Nyheder

21.12.2015 |

Naturens præcisionsvåben rettes mod kræften

Vi hverken ser eller hører det, men overalt omkring os udkæmpes der konstant drabelige slag med nogle af verdens mest sofistikerede våben. Naturen er et godt sted at lede efter nye midler mod kræft.

Professor Søren Rud Keiding bliver ny prodekan for forskning på Science and Technology. Foto: Poul Nyholm.

18.12.2015 |

Ny prodekan for forskning på Science and Technology

Professor Søren Rud Keiding bliver prodekan for forskning på Science and Technology.

På sin vis havde Hollywoodinstruktøren James Cameron fat i noget rigtigt, da han lavede filmen Avatar, hvor naturen er forbundet som en stor helhed. AU-professor Jens M. Olesen har sammen med et internationalt forskerhold nu afdækket, at naturen har et urgammelt netværk under jorden, som siden tidernes morgen har bidraget til den måde, naturen har organiseret sig på. (Foto: Colourbox)

17.12.2015 |

Planternes ’mørke net’ er dukket op

Under os findes et urgammelt netværk, hvor planter og svampe i mange tusinde år har hjulpet hinanden med at klare dagen og vejen. Ny forskning viser, at træer og svampe skaber underjordiske netværk, der er meget anderledes end de netværk, vi ser over jorden. Læs hele historien i den nyeste udgave af RØMER.

Kælving af isbjerg fra Helheim-gletsjeren i Sydgrønland. I baggrunden ses en trimline (overgang) mellem lysere og mørkere fjeld, som viser isens udbredelse under den lille istid. Informationer om højder på trimlines ud fra flyfotos er brugt til beregning af massetab af Indlandsisen gennem det 20. århundrede. (Foto: Nicolaj Krog Larsen, Aarhus Universitet)

17.12.2015 |

Missing link fundet til FN’s Klimarapport

Danske forskere har fundet frem til, at afsmeltning fra Indlandsisen i Grønland har bidraget med op til 18% af den samlede havniveaustigning i det 20. århundrede.

14.12.2015 |

Sapere Aude-bevillinger til syv yngre forskere på Science and Technology

Det Frie Forskningsråd har netop fordelt DFF-Forskertalent-bevillingerne på godt en halv million kroner hver i karriereprogrammet Sapere Aude.

11.12.2015 |

Verdens mindste terrorist: Virus kaprer proteinmaskine og dræber derpå værten

Et forskerhold har klarlagt, hvordan et virus udnytter et af sin værts proteiner, når virusset skal mangfoldiggøre sit arvemateriale under en infektion. Opdagelsen kan i fremtiden danne grundlag for udviklingen af nye metoder til behandling af virusinfektioner.

Grafik: Huajie Liu, Shanghai Institute of Applied Physics

10.12.2015 |

Den store tabel ligger i DNA’et

Professor Kurt Vesterager Gothelf har sammen med kinesiske kolleger udviklet en ny type DNA-computer, som ikke kan regne, men slå op i tabeller. Meget store tabeller. Det giver nogle interessante aspekter for sygdomsbekæmpelse i fremtiden.

07.12.2015 |

Deans Challenge 2015 finale: De studerende sprøjter idéerne ud

Fredag eftermiddag fandt finalen for Dean’s Challenge sted. De studerende præsenterede deres idéer indenfor de tre områder fødevareteknologi, sundhed og energi og klima, og vinderne blev fundet af juryen og dekan Niels Chr. Nielsen.

02.12.2015 |

Aarhus Universitets miljøforskning er i verdenseliten

Miljøforskningen ved Aarhus Universitet er den bedste i Danmark og rangerer som nummer 27 i verden på U.S. News Best Global Universities-ranglisten.

Det har været en måned i innovationens og tværfaglighedens tegn, hvor de studerende har udviklet på idéer. På fredag skal slaget stå mellem de bedste. (Foto: NOVA)

01.12.2015 |

Åbn lågen til fremtiden

Fredag den 4. december kulminerer konkurrencen Dean’s Challenge for studerende på Aarhus Universitet efter en måneds hårdt arbejde. De studerende er blevet udfordrede til at løse nogle af fremtidens store samfundsproblemer, og nu skal vinderne findes.

01.12.2015 |

Få inspiration og ny viden på korte efteruddannelseskurser i biologi

Mangler du viden om nyeste forskning og konkrete værktøjer i dit arbejde? Forskere ved Aarhus Universitet tilbyder forskningsbaseret efterdannelse inden for en række relevante emner, der dækker natur og miljø.