Nyheder

30.11.2015 |

Årets iltsvind afblæst – stort set

Iltsvindets udbredelse i de danske farvande var markant reduceret midt i november sammenlignet med midt i oktober hovedsageligt som følge af det blæsende efterårsvejr. Det fremgår af årets sidste iltsvindsrapport fra DCE.

Seniorforsker Jakob Strand, Institut for Bioscience, får Miljøprisen 2015 til forskning i miljøpåvirkningerne af mikroplast i det marine miljø.

26.11.2015 |

AU-forsker får Miljøprisen 2015

Jakob Strand modtager Aase og Ejnar Danielsen Fonds Miljøpris 2015 på en kvart million kroner til forskning i miljøpåvirkningerne af mikroplast i det marine miljø.

25.11.2015 |

Kom til finalen i Dean's Challenge

Oplev Danmarks innovative fremtid, når studerende fra Aarhus Universitet konkurrerer på opfindsomhed til finalen i Dean´s Challenge fredag den 4. december.

Planetsystemet omkring stjernen HR8832 kan se frem til en dansk hilsen - mon vi kan forvente et svar retur? (ill: SAC/AU)
Radioteleskopet er i virkeligheden en radarsender og -modtager. Her er Yihenew Beyene og Toivo Iinatti i gang med de sidste justeringer. (privatfoto)

23.11.2015 |

Til alle jer fra nogle af os

Danmark har sendt en besked til planetsystemet omkring stjernen HR 8832. Om der nogensinde kommer svar tilbage fra de fjerne planeter finder vi tidligst ud af i år 2058. Men man har lov at håbe.

Sadegh Nabavi har fået tildelt et af de prestigefyldte ERC Starting Grant. Foto: DANDRITE
Figur 1. Sadegh Nabavi vil anvende optogenetik til at modificere styrken af en hukommelse på det synaptiske niveau, for at undersøge hvorfor kun nogle synapser, og dermed kun nogle erindringer, bliver permanente (Figur: Sadegh Nabavi)
Figur 2. a) Frygtbetingning ved hjælp af optogenetik. Diagram af en rottes frygt-erindringskredsløb, der modtager optogenetisk stimulation (fra laser) sammen med elektrisk stød (til venstre). Dyret testes én dag senere (til højre) ved optisk aktivering af inputtet (blå). Kurven viser normaliseret antal af rottens aktivering af håndtag (1 min brønde) i forhold til før betingning b) LTD inaktiverer hukommelsen. In vivo aktivitet af en population af nerveceller i den laterale amygdala som følge af enkelt optisk stimulus (til venstre) før og efter LTD induktion (1Hz). Dyret er testet én dag senere (til højre). c) LTP genaktiverer hukommelsen. Ligesom i b) men dyret modtager en LTP protokol (100Hz). (Figur: Sadegh Nabavi, publiseret i Nature (Nabavi et al., 2014))

20.11.2015 |

ERC-bevilling til forskning i hvordan hukommelse bliver skabt

DANDRITE-gruppeleder Sadegh Nabavi har netop modtaget et ERC Starting Grant på 1,5 millioner EUR til forskning i hvordan hukommelse skabes. Forskningen skal give svar på fundamentale spørgsmål såsom hvorfor nogle erindringer varer ved og hvorfor nogle erindringer hurtigt glemmes igen.

(foto: AU)

19.11.2015 |

Ingeniørkunsten markerer 100 år

Aarhus og Østjylland kan fejre en markant fødselar i november. Det er hundrede år siden, den første ingeniøruddannelse åbnede i Aarhus. Navitas-bygningen på Aarhus Havn vil rumme nogle af vor tids store tanker, når Ingeniørernes 100-års jubilæum bliver markeret fredag d. 20. november.

12.11.2015 |

Væksthusene er byens bedste familieoplevelse

Onsdag den 11.november blev det afsløret, hvem der skulle være Byens Bedste Familieoplevelse i Aarhus på AOA, Alt Om Aarhus. Og aarhusianerne valgte at stemme grønt: Væksthusene er nu Byens Bedste Familieoplevelse 2015.

11.11.2015 |

Opdag oversvømmelserne, før regnen kommer

Et nyt digitalt værktøj kan forudsige, hvor regnvandet løber hen, når vi rammes af oversvømmelser. Det giver stat, kommuner og forsyninger helt nye muligheder for at vide, hvordan byer skal klimatilpasses, og hvor beredskabet skal sættes ind. Kortet udvikles af SCALGO i samarbejde med blandt andet Aarhus Universitet.

10.11.2015 |

Søer afgasser mere kuldioxid i en varmere verden

En våd skorsten. Sådan virker mange af verdens cirka 117 millioner søer, der frigiver drivhusgassen kuldioxid til atmosfæren i store mængder. Verdens søer, floder og reservoirer afgasser en kuldioxid-mængde, der svarer til en fjerdedel af alle CO2-emissioner fra fossile brændstoffer.

10.11.2015 |

Robot underviser handicappede børn

Robotten NAO skal hjælpe lærere, pædagoger og fysioterapeuter med undervisning og træning af børn med fysiske handicaps og hjerneskader. Den er nu taget i brug i en fire uger lang testperidoe på Stensagerskolen i Aarhus Kommune og ved Hammel Neurocenter.

05.11.2015 |

Bowlerobot klar til OL

To ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har som det eneste danske hold kvalificeret sig til World Robot Olympiad med et lille bowlende væsen fyldt med højteknologisk isenkram. Olympiaden afvikles i starten af november måned i Qatar.

Lagerringen ASTRID er blevet brugt til en lang række forsøg gennem årene. (Foto: ISA/AU)
ASTRID har i dag følgeskab af den nye lagerring, ASTRID2. Her på illustrationen kan man se, hvordan de to ringe er sat sammen, så ASTRID kan accelerere partiklerne ind til den nye ring. Det er lillesøster nederst på billedet. (Foto: Lars Kruse/AU)

04.11.2015 |

Hurra for ASTRID

I de dybeste kældre under P-pladsen ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet bor en rund og dejlig ’dame’, som på trods af den dunkle bopæl lever et strålende liv. Det er lagerringen ASTRID, som onsdag den 4. november fylder 25 år.

03.11.2015 |

Ingeniørvidenskaben i Aarhus fylder 100 år

I november er det hundrede år siden, den første ingeniøruddannelse åbnede i Aarhus. Skolens dimittender har nu i tre generationer været en vigtig drivkraft i byens og regionens industrialisering og i udviklingen af det teknologibaserede samfund, vi kender i dag.