Nyheder

Professor Søren Rysgaard, Aarhus Universitet (t.v.) fortæller udenrigsministrene John Kerry, Kristian Jensen og Vittus Qujaukitsoq samt formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen om klimaforandringer i Arktis i Ilulissat Isfjord. Foto: KNR

21.06.2016 |

AU-professor fortæller John Kerry om klimaforandringer i Arktis

USA’s udenrigsminister, John Kerry, så med egne øjne, hvordan Arktis særligt rammes af den globale opvarmning, da professor Søren Rysgaard fra Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet, viste verdens mest indflydelsesrige udenrigsminister forandringer i Ilulissat Isfjord.

20.06.2016 |

Intelligente bygninger gør vores energiforbrug "grønnere"

Det kan lade sig gøre at flytte vores energiforbrug til tidspunkter af døgnet, hvor der er rigelige mængder af strøm fra bæredygtige kilder som sol og vind. I hvert fald i nogen grad, hvis vi investerer i teknologi til intelligent styring af vores bygninger. Det konkluderer forskere i forbindelse med afslutningen på et af verdens mest radikale…

Sorte huller begynder at dukke op overalt, efterhånden som vi bliver bedre til at lede. Nu ved vi, at der findes et inde i midten af vores galakse, og at de findes både større og kraftigere derude. (ill: NASA, E/PO, Sonora State University)

17.06.2016 |

På sporet af sorte hullers hemmelighed

Sorte huller bliver mere og mere vigtige for vores forståelse af universet. Der dukker efterhånden sorte huller op alle steder, og vi bliver konstant bedre til at opdage dem. Men hvordan finder man ud af noget om et legeme, som vi slet ikke forstår, og som ikke overholder fysikkens love? Få et bud her.

17.06.2016 |

Stor konference skal gøde fremtidens landbrug

Teknologiens rolle i fremtidens landbrug er under lup, når Aarhus Universitet i slutningen af måneden er vært for den internationale forskningskonference - Conference on Agricultural Engineering 2016.

16.06.2016 |

Biogas vinder frem, men der er fortsat brug for ny viden

Produktionen af biogas i Danmark går generelt godt, men der er stadig muligheder for forbedringer og behov for ny viden. En rapport fra DCA giver et overblik.

16.06.2016 |

Undervandsrobot skal udforske Jupiters måne

Et enkelt dansk hold er sluppet igennem nåleøjet til VM i design af undervandsrobotter, som i næste uge afholdes på NASAs hovedkvarter i Huston. Robotten kan søge efter muligt liv på Jupiters måne, Europa.

15.06.2016 |

Anvendelse af kameldyr-antistoffer til strukturbiologi

Brug af antistoffer fra kameldyr giver bedre muligheder for fremtidig udvikling af reagenser til diagnosticering og terapi i sygdomme, der involverer en gruppe enzymer kaldet serinproteaser.

15.06.2016 |

Forskere på vej med bedre behandling af insektallergi

Forskere fra Aarhus Universitet kan fremstille kunstige kopier af de allergener, som er skyld i anafylaksi hos den enkelte patient. Det kan gøre det muligt at forbedre den medicinske behandling af mennesker med allergi overfor hvepse og bier.

Adjunkt Thomas Bjørnskov Poulsen, Institut for Kemi. (Foto:DFF)
Lektor Aslan Askarov, Institut for Datalogi. (Foto:DFF)
Lektor Claudio Orlandi, Institut for Datalogi. (Foto:DFF)
Lektor Martijn Heck, Institut for Ingeniørvidenskab. (Foto:DFF)
Lektor Jill Atsuko Miwa, Institut for Fysik og Astronomi. (Foto:DFF)

10.06.2016 |

Fem forskningslederbevillinger fra Sapere Aude

Det Frie Forskningsråd har netop fordelt forskningsmidlerne i karriereprogrammet Sapere Aude. Fem forskere fra Science and Technology modtager hver en DFF Forskningsleder-bevilling på ca. 7 mio. kr.

Pinus Ponderosa gror i Nordamerika - og er plantet enkelte steder i Danmark, hvor den kaldes Gul Fyr. Her har Thomas Poulsen fundet et velvoksent eksemplar i Forstbotanisk Have i Aarhus. Men det kunne han ikke så godt tage bark fra. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

09.06.2016 |

Fyrretræer gemte på en 'god slags gift'

Det er lykkedes at omdanne et giftstof fra et amerikansk fyrretræ til et eksperimentelt kræfthæmmende stof, som ellers kun produceres af en havsvamp på den anden side af kloden. Fundet gør det hurtigere at fremstille stoffet, som dermed bedre kan undergå forskellige forsøg. Læs historien i det nye, gratis nummer af Rømer.

09.06.2016 |

Ny metode til at forhindre forkert sygdomsfremkaldende proteinfoldning

Forkert foldede proteiner kan medføre forskellige sygdomme. Danske forskere har nu fundet en måde, hvorpå man kan forhindre protein misfoldning.

09.06.2016 |

Studerende vil sende raket ud i rummet

Efter flere års arbejde er det nu lykkedes en gruppe ingeniørstuderende at gennemføre hele fire succesfulde affyringer af en raketmotor på en teststand fra et rumlaboratorium.

07.06.2016 |

Intelligent blodtryksmåler kan advare om svangerskabsforgiftning

Forskere ved Aarhus Universitet har i samarbejde med læger fra Aarhus Universitetshospital udviklet en intelligent målestation, der automatisk kan gennemføre meget præcise registreringer af blodtryk hos gravide. Det kan gøre det muligt at opdage svangerskabsforgiftning, før symptomerne opstår.

03.06.2016 |

Lægemidlet eculizumab fanget i aktion

Ved brug af røntgenstråling har forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med Alexion Pharmaceuticals, Inc., belyst, hvordan det antistof-baserede lægemiddel eculizumab forhindrer vores immunsystem i at ødelægge røde blodlegemer og væv i nyren.

03.06.2016 |

Ulveovervågningen i Danmark – ny organisation og initiativer

DCE - National Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum (NHMA) overvåger ulvebestanden i Danmark og sørger for DNA-kontrol af spytprøver fra rovdyr, der har dræbt husdyr, for Ministeriet for Miljø og Fødevarer.

Viser resultater 121 til 135 ud af 728

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste