Grønt lys til at bygge verdens største teleskop

Astronomerne på Aarhus Universitet er kommet et skridt nærmere drømmen om at nærstudere atmosfærer på planeter i andre solsystemer, efter at det er blevet besluttet at starte byggeriet af det nye store europæiske teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope) i 2015.

04.12.2014 | Christina Troelsen

Tegningen viser European Extremely Large Telescope (E-ELT) i kuppelbygningen. E-ELT bliver et teleskop med en diameter på 39 meter. Det vil kunne indfange både synligt lys og infrarødt lys. Det bliver bygget på Cerro Armazones i Chiles Atacamaørken, 20 km fra det andet ESO teleskop VLT på Cerro Paranal. Det nye teleskop vil være Verdens største "øje mod himlen". Kilde: ESO/L. Calçada

Det Europæiske Sydobservatorium, ESO, har netop vedtaget at starte det nye store europæiske teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope) per 1.januar 2015. Dermed er første fase af bygningen af verdens største teleskop gået i gang - med dansk deltagelse. Aarhus Universitet, Københavns Universitet og DTU Space investerer i alt 37 millioner kroner i teleskopet.

E-ELT er et teleskop, som kan indfange både synligt lys og infrarødt lys. Det får en åbning på 39 meter, og det bliver bygget på bjerget Cerro Armazones i Atacamaørkenen i Chile, 20 kilometer fra det andet store ESO teleskop VLT på Cerro Paranal. Det bliver verdens største ’øje mod himlen’.

”Det er et kæmpe skridt fremad for europæisk astronomi og et historisk øjeblik, hvor Europa for første gang siden starten af 1900-tallet igen tager førertrøjen på og tager ansvar for den globale udvikling i astronomisk forskning”, udtaler astronom Uffe Gråe Jørgensen, leder af forskningsgruppen, Astrofysik og Planetforskning på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet og dansk medlem af ESO's Council.

Med det nye teleskop vil der kunne skabes nye videnskabelige opdagelser indenfor områderne exoplaneter (en exoplanet er en planet, der kredser om en anden stjerne end Solen), sammensætningen af stjerner i både nære galakser og fjernere dele af universet.

Fantastisk nyhed for dansk og europæisk astronomi

”Dette er en fantastisk nyhed for dansk og europæisk astronomi. E-ELT er et flagskib i udforskningen af verdensrummet og de dele af astrofysikken, som E-ELT vil give et gigantisk løft, er helt centrale i dansk astrofysik. Særligt er de to nævnte studieområder, nemlig exoplaneter og de fjerneste, første galakser i universet meget aktive forskningsfelter i Danmark. Det er også særdeles gode nyheder for de danske universiteter, som har valgt at investere betragtelige beløb i dansk deltagelse i projektet. Nu er projektet på skinner, og vi kan endelig gå i gang med at realisere drømmen”, siger en meget glad Johan Fynbo, professor i Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Måske finder vi liv derude

Professor i observationel asteroseismologi og exoplanetforskning Hans Kjeldsen fra Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet er lige så begejstret: "Vi får virkelig noget for pengene med E-ELT. Vi er specielt interesserede i mulighederne for at analysere atmosfæresammensætningen på de jordlignende exoplaneter. Hvis der oven i købet viser sig at være bioindikatorer, som for eksempel iltmolekyler, er det et klart tegn på, at der er liv som vi kender det på exoplaneten".

Læs hele pressemeddelelsen fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet

Kontakter på Aarhus Universitet:

Professor Hans Kjeldsen
Institut for Fysik og Astronom og Stellar Astrophysics Centre