Nyheder

Foto: Mette Lovschal (privat).

25.01.2017 |

Unikt økosystem i Østafrika trues af kollaps

”Greater Mara” er et 668.500 hektar stort naturområde i det sydvestlige Kenya med et helt unikt dyreliv og hjemsted for den berømte Masai-stamme. Ny forskning viser nu, at området er alvorligt truet af menneskeskabte ændringer, og at indhegninger skyder op i et hidtil uset omfang og med stor hastighed.

Rendering af et af de instrumenter, der skal bygges til DanMAX.

23.01.2017 |

Verdens førende materialeforskere samlet om nyt instrument

I sidste uge var nogle af verdens førende forskere inden for materialeforskning samlet i Odense. De blev enige om de sidste detaljer i DanMAX - det kommende danske instrument på den nye store røntgenfacilitet MAX IV ved Lund.

20.01.2017 |

En ny model for aktivering af immunsystemet

Ved at studere et stort protein (C1 proteinet) med røntgenstråling og elektronmikroskopi har forskere fra Aarhus Universitet gjort op med en gammel model for, hvorledes en vigtig del det medfødte immunforsvar aktiveres. Aktivering af C1 proteinet er en yderst vigtig mekanisme inden for immunologien, hvorfor de nye forskningsresultater også har et…

Vivi Kathrine Pedersen modtager 7,5 mio dkk.
Søren Ulstrup modtager 10 mio dkk.

19.01.2017 |

17,5 mio kroner til to forskertalenter

De to aarhusianske postdocs Søren Ulstrup og Vivi Kathrine Pedersen modtager d. 23. januar tilsammen 17,5 mio. kr. fra VILLUM FONDENs Young Investigator Programme. Midlerne er målrettet til at give deres forskning et markant løft.

18.01.2017 |

Status over den danske natur

DCE har publiceret de årlige NOVANA-rapporterne, som giver et fagligt overblik over den danske natur.

16.01.2017 |

Aarhusingeniører med i kæmpe EU-projekt, som skal vise fremtidens landbrug

Landbruget står over for et paradigmeskifte, hvor smarte it-løsninger vil modernisere og effektivisere branchen. EU’s forsknings- og innovationsprogram smider nu et trecifret millionbeløb efter et stort demonstrationsprojekt, der skal sætte skub i udviklingen.

13.01.2017 |

Ny teknologi skal reducere luftforurening fra landbruget

Nye sensorer og teknologi til luftrensning skal gøre det muligt for landmanden at kontrollere udledning af ammoniak og fjerne lugt fra husdyrproduktionen.

Augmented reality skal afløse papirgange og dokumentation, så medarbejdere instrueres og hjælpes via AR briller eller projektioner på produktionslinjen. Foto fra videoen 'MADE præsenterer: Industri 4.0 - på dansk'

13.01.2017 |

Nye forskningsmillioner skal sætte fart på Danmarks digitalisering

Aarhus Universitet har modtaget en forskningsbevilling på 11 millioner kroner til udvikling af nye digitale løsninger, der skal komme danske produktionsvirksomheder til gavn.

(Foto: Colourbox)

13.01.2017 |

Aarhus Universitet inviterer virksomheder til brainstorm om digitalisering

Aarhus Universitet ønsker at klæde danske virksomheder på til en fremtid med smarte produkter, når Institutterne for Datalogi og Institut for Ingeniørvidenskab slår dørene op for “Brainnovation Day”. Arrangementet foregår torsdag den 19. januar fra kl. 9.30 - 16.00 - og er gratis. 80 deltagere har allerede meldt deres ankomst.

Vi kan ikke forstå, hvor værdifulde eller sårbare nulevende arter er, uden at kigge på ”spøgelserne” af de arter, som uddøde før dem, siger Matt Davis, som har lavet denne grafik. (Klik på den for fuld størrelse)

11.01.2017 |

Skeletter fra istiden gør os klogere på truede dyrearter

De har været uddøde i over 10.000 år, men den uldhårede mammut, kæmpebæveren og kæmpedovendyret kan stadig lære os, hvad der sker med økosystemerne, når de mest særprægede arter uddør. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Lektor Niels Balling, Institut for Geoscience, er en af hovedkræfterne bag projekt GEOTHERM. Foto: AU.
Grafikken viser, hvordan et geotermisk varmeværk henter varme op fra undergrunden. Grafik: GEUS

04.01.2017 |

Geoscience skal bane vej for undergrundens grønne varme

Der findes enorme mængde af varmeenergi i den danske undergrund. Forskere fra Institut for Geoscience deltager i et nyt projekt, som med 17 mio. kr. fra Innovationsfonden skal bane vejen for en udnyttelse af denne ressource i stor skala og bidrage til den grønne omstilling af den danske varmeforsyning.

Lektor Finn Borchsenius er konstitueret som prodekan for uddannelse på Science and Technology. (Foto: Lars Kruse, AU Foto)

02.01.2017 |

Ny konstitueret prodekan for uddannelse på Science and Technology

Finn Borchsenius er konstitueret som prodekan for uddannelse på Science and Technology pr. 1. januar 2017. Han kommer fra en stilling som fagleder af Væksthusene i Botanisk Have i Aarhus.

02.01.2017 |

Kortlægning af viden om midler til bekæmpelse af mikroorganismer

En samlet viden om organismers syntese og udnyttelse af forbindelsen PRPP kan være nyttig i bestræbelser på at udvikle midler til bekæmpelse af mikroorganismer, der kan inficere mennesker og andre pattedyr. Et internationalt forskerhold har nu kortlagt de samlede resultater inden for området.

Forsker fra Aarhus Universitet har fundet et lille blomsterfossil, som grangiveligt ligner en rose - og det er lige netop, hvad det er. (Ill: Else Marie Friis)
Rekonstruktion af tværsnit af blomsten, som forskerne mener den har set ud, på baggrund af de videnskabelige data. (Ill: Pollyanna von Knorring)
Fig.1: Den 100 mio. år gamle tidlige forfader til rosen, <em>Caliciflora mauldinensi</em>, set fra siden og fra oven. Blomsten er blevet til fossil og bevaret for eftertiden som blomsterknop lige inden den ville være sprunget ud. Billederne er lavet med scanningselektronmikroskop. (Ill: Else Marie Friis)
Fig. 2: Tværsnit af den fossile blomst baseret på data fra synkrotronstrålings-røntgenmikrotomografi. (Ill: Else Marie Friis)

21.12.2016 |

Rosens tidligste forfader fundet

Geologer har fundet og beskrevet et 100 mio. år gammelt blomsterfossil, som er ophav til vore dages mest artsrige gruppe af blomsterplanter.

21.12.2016 |

Forskere afslører bakteriernes hemmelige kodesprog

Resistens overfor antibiotika i sygdomsfremkaldende bakterier er et stigende, globalt problem. Danske forskere har nu fundet ud af, at bakterierne benytter sig af et kodesprog for at undgå at blive bekæmpet. Hvis det lykkedes at forstå dette kodesprog, vil det i fremtiden være lettere at udvikle nye antibiotika.

Viser resultater 76 til 90 ud af 762

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste