Nyheder

16.08.2016 |

Generering af komplekse gen-arkitekturer i det humane genom

Intense studier de seneste 10-15 år har vist, at det humane genom transskriberes på en måde, der er langt mere kompliceret, end man tidligere troede. Et samarbejde mellem forskere fra Aarhus og København afslører nu nogle underliggende principper, der fører til sådan varieret genomaktivitet.

Grønlandshajen kan blive flere hundrede år gammel. (Foto: Julius Nielsen)

12.08.2016 |

Grønlandshajer lever i flere hundrede år

Selvom grønlandshajen med sine mere end 5 m er en af verdens største hajer, er den også blandt de dyr, som forskerne ved allermindst om. Grønlandshajens generelle biologi og levevis har i årevis været mysterier for biologer. Nu har forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet brugt en epokegørende metode, der har løftet sløret for et…

Jacob Sherson og forskningsgruppen CODER inviterer nu folk til at være med til at bygge med atomer, og dermed være med til at bygge fremtidens computere. Bogstaveligt talt. (Foto: AU)

11.08.2016 |

Kvantecomputere bygger man da selv

Mere end 150.000 spillere har indtil videre løst opgaver i et virtuelt univers, der hjælper forskere hen mod kvantecomputeren. Nu er vi der, hvor det bliver til virkelighed, og hvor man kan flytte med rigtige atomer via sin egen computer.

Tegning af Heimdal. Neutronstrålerne kommer fra venstre side og krydser ved prøven (i den grønne cylinder). Diffraktionsdata samles på detektorer rundt om prøven. Småvinkeldata detekteres i den lange vandrette cylinder. Læg mærke til instrumentets størrelse. Personen på tegningen er i rigtig størrelse.

10.08.2016 |

Heimdal i første fase

Det avancerede tre-i-en-instrument Heimdal, som skal installeres ved den Europæiske Spallationskilde (ESS) i Skåne, er kommet et vigtigt skridt nærmere realisering.

Spørgelysten var stor sidste år, da Aurora inviterede om bord til nysgerrige. Her fik man svar på alt fra sorte huller til danskernes mentalitet. I år er der igen rigelig mulighed for at finde svar på mangt og meget. (foto: AU)
Forskningsskibet Aurora er det første danske forskningsskib, der er bygget i mere end 30 år. Under Aarhus Festuge kan offentligheden besøge skibet og deltage i forskellige arrangementer. (Foto: AU)

03.08.2016 |

Spørg os om hvad-som-helst

Aarhus Universitets forskningsskib, Aurora, bringer universitetet ned i midtbyen under Festugen. Aarhus Universitet har en række topforskere klar, som kan svare på bogstaveligt talt alt mellem himmel og jord - og mere til. Landets nyeste forskningsskib bliver på den måde til det sted, hvor man kan møde videnskaben i festligt lag og få svar på sine…

Lektor Emeritus Jan Heinemeier (foto: Rasmus Rørbæk)
Humanbiolog Katja Heinemeier (privatfoto)

08.07.2016 |

Atombomber gav svaret: Bruskskader heler ikke sig selv

Nyt dansk studie viser, at kroppen ikke kan gendanne ødelagt brusk efter slidgigt eller sportsskader i leddene. Det kan få stor betydning for den fremtidige behandling af ledskader og slidgigt, der er en af de helt store folkesygdomme.

Philip Hofmann skal lede arbejdet mod fremtidens materialer. (Foto: Rasmus Rørbæk)
Partikelacceleratoren ASTRID2 på Aahus Universitet får en nøglerolle i arbejdet. (Foto: Rasmus Rørbæk)

08.07.2016 |

Hvad skal fremtiden bygges af?

Verden over bliver der udviklet flere og flere nye materialer, der bogstaveligt talt kan bruges til at bygge fremtidens teknologi. Men der er en stor portion held med, når vi opdager lovende kandidater til at forske og udvikle på. Med en bevilling på 33,5 millioner kroner fra VILLUM FONDEN skal et nyetableret forskningscenter ændre på det med…

06.07.2016 |

Fremgang i ansøgertallet til naturvidenskab og ingeniøruddannelser

Science and Technology kan notere en fremgang i det samlede antal ansøgninger på ca. 9 pct. i forhold til 2015.

Foto: Will Petry

05.07.2016 |

Han- og hunplanter finder sammen i varmen

Den lille forskel gør en stor forskel – også når visse planter tilpasser sig et varmere klima. En nordamerikansk art af baldrian ser ud til at klare sig ved at ændre på fordelingen af han- og hunplanter, så de bedre kan formere sig. Det er ti gange hurtigere end at brede sig til køligere nabolag, sådan som de fleste planter gør.

05.07.2016 |

Fødevareforskningen får kontor i Agro Food Park

Aarhus Universitet (AU) har åbnet et kontor i Agro Food Park, hvilket skaber nye muligheder for samarbejde mellem fødevarevirksomheder og fødevareforskere.

De mange forskere mødes i Musikhuset Aarhus, men mange af dem vil helt sikkert besøge iNANO for at se Nordeuropas stærkeste magnet - det fire meter høje, syv tons tunge og et år gamle NMR spektrometer, som har et magnetfelt 500.000 gange jordens. Foto: Lars Kruse, AU

02.07.2016 |

Magnetkonference tiltrækker forskere fra hele verden

Aarhus Universitet er fire dage i juli vært for over 600 forskere, som kommer rejsende fra hele verden for at tale om alle aspekter af magnetisk resonans – f.eks. MR-scanning og NMR-spektroskopi.

01.07.2016 |

Tillykke til nye diplom- og civilingeniører

Fredag d. 1. juli blev eksamensbeviser uddelt til et nyt kuld ingeniører fra Aarhus Universitet, som efterfølgende blev fejret med taler og mousserende vin.

01.07.2016 |

Fra grundforskning til anvendelig spinoff-teknologi

Økonomer og dataloger på Aarhus Universitet, Københavns Universitet og CBS har i 6 år samarbejdet om forskningsprojektet CFEM – ”Center for Research in the Foundations of Electronic Market”. Omdrejningspunktet i projektet, som slutter i juli, har været teknologien ”Secure Multiparty Computation” – grundforskning som nu blandt andet har kastet en…

01.07.2016 |

Novo Nordisk og Aarhus Universitet indgår samarbejde om talenter i verdensklasse

Novo Nordisk og Aarhus Universitet, Science and Technology, har i dag underskrevet en samarbejdsaftale, der skal styrke forskning og udvikling af proteinteknologi.

Fødekædens lag er ved at hive sig selv i stykker, da klimaets forandringer er i fuld gang med at vende 'op og ned' på naturens orden og bringe den ud af balance. Det er den tankevækkende konklusion på et af de største og mest omfattende studier, der er udført til dato, om emnet. (Ill: Colourbox)

29.06.2016 |

Naturen er ude af balance

Der er kommet rod i fødekæden, og det udfordrer efter alt at dømme en række arter i fremtiden. Et stort internationalt studie, med deltagelse fra Aarhus Universitet, viser, at klimaforandringer er ved at rykke fødekæden midt over.

Viser resultater 136 til 150 ud af 762

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste