Nyheder

26.03.2015 |

På vej mod mere klimavenlige og økonomiske køer

Bøvser, blod, mælk og adfærd er nogle af de egenskaber, som kan give et fingerpeg om, hvor effektiv og miljøvenlig en ko er. Forskere fra Aarhus Universitet er med til at udvikle værktøjer, der kan udpege de bedste køer. Det vil gavne både landmandens økonomi og miljøet.

Lektor Jacob Sherson (Foto: Lars Kruse/AU)
Det nye spil, Quantum Minds, skal hjælpe forskerne med at undersøge menneskets evne til at løse problemer i spillet. Her ses et skærmbillede af, hvordan det ser ud. (Foto: CODER)

18.03.2015 |

Tankernes atlas

En forskergruppe på Institut for Fysik og Astronomi har gennem et computerspil fundet en vej til dybere indsigt i den menneskelige tankeproces. Resultaterne har forbløffet forskningslederen, der har fundet frem til en slags tankernes atlas. Og nå ja. Der ud over kan gruppen afsløre, hvilket køn der er bedst til at løse kvanteproblemer.

Professor Michael Drewsen (foto: Rasmus Rørbæk)
Ion-tæmningen foregår ved kombinationen af en såkaldt Hyper-EBIT og en kryogenisk ionfælde via tre trin. Først ”skrælles” elektroner af atomer i Hyper-EBIT’en. Her udskilles og opfanges ionerne også. I næste trin ledes samlinger af ionerne igennem et vakuumrør, hvor de bremses ned, så de er klar til sidste trin. Her selekteres ionerne møjsomligt og ledes ind i en kryoteknisk ionfælde – CryPTEx - som i essensen er designet af gruppen ved Michael Drewsen.  Inde i denne fælde bliver HCIs  mødt af enkelt-ladede berylium ioner der laserkøles. Via Coulomb vekselvirkningen mellem de to ion typer fjernes kinetisk energi fra HCI, der til slut bliver til en del af et Coulomb-krystal, og er klar til at undergå ultrapræcise spektroskopiske målinger. (ill: Drewsen et al)

18.03.2015 |

Når kvante-naboer ’sladrer’

I løbet af det seneste årti har fysikere verden over udviklet og forfinet forskningsområdet laser-spektroskopi til i dag at kunne foretage eksperimenter med blot ét atom eller molekyle. Nu har en gruppe med dansk deltagelse skabt grundlaget for at brede denne forskning ud til en helt ny klasse af atomare systemer, som baner vejen for nye typer af…

Signe Normand modtager som den første dansker L’Oreal-UNESCO For Women in Science International Rising Talents-prisen.

18.03.2015 |

Aarhus-biolog får international L’Oreal-UNESCO forskningspris

Signe Normand, Bioscience, er den første dansker der modtager L’Oreal-UNESCO For Women in Science International Rising Talents-prisen for sin forskning.

17.03.2015 |

Anders Møller modtager ERC Consolidator Grant

Lektor Anders Møller fra Institut for Datalogi modtager prestigefuldt ERC Consolidator Grant på 2 mio. euro til projektet "Automated Program Analysis for Advanced Web Applications."

Prodekan Kurt Nielsen, Science and Technology. (Foto: Lars Kruse, AU Kommunikation)

16.03.2015 |

Myndighedsbetjening opfylder målene

Mere uddannelse og erhvervssamarbejde, samt større international gennemslagskraft var blandt målene, da sektorforskningen og universiteterne fusionerede i 2007. En ny rapport viser, at universiteterne i vid udstrækning lever op til forventningerne.

16.03.2015 |

DCE vinder EU-rådgivningskontrakter på miljøområdet

DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, har i februar 2015 vundet to rammekontrakter om rådgivning for EU-institutioner.

13.03.2015 |

Sort Sol over Aarhus

- eller næsten sort i hvert fald. Fredag formiddag, den 20. marts har vi den dybeste solformørkelse siden 1999. Aarhus Universitet fejrer den delvist formørkede sol med et brag af et arrangement på Moesgaard Museums store græsklædte bakke-tag.

Merete Bilde har en imponerende erfaring inden for forskning i aerosoler, og hendes arbejde har haft stor betydning for vores viden om centrale processer, der påvirker aerosol-partikler og deres effekter på klima. Foto: Niels Jørgen Hansen

13.03.2015 |

Merete Bilde udnævnt til Årets aerosolforsker

Professor Merete Bilde, Institut for Kemi, har fået tildelt titlen “Årets aerosolforsker” af Nordic Society for Aerosol Research (NOSA) for sit bidrag til fremme af aerosolforskning i Norden, øgning af forståelsen af aerosolers fysiske kemi samt for uddannelse af unge aerosolforskere.

09.03.2015 |

Mentorprojekt skaber social mobilitet

For unge fra såkaldt universitetsfremmede miljøer er universitetsuddannelser ikke det naturlige valg, men det betaler sig at arbejde med de unges tilknytning til universitetet. Det er hovedkonklusionen i et netop afsluttet mentorprojekt ”Udvalgt til Uni”.

06.03.2015 |

Virkeligheden er ikke, hvad den har været

Mens processorer får stadigt større kraft, bliver menneskets verden nærmest genopfundet i takt med, hvad der er teknologisk muligt. I dag lægger vi selv forskellige lag ind over den med smartphones og andre teknologier. Et sted ude i fremtiden behøver vi ikke at have dimserne med selv. Der er verden ’indrettet’ til os.

Lektor Jacob Sherson (foto: Lars Kruse, AU Foto)

05.03.2015 |

Kvantefysik til folket!

Ved at udvikle spil for alle, gør lektor Jacob Sherson fra Institut for Fysik og Astronomi det muligt for enhver at forske i kvantefysik. Han har netop modtaget en prestigiøs ERC Starting Grant bevilling, som skal hjælpe forskningen videre mod at udvikle nye kvanteteknologier og forbedre kunstig intelligens.

03.03.2015 |

Kortlægning af øglegift muliggør udvikling af ny medicin

Firben og andre øgler forbindes normalt ikke med gift, men flere øglearter producerer og anvender rent faktisk gift. Den nok mest klassiske gift-producerende øgle er ”the gila monster” – på dansk kaldet gilaøglen. Som de første i verden har en gruppe forskere fra Aarhus Universitet foretaget en samlet beskrivelse af proteinerne i giften.

foto: Stephan Bernberg

02.03.2015 |

Indvielse af Villum Research Station udsat

Grundet flystrejke i Danmark bliver det ikke muligt at gennemføre den planlagte officielle indvielse af Villum Research Station i Grønland i dag, d. 2. marts.