Nyheder

27.02.2015 |

Bruger du sukker i gyllen?

Landbruget kan formentlig halvere udledningen af de skadelige ammoniakdampe ved at hælde sukker i gyllen. Ny forskning fra Aarhus Universitet tyder på, at sukker kan erstatte svovlsyre som middel til at fjerne ammoniakdampene – til glæde for økologiske landbrug og biogasproduktion.

Carsten Suhr Jacobsen bliver ny institutleder for Institut for Miljøvidenskab. Foto: Benny Schark GEUS

27.02.2015 |

Ny institutleder på Institut for Miljøvidenskab

Carsten Suhr Jacobsen bliver ny institutleder på Institut for Miljøvidenskab. Han kommer fra en stilling som forskningsprofessor ved GEUS og Københavns Universitet.

26.02.2015 |

EliteForsk-pris til professor Lars Birkedal

Professor Lars Birkedals arbejde er banebrydende og af uvurderlig betydning for forståelsen af moderne komplekse programmeringssprog. På den baggrund modtager han EliteForsk-prisen 2015 på 1,2 mio. kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Christian Andersen, Institut for Fysik og Astronomi.
Simon Frølich, iNANO.
Morten Bormann Nielsen, Institut for Kemi og iNANO.

26.02.2015 |

Tre EliteForsk-rejsestipendier til studerende på Science and Technology

Af de fem rejsestipendier, der blev tildelt Aarhus Universitet i 2015, fik ph.d.-studerende ved Science and Technology ikke mindre end de tre. Mød her modtagerne.

26.02.2015 |

Vinens usynlige venner og fjender under lup

Et internationalt samarbejde mellem forskere fra en bred vifte af universiteter, forskningsinstitutioner, vingårde og private firmaer i Danmark og udlandet vil beskrive det samfund af mikroorganismer, der er kernen af vinproduktionen. En bedre forståelse af vinens mikrosamfund vil kunne få stor betydning for selve vinproduktionen.

25.02.2015 |

Aarhus Universitet indvier den nordligste forskningsstation i Grønland

Villum Research Station i Grønland bliver officielt indviet den 2. marts 2015 af klimaministeren. Den arktiske forskningsstation, der primært beskæftiger sig med klimaforskning, ligger i det nordligste Grønland nord for polarcirklen og kan give mulighed for at undersøge en af menneskehedens største trusler.

24.02.2015 |

Protein fundet som årsag til lille vækst

Proteinet stanniocalcin-2 har en stor betydning for cellers vækst, og et forskerhold har nu fundet ud af, hvordan det virker. Dette kan få betydning for at forstå væksten af fx kræftceller.

Offentlige foredrag i Naturvidenskab er en støt voksende succes og over 27.000 gæster tilmeldte sig sidste års foredragsrække. (Foto: AU Foto)
Nogle af foredragene videotransmitteres til bl.a. biografer og forsamlingshuse rundt om i Danmark og så langt som til Nuuk i Grønland. (Foto: AU Foto)

23.02.2015 |

Populære foredrag om naturvidenskab begynder ny sæson

Offentlige foredrag i Naturvidenskab har udviklet sig til en enorm publikumssucces. Den nye sæson lægger ud med salt i celler og mørkt stof i universet – og får igen besøg af Ig Nobel.

Aarhus Universitet i Foulum. Foto: Bygningsstyrelsen og Hans Henrik Thostrup

23.02.2015 |

Apple bliver nabo til Aarhus Universitet i Foulum

Computergiganten Apple har i samarbejde med Viborg Kommune valgt at placere et datacenter i Tjele tæt på Forskningscenter Foulum, og den beslutning hilser Aarhus Universitet meget velkommen.

20.02.2015 |

Solen påvirker klimaet mere i kølige perioder

Solens aktivitet er en vigtig faktor i det komplicerede samspil, der styrer vores klima. Nu viser ny forskning, at påvirkningen fra Solen ikke er konstant over tid, men har større betydning, når det er køligere på Jorden.

Et billede taget fra helikopter ved Frederikshåb Isblink i Vestgrønland. På billedet kan man se en lille sø, der tidligere har modtaget smeltevand fra gletscheren, når den har været længere fremskreden. Foto: Nicolaj Larsen.
Nicolaj Larsen og Kurt Kjær ved Sydøstgrønland med en nyoptaget kerne. Man kan se overfladen af søens bund og overgangen til vandet. Foto: Anders Bjørk.

20.02.2015 |

Fortidens indlandsis fortæller om fremtiden

Det er lykkedes et hold danske forskere meget præcist at kvantificere, hvordan isen på Grønland reagerede på en varmeperiode for 8.000-5.000 år siden, hvor temperaturen i Grønland var 2-4 grader varmere end i dag. Resultatet, der netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift GEOLOGY, er meget interessant, fordi vi i dag hastigt…

18.02.2015 |

Ingeniøruddannelse går online

Aarhus Universitet udbyder til august 2015 elektronikingeniøruddannelsen med et fuldt online studieforløb. Det er første gang, studerende i Danmark får mulighed for at tage en hel ingeniøruddannelse uden at være fysisk til stede på et universitet.

Foto: Lars Kruse/AU Foto

17.02.2015 |

Når design overgår evolution

En ny generation af biologisk medicin er på vej: specialkonstruerede rekombinante antistoffer, som er langt mere effektive og alsidige end dem, kroppen selv danner. Læs historien i det nyeste nummer af RØMER fra Aarhus Universitet.

Ny forskning fra bl.a. Aarhus Universitet udfordrer teorien om 'det selviske gen' og peger i stedet på ribosomerne som 'selviske'. Herover ses en illustration af ribosomer fra bakterien E. coli. (Illustration: Wikimedia Commons)

16.02.2015 |

Glem det selviske gen: Livets udvikling er drevet af det selviske ribosom

Siden opdagelsen af, hvordan DNA koder for genetisk information, har det meste af forskningen i livets udvikling drejet sig om gener. Ifølge teorien om ’det selviske gen’ eksisterer celler og organismer kun som indpakning til at beskytte og overføre gener. Ny forskning udfordrer denne iteori og foreslår i stedet, at hvis noget er ’selvisk’, må det…

(Foto: Colourbox)

16.02.2015 |

Energi opbevaring – nøglen til en fossilfri fremtid

I Danmark har vi sandsynligvis tilstrækkelig vedvarende energi til at kunne undvære fossilt brændsel. Men det kræver, at vi kan opbevare enorme mængder energi. Hydrogen kan være nøglen til at opnå netop det.

Viser resultater 1 til 15 ud af 22

1 2 Næste