Millioner til fri forskning tildelt

Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt bevillinger til i alt 27 forskere på Science and Technology.

04.05.2018 | Rasmus Rørbæk

(foto: AU Foto)

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) har uddelt bevillinger til i alt 239 forskningsprojekter, der på hver deres måde skal være med til at igangsætte banebrydende forskning på universiteter og forskningsenheder landet over inden for alle videnskabelige hovedområder. 51 AU-forskere har fået i alt godt 163 mio. kr. i dette års uddeling, og heraf er de 27 modtagere fra ST, der hver har modtaget mellem 2,3 og 5,9 mio. dkk..

DFF har meddelt, at der er søgt om forskningsmidler for i alt 5,2 milliarder kroner til 1584 forskningsprojekter. Heraf har DFF vurderet 239 projekter til at være af særlig høj international kvalitet med afsæt i en ny og banebrydende idé.

Modtagerne på ST er fundet indenfor ”Natur og Univers”, ”Sundhed og Sygdom” samt ”Teknologi og Produktion”, der er tre af de hovedområder, DFF uddeler indenfor til denne type bevilling.

Projekternes emner favner fra at søge ny forståelse for stjerners spektakulære død til at finde frem til løsninger for, hvordan klimaændringer kan gøre det muligt at dyrke afgrøder i det arktiske egne – og alt der i mellem.

Modtagerne inden for Natur og Univers

Dorte Krause-Jensen,
“CARbon sequestration by Greenland’s MArine forests in a warming Arctic (CARMA)”,

Henrik Stapelfeldt,
“Femtosecond time-resolved imaging of bimolecular reactions”,

Georg Bruun,
“Quantum Simulation of Quasiparticles”,

Maximillian David Stritzinger,
“A novel study of stripped-envelope supernovae”,
Institut for Fysik og Astronomi

Bo Brummerstedt Iversen,
“Anharmonicity and bonding in crystalline materials (ABCMAT)”,

Jesper Buus Nielsen,
“Better Theory for Better Practice in MPC (BETHE)”,
Institut for Datalogi.

Torben Heick Jensen,
“A role for the Nab2p protein in maintaining cellular mRNA levels”

Toke Høye,
“Biotic interactions tracked by computer vision (BITCue)”,

Peter Funch,
“Evolutionary and ecological success of sponges - the world's simplest animals”,

Charles Edward Lescher,
“Experimental simulations of deep melting of mantle heterogeneities in the plate tectonic cycle”,
Institut for Geoscience.

Jan Skov Pedersen,
“Formation of pathogenic and functional amyloids: Influence of membrane-mimicking interfaces”,

Hans Otto Uldall Fynbo,
“From Helium to Carbon and Oxygen”,

Bjørn Panyella Pedersen,
“Ion channels put to work: Structural studies of alternating access in selectivity filters”,
Institut for Molekylærbiologi og Genetik samt Aarhus Institute of Advanced Studies.

Jacob Schach Møller,
”Mathematical Aspects of Ultraviolet Renormalization”,
Institut for Matematik.

Henrik Birkedal,
“Multimodal 3D X-ray imaging of bone nano- and micro-structure”,

Birgitta Ruth Knudsen,
“Regulation of G-quadruplex DNA Formation in Human Gene Promoters”,
Institut for Mikrobiologi og Genetik.

Marcus Tobias Weidner,
“The surface chemistry of snake slithering”,

Nina Lock,
“Tailoring of organo-functionalized MoS2 for photocatalytic H2 production”,
Interdisciplinary Nanoscience Center.

Marianne Glasius,
“The influence of temperature on multiphase reactivity and growth of atmospheric aerosols”,

Modtagere inden for Sundhed og Sygdom

Ulf Andersson Vang Ørum,
“Dual function of the histone lysine demethylase KDM5A in gene expression and RNA-binding and its potential for therapeutic application”,

Anni Hangaard Andersen,
“Transcription coupled- and global repair of a protein bound DNA damage – Novel strategies for improvement of topoisomerase based cancer chemotherapy”,

Torben Heick Jensen,
“Regulation of stem cell biology by nuclear RNA decay systems”,

Modtagere inden for Teknologi og Produktion

Lis Wollesen de Jonge,
“Glacial flour as new, climate-positive technology for sustainable agriculture in Greenland: "NewLand"”,
Institut for Agroøkologi.

Brigitte Maria Städler,
“Chaperon-Assisted Delivery of Phenylalanine Ammonia-Lyase for the Oral Treatment of Phenylketonuria”,
Interdisciplinary Nanoscience Center.

Hans Brix,
“Exploiting Electroactive Bacteria for Wastewater Treatment in Fixed-bed Electroactive Biofilm Reactors”,

Peter Balling,
“High-precision radio-therapy dose evaluation in three dimensions based on optically-stimulated luminescence (PreciDose3D)”,

Carl Peter Leslie Schultz,
”Intelligent Software, Healing Environments: An AI-based system for health and safety constraint checking in large public buildings”,
Institut for Ingeniørvidenskab.

Martin Holmstrup,
”Production of high quality fish feed from enchytraeid biomass”,
Institut for Bioscience.

Ved at klikke på dette link er det muligt at se de mange projekter fra AU, der i år har modtaget bevilling. Det er muligt at søge med søgningsredskabet øverst i højre side af siden for at finde frem til specifikke projekter eller områder og læse mere om de enkelte.

Offentligheden / Pressen, Medarbejdere