor hjælp til kvinder med nedsunket underliv. Foto: Maria Randima Brauer Sørensen, AU
Scanning-elektronmikroskopi af stamcellerne (de brede flader), der vokser fint på stilladsets nanofibre og det hydrogel, der er beriget med vækstfaktorer.

13.04.2015 |

Stilladsarbejde for stamceller

Forskere på Aarhus Universitet har fået stamceller til at danne nyt bindevæv ved at give dem et stillads at arbejde på. Det har store perspektiver for behandling af vævsskader og bl.a. nedsunket underliv hos kvinder.

10.04.2015 |

Kemi i en kuffert

Forskere har bygget en maskine, der giver optimale reaktionsbetingelser i kemiske processer. Det betyder, at de nu kan producere stoffer i langt større mængder og med mere præcision - hvad enten det er medicin, polymerer eller helt nye materialer.

Forskningstogtet foregår ombord på Aarhus Universitets forskningsskib Aurora, der her stævner ud fra Aarhus Havn (Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet)
Kort over sejlruten på togtet gennem Storebælt og Lillebælt. Togtet varer fra 7. til 19. april 2015. (Illustration: Aarhus Universitet)
Forskerne skal undersøge fænomenet hydraulisk kontrol ved hjælp af nyt avanceret udstyr, der trækkes efter skibet i en wire. Forskningsudstyret er nærmest et lille flydende laboratorium, som sender en konstant strøm af data i meget høj opløsning til computere ombord på skibet. Lars Chresten Lund Hansen (til venstre) og Morten Holtegaard Nielsen (til højre) ser frem til at arbejde med de nye udstyr. (Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet)
Hydraulisk kontrol er her illustreret ved hjælp af to sammenlimede flasker. I flaskerne er der to væsker, nederst vand og øverst madolie. Flaskerne er hældet en smule, så væskerne strømmer mod højre. På nedstrøms side af flaskehalsen opstår der kraftig turbulens som blander væskerne (om end den ikke er så kraftig med olie og vand). (Foto: Morten Holtegaard Nielsen).
Morten Holtegaard Nielsen (til højre i billedet) er leder af forskningstogtet, som er støttet af Dans Center for Havforskning. Her planlægger han ruten sammen med styrmand og reserveskipper Ole Pedersen. (Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet)

08.04.2015 |

Forskningstogt skal finde flaskehalse i Storebælt

Danske havforskere tager i dag afsted på et togt med forskningsskibet Aurora gennem Storebælt og Lillebælt for at finde fænomenet hydraulisk kontrol i havstrømmene. Fænomenet kan vise sig at have afgørende betydning for den biologiske produktivitet i de danske farvande og have indflydelse på forekomsten af iltsvind.

ISAAFFIK Arctic Gateway er navnet på en ny arktisk webportal, der er udviklet af danske, grønlandske og færøske universiteter og forskningsinstitutioner samt det danske forsvar. Foto: Isaafik.org

07.04.2015 |

Ny hjemmeside samler rigsfællesskabets arktiske forskning

ISAAFFIK Arctic Gateway er navnet på en ny arktisk webportal, der åbner den 8. april og som bliver et dynamisk værktøj for alle, der arbejder i Arktis.