Nyheder

Mange af de enestående arter, som har udviklet sig over hundredetusinder af år, er nu truet af udryddelse. På Tenerife er der kun få eksemplarer tilbage af den endemiske  Lotus maculatus - fra slægten med det danske navn Kællingetand. Foto: Manuel Steinbauer.
Selv om øerne kun udgør fem pct. af jordens landområde, er de hjemsted for en exceptionel stor andel af jordens plantearter. 70.000 arter gror således kun på øer. Et eksempel er ”Argyroxiphium sandwicense“ på bjerget Haleakalā på Maui, Hawaii, som her bliver undersøgt af Manuel Steinbauer, post.doc. på Aarhus Universitet. Foto: Severin Irl
De beige områder i grafikken viser omridset af De Kanariske Øer under den sidste istids højdepunkt for ca. 21.000 år siden, da havstanden var ca. 122 meter lavere end i dag. Mange øer var altså større og ikke så isolerede fra fastlandet som i dag; øerne Lanzarote og Fuerteventura udgjorde således én ø, Mahan. Grafik: Patrick Weigelt.

31.03.2016 |

Klimaændring formede øer og deres biodiversitet

Efter sidste istid er havstanden steget med over 120 meter. Så når nogle øer har flere unikke planter end andre, er det fordi de var meget større for 20.000 år siden, end de er nu. Det lyder logisk, men videnskaben har ikke medregnet den effekt i sine teorier om øernes biodiversitet – før nu.

24.03.2016 |

Dødbringende stjerner

Store solstorme rammer fra tid til anden Jorden og kan føre til nordlys og i særlige tilfælde strømsvigt. Dette er dog intet i mod de apokalyptiske ødelæggelser, vi ville opleve, hvis en såkaldt superflare ramte Jorden. Et danskledet forskerhold har nu vist, at det er et scenario, der måske skal tages seriøst.

23.03.2016 |

Model kan trænes til at gætte din højde

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en ny sandsynlighedsmodel, som de træner til at regne ud, hvad de forskellige genetiske varianter betyder for vores udseende og sygdomme. Modellen er mere præcis end de hidtidige – men der er stadig lang vej, til kortlægningen af vores genomer munder ud i nøjagtige vejvisere over vore arveanlæg.

Ingeniøruddannelserne har  i år modtaget 29 procent flere ansøgninger end i 2015. (Foto: Anders Trærup, Aarhus Universitet  )

21.03.2016 |

Stor fremgang i kvote 2-ansøgninger til Science and Technology

Science and Technology har modtaget 21 procent flere kvote 2-ansøgninger i forhold til sidste år. Det skyldes især stigende ansøgertal til ingeniøruddannelserne.

17.03.2016 |

Kan genetiske forskelle udnyttes til at nedsætte antibiotikaforbruget?

Selektion for grise med arveanlæg for en sund tarmflora kan nedsætte landbrugets forbrug af antibiotika og derved reducere problemerne med antibiotikaresistente bakterier. Ny viden åbner døren på klem for denne mulighed.

16.03.2016 |

Undervandsrobot giver nye muligheder for polarforskning

To ingeniørstuderende har bygget en undervandsrobot, der kan analysere algeforholdene under havisen på Antarktis. Det giver helt nye muligheder for polarforskningen, og robotten har netop gennemført den første videnskabelige ekspedition til Grønland med succes.

16.03.2016 |

Husk at tage misteltenen i ed!

Danske forskere har opdaget, at mitokondrier fra misteltenen kun indeholder 10 gener. Denne opdagelse vil på længere sigt føre til en bedre forståelse af, hvordan mitokondriet fungerer og ikke mindst, hvordan samspillet mellem parasit og vært fungerer. Dette kan få stor betydning, hvis vi kan udnytte denne viden til at bekæmpe det massive tab af…

16.03.2016 |

Team AU klar til Shell Eco-Marathon

Så er nedtællingen til dette års verdensmesterskab i kør-langt-på-literen gået i gang. Efter to års intensivt udviklingsarbejde stiller AU nu op med en super effektiv økobil til Shell Eco-Marathon, som løber af stablen i London i juni måned. Målet er at køre næsten 9000 kilometer på det, der svarer til energien fra en enkelt liter benzin.

(Foto: Colourbox)

10.03.2016 |

Molekylær lim skal sammenføje gummi og metal

Nyt forskningsprojekt skal udvikle en molekylær lim, som kan sammenføje gummi og metal i en næsten ubrydelig kemisk vedhæftning. Projektet er støttet med 8,8 mio. kr. fra Innovationsfonden.

(Foto: Colourbox)

10.03.2016 |

Bakterier og membraner skal rense drikkevand

Forskere vil undersøge, om avancerede membraner og særlige pesticidædende bakterier sammen kan rense forurenet drikkevandet. Projektet er støttet med 10,6 mio. kr. fra Innovationsfonden.

04.03.2016 |

Fuld opbakning til forskerne i sagen om landbrugspakken

Aarhus Universitet bakker fuldt op om de forskere, som udfører myndighedsrådgivning, skriver dekan Niels Christian Nielsen i forlængelse af en artikel om landbrugspakken i fredagens Berlingske.

04.03.2016 |

Antibiotikaforbrug påvirker forekomsten af resistente bakterier i jorden

Anvendelse af husdyrgødning øger jordens indhold af gener for resistens mod antibiotika. Til gengæld er skaden ikke uoprettelig.

04.03.2016 |

Ny app lærer børn at regne rigtigt

En ny matematikapp hitter i Danmark. Den spotter børns svage punkter, når de løser regneopgaver og forklarer dem, hvad det er, de gør forkert.

Ill: Colourbox

04.03.2016 |

Stem på Årets Forskningsresultat

Årets Danske Forskningsresultat 2016 skal findes nu på videnskab.dk. Der er nominerede fra Science and Technology blandt finalisterne.

02.03.2016 |

15 mio. kr. til foldeteknik i nanostørrelse

Adjunkt Ebbe Sloth Andersen fra Aarhus Universitet har modtaget to mio. euro fra det Europæiske Forskningsråd (ERC). Med bevillingen tager han forskning i biologiske nanostrukturer ind i en helt ny fase inden for syntetisk biologi – et videnskabeligt felt, der på sigt kan få enorm betydning for fremtidens medicin, energi, fødevarer og landbrug.