Nyheder

Science and Technology har indgået et partnerskab med Kalundborg erhvervsliv. Her ses prodekan Tom V. Madsen sammen med Michael Hallgren, Produktionsdirektør, Novo Nordisk Kalundborg, ved underskrivelsen af aftalen. (Foto: Novo Nordisk)

28.09.2015 |

Partnerskab mellem Science and Technology og Kalundborg erhvervsliv

Mangel på kvalificeret arbejdskraft er blevet hverdag for stadig flere virksomheder. 28. september indgik Science and Technology, Aarhus Universitet, partnerskab med Kalundborg erhvervsliv om at igangsætte aktiviteter målrettet universitetets ingeniørstuderende, så de kan få øjnene op for Kalundborg som et fremtidigt attraktivt arbejdsmarked.

28.09.2015 |

Kolde atomer vandt ForskerFight

Kan man sammenligne atomer med bowlingkugler? Det gjorde Ph.d.-studerende Nils Byg Jørgensen og vandt dysten i forskningsformidling.

60 mio. kr. og et varmt skulderklap. Formanden for Danmarks Grundforskningsfond, Liselotte Højgaard, er begejstret for de ambitiøse planer, professor Troels Skrydstrup og hans kolleger i CADIAC nu går løs på. Foto: Peter F. Gammelby, AU

24.09.2015 |

CO2 er i luften – det er CADIAC også

De 60 mio. kr. til det nye grundforskningscenter CADIAC hos iNANO er den vildeste investering, Danmarks Grundforskningsfond hidtil har foretaget. Det fortalte fondens formand, Liselotte Højgaard, da centret officielt gik i luften den 23. september.

En af CADIACs ambitiøse visioner er at gøre det muligt at indsamle CO2 som råstof direkte fra skorstene, udstødningsrør eller udåndingsluft, og med det samme omdanne det til værdifulde materialer som plastic, medicin eller brændstof. Foto: Colourbox
CADIAC ledes af professor Troels Skrydstrup. Foto: Lars Kruse, AU

23.09.2015 |

Dristig forskning i genbrug af CO2

De videnskabelige mål er dristige, men gevinsten kan blive kolossal: det nye forskningscenter CADIAC på Aarhus Universitet bliver verdens hidtil mest ambitiøse satsning på at finde de bedste metoder til at omdanne CO2 til medicin, plastic og nyttige kemikalier. Også på Mars.

Lektor Jacob Sherson er blandt arrangørerne for Global Quantum Game Jam, der afholdes på Aarhus Universitet denne weekend. (Foto: AU)

17.09.2015 |

Quantum Game Jam: Når spil bliver forskning

Computerspil og leg har vist sig at bidrage med nye vinkler i undervisning og forskning. Med en klar mission om at gøre kvantefysik til hvermandseje, åbner “Science at home” Aarhus Universitet for en blandet gruppe af spiludviklere og forskere denne weekend.

14.09.2015 |

Klimaændringer skubber tropiske planter op ad bjergskråninger

Over de seneste 200 år har planterne på Ecuadors højeste bjerg rykket sig over 500 meter opad. Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere fra Aarhus Universitet har sammenlignet Humboldts historiske data fra 1802 med forholdene i dag.

11.09.2015 |

Årets æresalumne er kemiker

Sten Scheibye, formand for Novo Nordisk Fonden, er udnævnt til æresalumne i forbindelse med Aarhus Universitets årsfest 2015. Sten Scheibye har en ph.d.-grad i kemi fra Aarhus Universitet.

11.09.2015 |

Sir Gregory Winter udnævnt til æresdoktor

Efter instilling fra Science and Technology er Sir Gregory Winter, Trinity College i Cambridge, udnævnt til æresdoktor i forbindelse med Aarhus Universitets årsfest 2015. Sir Gregory Winter er en verdenskendt molekylærbiolog, der har banet vejen for en række af nutidens medicinske behandlinger med humane antistoffer.

04.09.2015 |

Oliespild største trussel fra skibstrafikken mod arter og økosystemer i Disko Bugt

Fem havområder i Disko Bugt og Store Hellefiskebanke ved Vestgrønland er af DCE og Grønlands Naturinstitut identificeret som særligt følsomme over for forstyrrelser relateret til en potentielt voksende skibstrafik i området, hvor oliespild vurderes at udgøre den største trussel.

Den spændte stemning i auditoriet blev afløst af klapsalver, da Andreas Mogensen og hans kolleger var nået ud i kredsløb og kunne give 'thumbs up' til kameraet. (Foto: Jesper Rais, AU).
Der var nerver på lige inden opsendelsen, ikke kun inde i rumskibet, men også i Søauditoriet i Aarhus. (Foto: Jesper Rais, AU).
De morgenfriske gæster startede dagen med kaffe og 'rumstykker' i foyeren. (Foto: Jesper Rais, AU).
Live-transmission fra affyringsrampen i Kasakhstan.(Foto: Jesper Rais, AU).
Det var næsten som om Andreas Mogensen vinkede til auditoriet i Aarhus. (Foto: Jesper Rais, AU).
En ægte astro-roligan blandt tilhørerne.(Foto: Jesper Rais, AU).

02.09.2015 |

Launch-event tiltrak 450 morgenfriske rum-entusiaster

Der var fokus på rumforskning lige fra meget tidlig morgen den 2. september, da Science Museerne og Stellar Astrophysics Centre sammen med Science and Technology havde inviteret til foredrag og live-transmission af opsendelsen af den første danske astronaut Andreas Mogensen.

01.09.2015 |

Molekylære ledninger lægger sig selv på DNA-printplade

Et hold af forskere fra Aarhus Universitet og Harvard Universitet har i samarbejde udviklet en metode til at placere enkelte polymer-molekyler og lade dem følge en given rute på en printplade lavet af DNA.