Nyheder

31.08.2015 |

Myrer er lige så effektive som sprøjtegift

Når landbrug bruger myrer som skadedyrsbekæmpelse er det lige så effektivt som at bruge kemikalier. Derudover er metoden bæredygtig – og langt billigere. Det viser et nyt sammenlignende studie fra Aarhus Universitet.

31.08.2015 |

Teknologi hittede i festugen

Det summede af liv på havnen ved Navitas i weekenden, da Aarhus Universitet inviterede festugens gæster til at opleve ny ingeniørkunst og eksperimentere med moderne teknologi.

31.08.2015 |

Farvet lys får ældre til at sove bedre

Forskere fra Aarhus Universitet undersøger effekten af en speciel form for døgnrytmelys hos ældre. Lyset skifter farve i løbet af dagen, og de første forsøg tyder på, at det kan give bedre søvnkvalitet.

Andreas Mogensen bliver den første danske astronaut. (Foto: NASA/ESA-J.Blair)

25.08.2015 |

Rumrejsen 2015: Vær med til et stykke Danmarkshistorie!

Klokken 06:34 den 2. september bliver Andreas Mogensen den første danske astronaut nogensinde. I forbindelse med den historiske begivenhed er der åbent hus i Søauditorierne i Aarhus fra klokken 05:30 med morgenbrød, storskærm og en række eksperter for alle interesserede.

24.08.2015 |

Tillykke til 150 nye civilingeniører

Fredag d. 21. august satte et nyt hold civilingeniører punktum efter fem og et halvt års studier.

24.08.2015 |

Forskere identificerer mekanisme der kan reparere skader på vores arvemasse

En af de mest hyppige former for skade i arvemassen er brud på den ene af strengene i vores DNA. Forskere har nu fundet en mekanisme, der naturligt kan reparere disse brud og dermed være med til at undertrykke udviklingen af kræft.

21.08.2015 |

AU-forskning skal finde sammenhængen mellem luftforurening, sundhed og velfærd i hele Norden

Er nogle befolkningsgrupper i de nordiske lande mere udsatte for at blive syge og måske dø for tidligt af luftforurening og i så fald: hvilken indflydelse har det for fordelingen af velfærden i Norden? Med en stor NordForsk-bevilling skal forskerne finde svar.

Denne europæiske skovelefant er et af de mange pattedyr, som et nyt studie fra Aarhus Universitet viser naturligt ville findes i Danmark, hvis der aldrig havde levet mennesker på kloden. Men dette er desværre kun en rekonstruktion. (Foto: Wikimedia Commons).
Fig 1: Den naturlige diversitet af store pattedyr, som den ville se ud uden det moderne menneskes påvirkning. Figuren viser variationen i, hvor mange arter af store pattedyr (større end 45 kg) der findes inden for områder på 100 gange 100 km. Tallene på skalaen angiver antallet af arter. (Illustration: Søren Faurby)
Fig 2: Den nuværende diversitet af store pattedyr. Det ses tydeligt, at variationen stort set kun er stor i Afrika, og at der generelt er langt færre arter verden over, end der kunne have været. (Illustration: Søren Faurby)

21.08.2015 |

Næsten hele verden kunne ligne Serengeti

Det skyldes udelukkende mennesket, og hverken klima eller miljø, at den største diversitet af store pattedyr findes i Afrika. Det fastslår et nyt studie, som samtidig giver et bud på, hvordan pattedyrenes verdenskort ville se ud, hvis der aldrig havde levet mennesker på kloden.

Man kan gå på opdagelse i den danske natur midt i Aarhus C, når Danske Plantesamfund åbner i Botanisk Have. (Foto: Susanne Kirkfeldt)

20.08.2015 |

Ny formidling i Botanisk Have giver publikum indsigt i den danske natur

Fredag 21. august byder Aarhus Universitet velkommen til Danske Plantesamfund i Botanisk Have. Dermed kan man gå på opdagelse i den danske natur midt i Aarhus C.

Der var trængsel foran Søauditorierne, hvor nogle af de 1.700 nye studerende blev budt officielt velkommen af dekan Niels Chr. Nielsen (Foto: Christina Troelsen)
Velkomst i Søauditorierne (Foto: Sofie Lystlund)
Et af studiestartens ritualer: navneleg i rundkreds. (Foto: Sofie Lystlund).
Omkring 300 'ældre' studerende gør en stort stykke arbejde som tutorer for at hjælpe de nye studerende godt i gang med studielivet. De fik en særlig tak for indsatsen fra dekanen (på forreste række). (Foto: Casper Dam).

19.08.2015 |

Velkommen til de nye studerende

Onsdag den 19. august lød startskuddet til årets studiestart. 1.700 nye studerende blev budt velkommen på Science and Technology.

18.08.2015 |

Bakteriernes hemmelige våben mod pesticider og antibiotika afsløret

Bakterier udviser en ekstrem tilpasningsevne, der sætter dem i stand til at overleve under de mest ubarmhjertige forhold. Nye forskningsresultater produceret af danske og britiske forskere afslører nu de molekylære detaljer bag ét af bakteriernes hemmelige våben i kampen for overlevelse under meget næringsfattige og endog giftige forhold.

I 1883 eksploderede vulkanen på øen Krakatau med så voldsom kraft, at det meste af øen forsvandt. Braget kunne høres inde midt i Australien, 4800 km. væk, store mængder vulkansk aske blev slynget op i atmosfæren og dæmpede solindstrålingen så meget, at den globale gennemsnitstemperatur faldt med ca. 0,5 °C. Litografiet er fra rapporten ”The eruption of Krakatoa, and subsequent phenomena”, som the Krakatoa Committee  udarbejdede for the Royal Society (London, Trubner & Co., 1888)”

17.08.2015 |

Global opvarmning overtrumfer 1800 års nedkøling

Et internationalt forskerhold har påvist, at oceanernes overfladetemperatur gennem 1800 år er blevet kølet ned, og at nedkølingen i de sidste 1000 år (fra år 800-1800) formentlig skyldtes vulkanudbrud. Koldest var vandet under den lille istid – altså før den menneskeskabte globale opvarmning ophævede den kølende effekt i 1800-tallet.

Spørg en forsker om hvad som helst mellem himmel og jord, når Aarhus Universitet inviterer ombord på forskningsskibet Aurora. (Foto: AU)

17.08.2015 |

Aarhus Universitet giver svar på alt mellem himmel og jord til Festugen

Forskningsskibet Aurora bliver under Aarhus Festuge til det sted, hvor man kan møde videnskaben og få svar på sine konkrete spørgsmål. Det sker til ”Spørg en forsker” den 3. og 4. september, så kom ombord på Danmarks nyeste forskningsskib, Aurora, når forskere fra Aarhus Universitet måske svarer på lige dit finurlige spørgsmål.

17.08.2015 |

Ingeniør- og medicinstuderende slår hjernerne sammen

Ingeniør- og medicinstuderende skal få nye idéer til telemedicinske løsninger i hospitalssektoren. Det er målet med sommerskolen i Interdisciplinær sundhedsteknologi, som i disse uger løber af stablen på Aarhus Universitet.

12.08.2015 |

Studerende fra hele verden vil lære om vind i Danmark

Når verdens ingeniørstuderende vil lære om vindmølleteknologi, så kigger de mod Danmark. 44 talentfulde unge er samlet på Aarhus Universitet for at deltage i den internationale Wind Power Summer School.

Viser resultater 1 til 15 ud af 17

1 2 Næste