Nyheder

26.04.2016 |

Prestigefyldt bevilling på 11 mio. kr. til molekylærbiolog

Novo Nordisk Fonden har tildelt det prestigefyldte Hallas-Møller stipendium på 11 mio. kr. til Thomas Birkballe Hansen til at studere, hvilken rolle såkaldte cirkulære RNA’er har i celler samt deres mulige indvirkning på neurologiske lidelser. Projektet udføres ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik/iNANO ved Aarhus Universitet.

25.04.2016 |

Forskere fra Ingeniørvidenskab får international pris for nyt fedtstof

Ved hjælp af en enzymteknologi er det lykkedes forskere fra Aarhus Universitet at fremstille en gruppe af nye fedtmolekyler, der blandt andet kan transportere visse typer af medicin i kroppen.

Enkytræ familien omfatter mindst 600 arter, og findes til overflod i de øverste fem cm. af jord med dødt organisk materiale. Chamaedrilus bliver et - to cm. lang. Foto: Karina Fisker
CLIMAITE-eksperimentet i Brandbjerg på Sjælland gav forskerne en unik mulighed for at undersøge ormenes reaktion på klimaændring i naturen. Foto: Kim Pilegaard.

25.04.2016 |

Langsomme orme reagerer hurtigt på klimaændring

Evolution kan gå hurtigt, når det skal være - i hvert fald for visse små organismer. Forskere har udsat et stykke dansk natur for kunstige klimaforandringer og opdaget, at blot en halv grads varmere jord fik en lille orms arveegenskaber til at ændre sig overraskende hurtigt.

21.04.2016 |

Byboere kan se frem til mindre støj

Et godt lydmiljø fremmer trivsel og sundhed. Forskere vil nu undersøge, hvordan støj opfører sig i byens rum og lave helt nye standarder for akustisk kvalitet.

Jordklodens forskellige lag er under forskellige tryk fra tyngdekraften. Det betyder, at man, med Einsteins generelle relativitetsteori i hånden, kan regne ud, at atomerne inde i midten af Jorden vil være op til 2,5 år yngre end atomerne, ude ved overfladen. (Ill: NASA)

21.04.2016 |

Jorden er en større ’tidsmaskine’, end vi troede

Som en slags bag-på-en-konvolut-udregning har danske forskere lige påvist, at Jordens indre i teorien er flere år yngre end overfladen er. Det retter på samme tid op på en fejltagelse og giver stof til eftertanke, som blandt andet kan bruges til undervisning.

Fotos: Lars Svankjer

20.04.2016 |

AU-biolog modtager Dronning Margrethe II's Videnskabspris

Professor Jens-Christian Svenning er den første modtager af Dronning Margrethe II’s Videnskabspris, der bliver tildelt af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab til en fremragende forsker.

I regnskoven i Vestafrika har den oprindelige befolkning gennem århundreder forvandlet næringsfattig regnskovsjord til frugtbar landbrugsjord ved at tilføre trækul og køkkenaffald. (Foto: Victoria Frausin)

19.04.2016 |

Ældgammel afrikansk jordforbedringsmetode er klimavenlig og bæredygtig

Landsbyboere i Vestafrika har gennem århundreder forvandlet næringsfattig regnskovsjord til frugtbar landbrugsjord ved at tilføre trækul og køkkenaffald. For første gang har forskere analyseret jorden og studeret metoden, som måske kan vise sig at være en del af løsningen på de fødevaremæssige udfordringer i troperne. Resultaterne er fremkommet i…

14.04.2016 |

Mennesket er den nye supercomputer

Helt almindelige mennesker i alle aldre er med til at løse kvantefysiske problemer ved at spille computerspil. En aarhusiansk forskergruppe har på den måde flyttet grænsen for, hvad der kan lade sig gøre at beregne med computere, og samtidig sløret forskellen mellem menneske og maskine lidt mere. Men vi er stadig overlegne – på nogle punkter.

14.04.2016 |

Gå rundt i din bygning, før den bliver opført

En helt særlig 3D-biograf er åbnet på Aarhus Universitet. Den gør det muligt at opleve en bygning både indenfor og udefra, mens den stadig er på tegnebrættet.

Et tværsnit af MAX IV anlægget i skåne. Grafik: FOJAB Arkitekter

14.04.2016 |

Unik mulighed for danske virksomheder i konkurrencen om at udvikle fremtidens materialer

En aftale om dansk medfinansiering af det kommende røntgenstråleanlæg i Lund, MAX IV, er netop faldet på plads. Aftalen giver danske virksomheder og forskere direkte adgang til brugen af noget af verdens bedste udstyr til materialeforskning og skal dermed bidrage til en dansk førerposition indenfor udvikling af nye, avancerede materialer.

13.04.2016 |

Kan kræft behandles via reduceret sukkeroptag?

Ny forskning afslører, hvordan man kan inaktivere et sukkertransportprotein, der er relevant for kræft. Håbet er, at disse resultater vil vise vejen for fremtidig udvikling af medicin rettet mod mekanismer, der styrer sukkeroptag, hvilket kan blive et vigtigt fremskridt for behandling af mange forskellige former for kræft.

(illustration: Peter Devine)

12.04.2016 |

Exoplaneter 'stripper' i varmen

Kommer man for tæt på ilden, får man brændte fingre. Stellar Astrophysics Centre fra Aarhus Universitet har nu vist, at den gamle talemåde også gælder for exoplaneter i kredsløb om fjerne stjerner.

Her ses en illustration af, hvordan landingsmodulet Philae skulle hægte sig fast på overfladen af kometen. Landingsmodulet medbragte en række videnskabelige instrumenter, der skulle sende informationer om en komets molekylære sammensætning ned til os. (Ill: ESA/ATG medialab)
Det er nu bevist, at det er muligt at skabe kulhydratet Ribose, der indgår i skabelsen af RNA/DNA under samme forhold, som der findes på kometer. (ill: Søren Vrønning Hoffmann et al.)

07.04.2016 |

Livets sukker er fundet på komet

De byggesten, der skal til for at skabe liv, er tilsyneladende ’nemme’ at finde ude i Universet. Den spektakulære opdagelse er gjort takket være de informationer, som rumsonden Philae-lander nåede at sende ned til os fra kometen 67P/C-G. Fundet er kommet via et internationalt samarbejde med aarhusiansk deltagelse, og kan rykke ved vores opfattelse…

Foto: Ola J. Joensen, Niels Bohr Institutet

07.04.2016 |

Historisk investering sender Danmark på vej mod nye kvantespring

Aarhus Universitet er med i et nyt nationalt center for kvantefysik, som Innovationsfonden investerer 80 millioner kroner i.

07.04.2016 |

Ja tak til øget åbenhed om myndighedsrådgivning

Prodekan Kurt Nielsen og DCE-direktør Hanne Bach kommenterer på den aktuelle debat om de kontrakter, som universiteternes myndighedsrådgivning foregår under.

Viser resultater 1 til 15 ud af 16

1 2 Næste