Nyheder

Grønlandshvalen med kalv. Foto: Rasmus Due Nielsen
Grønlandshval ud for Nordøstgrønlands kyst. Foto: David Boertmann
Flyet (Twin Otter), som blev brugt til optællingerne i 2009 og holdet bag optællingerne i 2009. Fra højre: Line A. Kyhn, Lars Witting, Steen Andersen, Erik W. Born og David Boertmann, fra hhv. Grønlands Naturinstitut og Aarhus Universitet. Foto: David Boertmann

30.07.2015 |

Grønlandshvalen i fremgang ved Nordøstgrønland

Der er fornyet håb for den kritisk truede bestand af grønlandshvaler ved Nordøstgrønland. De gode meldinger kommer efter at forskerne i 2009 observerede et rekord stort antal individer og at den store bestand blev genset denne sommer.

22.07.2015 |

Bronze til Danmark i biologi OL

Nogle af verdens mest lovende biologihjerner er blevet kåret med medaljer til biologi OL i Aarhus. Ud af de fire danske deltagere fik to bronze og én fik et hædersbevis

10.07.2015 |

Et afgørende boost til klimaforskningen

Forskningsstationen Villum Research Station, der netop er indviet, giver nye muligheder for klimaforskerne.

10.07.2015 |

Villum Research Station indviet tæt på Nordpolen

Topmoderne forskningsstation skal på nærmeste hold følge de voldsomme klimaforandringer i Arktis. Klimaforskere fra hele verden har booket ophold på stationen.

10.07.2015 |

Flere vælger naturvidenskab og ingeniøruddannelser på Aarhus Universitet

Fakultetet Science and Technology har i år fået 12 procent flere førsteprioritetsansøgninger end i 2014. Det er tegn på at de unge lytter til behovet for flere naturvidenskabelige kandidater og ingeniører.

09.07.2015 |

Bakterier twitter til planter

Et internationalt forskerhold forankret på Aarhus Universitet har opdaget, hvordan bælgplanter er i stand til at skelne nyttige og skadelige bakterier fra hinanden. Disse forskningsresultater giver en bedre forståelse for, hvordan planter, dyr og mennesker interagerer med bakterier i deres miljø og forsvarer sig mod skadelige infektioner.

06.07.2015 |

Astronomer aldersbestemmer stjerner med stor nøjagtighed

Forskere fra Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet har beregnet de nøjagtige aldre på flere værtsstjerner for exoplaneter end hidtil kendt. Det fortæller os tydeligt, at der blev dannet planeter i Mælkevejen længe før Jorden blev dannet.

06.07.2015 |

Aarhus Universitet er vært for den Internationale Biologiolympiade 2015

450 talentfulde gymnasieelever og jurymedlemmer fra 61 lande kommer til Danmark 12.-19. juli, hvor de unge talenter skal dyste på viden og færdigheder i faget biologi. Udover inspirerende faglige udfordringer og muligheden for at vinde medaljer, giver konkurrencen de unge en unik mulighed for at mødes med andre naturvidenskabsinteresserede unge.

03.07.2015 |

Overraskende ny mekanisme bag regulering af genekspression

Nye forskningsresultater kortlægger funktionen af et protein, der spiller en vigtig rolle i nerveceller. Yderligere undersøgelser af mekanismen kan føre til en forståelse af, hvordan skader på nerveceller opstår, når proteinet er muteret.

Et nyt forskningsprojekt vil give landbruget muligheden for at behandle markerne på grundlag af markernes individuelle egenskaber og forhold. Foto: Janne Hansen

01.07.2015 |

Fremtidens landbrug kombinerer bæredygtighed med produktivitet og effektivitet

Forskere fra Aarhus Universitet er involveret i et projekt med et budget på knapt 100 mio. kr., der vil gøre landbruget klar til en fremtid, hvor bæredygtighed går hånd i hånd med intensiv, effektiv og produktiv planteproduktion.

Professor Ivan Bjerre Damgård modtager et prestigiøst ERC Advanced Grant. (Foto: Morten Koldby)

01.07.2015 |

Spillemand på en database

Kan man udbygge vidensdeling og handel i en digital æra og samtidig styrke privatliv og sikkerhed? For nogle vil det måske lyde som om, at vi skal kunne blæse og have mel i munden, men ikke for professor Ivan Bjerre Damgård på Institut for Datalogi. Han modtager nu en særdeles prestigiøs ERC bevilling, ERC Advanced Grant, på 15 millioner kroner…