Nyheder

Alle de glade finalister er samlet. Vinderne fik 10.000 kr. og anden og tredje pladserne fik 2.500 kr. 
LactoPure holdet: Mikkel Vind Lorenz, Ida Bæk og Magnus W. Meyer.
A Meaty Solution holdet: Anders Lund og Anders Dahlin.
CompAir holdet: Roesgaard Nielsen, Kristoffer Juhler Nielsen og Ram Sarusi.

29.11.2016 |

Dean’s Challenge: Fra bæredygtige bøffer til babyreddende brystpumper

Fredag den 25. november var der finale i Dean’s Challenge 2016. Gennem det 28 dage lange forløb havde dekanens case-konkurrence tillokket studerende fra mange forskellige studieretninger på ST. I fredags stod 19 finalister så klar med deres ni innovative løsningsideer til verdens helt store problemer.

Clive Sabel er blevet udnævnt til professor i miljøgeografi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet. (Foto: Clive Sabel, Aarhus Universitet)

28.11.2016 |

Ny professor finder sammenhænge mellem geografi og sundhed

Clive Sabel er blevet udnævnt til professor i miljøgeografi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet. Clive Sabel kommer fra en stilling ved University of Bristol, UK.

23.11.2016 |

Insekterne rykker ind i stalden

Danmark skal være foregangsland for bæredygtig industriel produktion af insekter til foder og fødevarer. Det er målet i et nyt projekt, hvor forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med kolleger og erhverv vil anvende organiske rester og spildprodukter til at opdrætte insekter i stor skala.

22.11.2016 |

Til kamp mod den salte ost

Saltindholdet i en klassisk Danbo-ost kan reduceres med 25 procent, uden at det påvirker smagen eller teksturen negativt. Det viser ny forskning, der kan medvirke til, at osten i fremtiden kan få Nøglehulsmærket.

Professor Poul Nissen modtager Direktør Ib Henriksens Fonds Forskerpris (Foto: AU)

22.11.2016 |

Professor Poul Nissen får Direktør Ib Henriksens Fonds Forskerpris

Poul Nissen tildeles den prestigefyldte Direktør Ib Henriksens Fonds Forskerpris for sin fremragende indsats inden for strukturbiologien. Fonden begrunder valget af Poul Nissen med hans evner for at fremme det interdisciplinære og internationale samarbejde indenfor sit forskningsfelt.

Et af marsvinene i Fjord&Bælt-centret i Kerteminde på forsiden af tidsskriftet <i>Current Biology</i>. Adgangen til de trænede marsvin har gjort det muligt at undersøge marsvinenes kognitive hjerterateregulering. (Foto: Marie-Anne Blanchet, ©Fjord&Bælt)
Siri Lander Elmegaard og Jakob Højer Kristensen måler pulsen på et marsvin, der får besked på hvor lang tid den skal være neddykket (Fjord&Bælt-centret, foto: Antje Hempelmann).
Et marsvin dykker ned til en station hvor den skal tilbringe de næste 20 eller 80 sekunder. Alt imens bliver pulsen målt med den lille computer på ryggen af dyret. (Fjord&Bælt-centret, foto: Siri Lander Elmegaard).
Figuren viser marsvinenes puls, når de foretager dyk af to varigheder (20 og 80 sekunder). Marsvinene fik inden dykkets start besked om varigheden. Under 80-sekunder dyk sænkes pulsen mest, selv når man blot sammenligner de første 15 sekunder af dykkene, hvor den eneste forskel er marsvinenes forventning om, hvor længe de skal forblive neddykket.

21.11.2016 |

Hvaler har bevidst kontrol over deres puls

Danmarks hjemmehørende hval, marsvinet, kan styre sin puls bevidst, viser ny forskning. De nye resultater bringer os tættere på at forstå, hvordan marsvinene klarer livet under havoverfladen.

21.11.2016 |

Nyt naturstof mod kræft: rakicidins skarpe søster

Danske forskere har gennem et omfattende kemisk detektivarbejde genopdaget et naturstof, som er langt mere effektivt mod særligt aggressive kræftceller end alle hidtil kendte naturstoffer. Og gjort et japansk patent ubrugeligt.

21.11.2016 |

Nye afsløringer om bælgplanters tilknyttede mikrober

Planternes rod-tilknyttede mikrobiom – dvs. de populationer af mikroorganismer som findes i og omkring planten – har stor betydning for plantevæksten, og nye resultater inden for studiet af bælgplanter og deres kvælsstofsymbiose har nu påvist en hidtil ukendt rolle for kvælstoffikseringssymbiose, hvor den kvælstoffikserende plante er med til at…

16.11.2016 |

Forskere vil finde bedre behandling for hornhinde-dystrofi

Hornhinde-dystrofi er en øjensygdom, der giver uklare udfældninger i hornhinden og dermed en nedsættelse af synsevnen. De eksisterende helbredelsesmuligheder er ikke optimale, og derfor vil danske forskere forsøge at finde en bedre behandling for sygdommen.

Marianne Thomsen er udnævnt til professor i industriel økologi ved Institut for Miljøvidenskab. (Privatfoto)

16.11.2016 |

Ny professor forsker i bæredygtige løsninger for miljøet

Marianne Thomsen er udnævnt til professor i industriel økologi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet pr. 1. november 2016.

Foto: Steen Petersen
Foto: Jens Vinge
Foto: Jens Vinge

09.11.2016 |

Følg i elgenes og krondyrenes fodspor

Elgene og krondyrene, der blev sat ud i Lille Vildmose i sommeren 2016, har fået GPS-halsbånd på, så forskerne og forvalterne kan følge dyrenes bevægelser. Men som noget nyt, kan alle naturinteresserede følge med i dyrenes gøren og laden via Lille Vildmosecentrets hjemmeside.

07.11.2016 |

Fuldt hus til konference om Industri 4.0 på Navitas

Mere end 200 konferencedeltagere fra førende danske teknologivirksomheder, minisiterier og videninstitutioner var torsdag d. 3. november samlet til konference og workshops på Aarhus Universitet.

03.11.2016 |

AU Engineering åbner nyt tech-space

AU Engineering åbner et nyt laboratorium spækket med avanceret teknologisk isenkram. Laboratoriet har fået navnet Orbit Lab og er et tilbud til universitetets dygtigste og mest kreative IT- og ingeniørstuderende.