Nyheder

Fødekædens lag er ved at hive sig selv i stykker, da klimaets forandringer er i fuld gang med at vende 'op og ned' på naturens orden og bringe den ud af balance. Det er den tankevækkende konklusion på et af de største og mest omfattende studier, der er udført til dato, om emnet. (Ill: Colourbox)

29.06.2016 |

Naturen er ude af balance

Der er kommet rod i fødekæden, og det udfordrer efter alt at dømme en række arter i fremtiden. Et stort internationalt studie, med deltagelse fra Aarhus Universitet, viser, at klimaforandringer er ved at rykke fødekæden midt over.

23.06.2016 |

Studerende genskaber jordskælv i laboratoriet

En gruppe civilingeniørstuderende har bygget en jordskælvssimulator, som med stor præcision genskaber historiske jordskælv i laboratoriet. Nu kan de sikkerhedsteste mindre bygninger i fuld skala.

De ikoniske ringe omkring Saturn er skabt af himmellegemer, der har revet hinanden i stykker. Nu har astrofysikere på Aarhus Universitet fundet en planet, der ikke skulle findes, fordi den kredser meget tæt på en stjerne, der burde have flået den itu. (Foto: NASA)
Her er subkæmpen K2-39 og dens nære exoplanet K2-39b sammenlignet med Solens størrelse. Afstanden imellem K2-39 og planeten er også vist, og i samme skala ses afstanden imellem Solen og planeten Merkur. Jorden er ikke med på tegningen, fordi den kredser om Solen mere end dobbelt så langt væk som Merkur. (Ill: V. Van Eylen)

23.06.2016 |

Den planet burde ikke være der...

Når himmellegemerne kommer for tæt på hinanden bliver de flået i stykker af hinandens tidevandskræfter. Det har for eksempel bevirket de smukke ringe omkring planeten Saturn i vores eget Solsystem. De samme principper gælder langt ude i Universet, hvor exoplaneter kredser om fremmede stjerner.

22.06.2016 |

Stort antal DFF-bevillinger til ST

Det Frie Forskningsråd har tildelt i alt 25 forskningsprojekter på ST en Forskningsprojekt 1 eller Forskningsprojekt 2-bevilling ved dette års hoveduddeling.

Professor Søren Rysgaard, Aarhus Universitet (t.v.) fortæller udenrigsministrene John Kerry, Kristian Jensen og Vittus Qujaukitsoq samt formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen om klimaforandringer i Arktis i Ilulissat Isfjord. Foto: KNR

21.06.2016 |

AU-professor fortæller John Kerry om klimaforandringer i Arktis

USA’s udenrigsminister, John Kerry, så med egne øjne, hvordan Arktis særligt rammes af den globale opvarmning, da professor Søren Rysgaard fra Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet, viste verdens mest indflydelsesrige udenrigsminister forandringer i Ilulissat Isfjord.

20.06.2016 |

Intelligente bygninger gør vores energiforbrug "grønnere"

Det kan lade sig gøre at flytte vores energiforbrug til tidspunkter af døgnet, hvor der er rigelige mængder af strøm fra bæredygtige kilder som sol og vind. I hvert fald i nogen grad, hvis vi investerer i teknologi til intelligent styring af vores bygninger. Det konkluderer forskere i forbindelse med afslutningen på et af verdens mest radikale…

Sorte huller begynder at dukke op overalt, efterhånden som vi bliver bedre til at lede. Nu ved vi, at der findes et inde i midten af vores galakse, og at de findes både større og kraftigere derude. (ill: NASA, E/PO, Sonora State University)

17.06.2016 |

På sporet af sorte hullers hemmelighed

Sorte huller bliver mere og mere vigtige for vores forståelse af universet. Der dukker efterhånden sorte huller op alle steder, og vi bliver konstant bedre til at opdage dem. Men hvordan finder man ud af noget om et legeme, som vi slet ikke forstår, og som ikke overholder fysikkens love? Få et bud her.

17.06.2016 |

Stor konference skal gøde fremtidens landbrug

Teknologiens rolle i fremtidens landbrug er under lup, når Aarhus Universitet i slutningen af måneden er vært for den internationale forskningskonference - Conference on Agricultural Engineering 2016.

16.06.2016 |

Biogas vinder frem, men der er fortsat brug for ny viden

Produktionen af biogas i Danmark går generelt godt, men der er stadig muligheder for forbedringer og behov for ny viden. En rapport fra DCA giver et overblik.

16.06.2016 |

Undervandsrobot skal udforske Jupiters måne

Et enkelt dansk hold er sluppet igennem nåleøjet til VM i design af undervandsrobotter, som i næste uge afholdes på NASAs hovedkvarter i Huston. Robotten kan søge efter muligt liv på Jupiters måne, Europa.

15.06.2016 |

Forskere på vej med bedre behandling af insektallergi

Forskere fra Aarhus Universitet kan fremstille kunstige kopier af de allergener, som er skyld i anafylaksi hos den enkelte patient. Det kan gøre det muligt at forbedre den medicinske behandling af mennesker med allergi overfor hvepse og bier.

15.06.2016 |

Anvendelse af kameldyr-antistoffer til strukturbiologi

Brug af antistoffer fra kameldyr giver bedre muligheder for fremtidig udvikling af reagenser til diagnosticering og terapi i sygdomme, der involverer en gruppe enzymer kaldet serinproteaser.

Adjunkt Thomas Bjørnskov Poulsen, Institut for Kemi. (Foto:DFF)
Lektor Aslan Askarov, Institut for Datalogi. (Foto:DFF)
Lektor Claudio Orlandi, Institut for Datalogi. (Foto:DFF)
Lektor Martijn Heck, Institut for Ingeniørvidenskab. (Foto:DFF)
Lektor Jill Atsuko Miwa, Institut for Fysik og Astronomi. (Foto:DFF)

10.06.2016 |

Fem forskningslederbevillinger fra Sapere Aude

Det Frie Forskningsråd har netop fordelt forskningsmidlerne i karriereprogrammet Sapere Aude. Fem forskere fra Science and Technology modtager hver en DFF Forskningsleder-bevilling på ca. 7 mio. kr.

Pinus Ponderosa gror i Nordamerika - og er plantet enkelte steder i Danmark, hvor den kaldes Gul Fyr. Her har Thomas Poulsen fundet et velvoksent eksemplar i Forstbotanisk Have i Aarhus. Men det kunne han ikke så godt tage bark fra. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

09.06.2016 |

Fyrretræer gemte på en 'god slags gift'

Det er lykkedes at omdanne et giftstof fra et amerikansk fyrretræ til et eksperimentelt kræfthæmmende stof, som ellers kun produceres af en havsvamp på den anden side af kloden. Fundet gør det hurtigere at fremstille stoffet, som dermed bedre kan undergå forskellige forsøg. Læs historien i det nye, gratis nummer af Rømer.

09.06.2016 |

Ny metode til at forhindre forkert sygdomsfremkaldende proteinfoldning

Forkert foldede proteiner kan medføre forskellige sygdomme. Danske forskere har nu fundet en måde, hvorpå man kan forhindre protein misfoldning.

Viser resultater 1 til 15 ud af 19

1 2 Næste