Nyheder

20.12.2016 |

Brainnovation Day med fokus på smarte produkter

Institut for Datalogi og Institut for Ingeniørvidenskab inviterer erhvervslivet indenfor til Brainnovation Day 19. januar 2017.

20.12.2016 |

Velkommen til anti-verdenen!

For første gang i historien er det lykkedes at gennemlyse antibrint og på den måde udføre spektroskopiske målinger på antistof. Det vigtige resultat har i mange år været en ambition for antistof-fysikere, og nu er det lykkedes for en forskergruppe med dansk ledelse at opnå det. Dermed er der taget af stort skridt mod at afdække, om antistof…

Foto: Colourbox

16.12.2016 |

Miljømillioner til Midtjylland

Snesevis af klimaprojekter har netop fået EU-støtte. DCE skal samle og dele viden.

Tre målbevidste studerende: (fv) Simon Fabrin Winther, Joachim Beck og Nikolaj Juul Madsen. Foto: Melissa Bach Yildirim, AU Foto.

14.12.2016 |

Statistik: Lad Lind og Mikkelsen klare straffekastene

Landstræner Gudmundsson har statistikken imod sig, når han vælger de håndboldspillere, der skal klare straffekastene. Han vælger hverken de bedste skytter eller den bedste målmand, viser beregninger fra tre målbevidste matematikstuderende

13.12.2016 |

Danskere bruger mindre energi på varme

Med data fra 28.000 parcelhuse har forskere kortlagt den historiske udvikling i vores faktiske energiforbrug til opvarmning af private boliger. De kan dermed dokumentere en klar effekt af sparekravene i det gældende bygningsreglement.

Forskningsprogrammet ’Greenland Ecosystem Monitoring’ (GEM) har lagt en ny fem-årig strategi, skal afsløre, hvordan fremtiden ser ud for Grønland og resten af Arktis. (Foto: GEM Strategy).

09.12.2016 |

Ny målinger skal forudsige ændringer for det grønlandske samfund

Arktis oplever i disse dage temperaturer, der ligger langt over det normale. Havisen forsvinder med foruroligende fart og varmen påvirker hele det grønlandske klima og dermed leveforholdene i det mægtige land. Et nyt måleprogram skal afsløre, hvordan mange komplicerede processer hænger sammen og hvordan fremtiden ser ud for Grønland og resten af…

06.12.2016 |

Smart låg til kaffedrikkere på vej

Et specialdesignet låg kan løse problemet med, at man brænder sig på tungen, når man drikker varm kaffe. En gruppe ingeniørstuderende står bag opfindelsen og har netop sat den første prototype i produktion.

PCB langtransporteres med luft- og havstrømme fra industrialiserede dele af vores nordlige halvkugle til Arktis. Her akkumulerer det i det fedtholdige og langsomt voksende marine fødekæder og er højest i isbjørne, spækhuggere og mennesker. Selvom PCB har været forbudt at bruge de sidste 20-30 år er niveauerne stabile blandt andet fordi klimaændringerne påvirker fødekædernes dynamik og det faktum at isbjørne er begyndt at spise mere forurenede sæler (grønlandssæler og klapmyds).

01.12.2016 |

PCB truer bestanden af isbjørne

Ny forskning fra Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet, viser at PCB (polyklorerede bifenyler) påvirker parringssucces og populationstilvækst hos isbjørne.

01.12.2016 |

Nyt energilaboratorium åbner i Aarhus

Et nyt energilaboratorium på Aarhus Universitet skal gøre os klogere på, hvordan vi kan optimere en bæredygtig elforsyning i Danmark og resten af Europa. Både forskere og studerende samt danske og udenlandske virksomheder får adgang til tekniske faciliteter i særklasse.

Alle de glade finalister er samlet. Vinderne fik 10.000 kr. og anden og tredje pladserne fik 2.500 kr. 
LactoPure holdet: Mikkel Vind Lorenz, Ida Bæk og Magnus W. Meyer.
A Meaty Solution holdet: Anders Lund og Anders Dahlin.
CompAir holdet: Roesgaard Nielsen, Kristoffer Juhler Nielsen og Ram Sarusi.

29.11.2016 |

Dean’s Challenge: Fra bæredygtige bøffer til babyreddende brystpumper

Fredag den 25. november var der finale i Dean’s Challenge 2016. Gennem det 28 dage lange forløb havde dekanens case-konkurrence tillokket studerende fra mange forskellige studieretninger på ST. I fredags stod 19 finalister så klar med deres ni innovative løsningsideer til verdens helt store problemer.

Clive Sabel er blevet udnævnt til professor i miljøgeografi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet.

28.11.2016 |

Ny professor finder sammenhænge mellem geografi og sundhed

Clive Sabel er blevet udnævnt til professor i miljøgeografi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet. Clive Sabel kommer fra en stilling ved University of Bristol, UK.

23.11.2016 |

Insekterne rykker ind i stalden

Danmark skal være foregangsland for bæredygtig industriel produktion af insekter til foder og fødevarer. Det er målet i et nyt projekt, hvor forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med kolleger og erhverv vil anvende organiske rester og spildprodukter til at opdrætte insekter i stor skala.

22.11.2016 |

Til kamp mod den salte ost

Saltindholdet i en klassisk Danbo-ost kan reduceres med 25 procent, uden at det påvirker smagen eller teksturen negativt. Det viser ny forskning, der kan medvirke til, at osten i fremtiden kan få Nøglehulsmærket.

Professor Poul Nissen modtager Direktør Ib Henriksens Fonds Forskerpris (Foto: AU)

22.11.2016 |

Professor Poul Nissen får Direktør Ib Henriksens Fonds Forskerpris

Poul Nissen tildeles den prestigefyldte Direktør Ib Henriksens Fonds Forskerpris for sin fremragende indsats inden for strukturbiologien. Fonden begrunder valget af Poul Nissen med hans evner for at fremme det interdisciplinære og internationale samarbejde indenfor sit forskningsfelt.

Et af marsvinene i Fjord&Bælt-centret i Kerteminde på forsiden af tidsskriftet <i>Current Biology</i>. Adgangen til de trænede marsvin har gjort det muligt at undersøge marsvinenes kognitive hjerterateregulering. (Foto: Marie-Anne Blanchet, ©Fjord&Bælt)
Siri Lander Elmegaard og Jakob Højer Kristensen måler pulsen på et marsvin, der får besked på hvor lang tid den skal være neddykket (Fjord&Bælt-centret, foto: Antje Hempelmann).
Et marsvin dykker ned til en station hvor den skal tilbringe de næste 20 eller 80 sekunder. Alt imens bliver pulsen målt med den lille computer på ryggen af dyret. (Fjord&Bælt-centret, foto: Siri Lander Elmegaard).
Figuren viser marsvinenes puls, når de foretager dyk af to varigheder (20 og 80 sekunder). Marsvinene fik inden dykkets start besked om varigheden. Under 80-sekunder dyk sænkes pulsen mest, selv når man blot sammenligner de første 15 sekunder af dykkene, hvor den eneste forskel er marsvinenes forventning om, hvor længe de skal forblive neddykket.

21.11.2016 |

Hvaler har bevidst kontrol over deres puls

Danmarks hjemmehørende hval, marsvinet, kan styre sin puls bevidst, viser ny forskning. De nye resultater bringer os tættere på at forstå, hvordan marsvinene klarer livet under havoverfladen.

Viser resultater 91 til 105 ud af 762

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste