Millioner til udvikling af multifunktionelle lægemidler

Professor Kurt V. Gothelf modtager 60 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme til etablering af Center for Multifunctional Biomolecular Drug Design (CEMBID) på iNANO, Aarhus Universitet.

16.01.2018 | Christina Troelsen

Professor Kurt V. Gothelf, iNANO og Institut for Kemi, skal lede det nye Center for Multifunctional Biomolecular Drug Design (CEMBID). (Foto: Lars Svankjær).

De fleste lægemidler, der anvendes i dag, har kun én virkningsmekanisme, og det er både vanskelig og dyrt at fremstille lægemidler med flere funktioner. Forskerne bag Center for Multifunctional Biomolecular Drug Design (CEMBID) vil derfor finde nye måder at koble lægemidler på for at opnå flere virkningsmekanismer.

Centrets forskere vil udvikle en række nye metoder til kemisk at koble små organiske og biologiske molekyler, der er medicinsk relevante. Nukleinsyrer som f.eks. DNA, der indeholder alle de nødvendige informationer for at skabe og opretholde liv, kan i laboratoriet kodes til at samle sig selv til meget veldefinerede mikroskopiske 2D eller 3D strukturer. Når disse nukleinsyrestrukturer hæftes fast på medicinsk relevante proteiner og små molekyler, giver det mulighed for at koble både eksisterende og nye lægemidler på en enkel og effektiv måde og derved sammensætte multifunktionelle lægemidler. Disse nye lægemidler vil kunne udvikles til bl.a. at kunne krydse kroppens barrierer, påvirke kroppens immunforsvar i en bestemt retning, binde til de celler, der kræver behandling, og frigive medicin til dem.

Det interdisciplinære hold af forskere ved CEMBID, som arbejder inden for områderne kemi, molekylærbiologi, farmakologi og medicin, vil i tæt samarbejde fremstille og teste disse nye komplekse molekyler. Målet er, at det vil bane vejen for nye typer af medicin, som både er mere effektive, har færre bivirkninger og kan tilpasses den enkelte patient.

Professor Kurt V. Gothelf vil stå i spidsen for det nye center. Hans baggrund inden for organisk kemi, biokonjugation og DNA nanoteknologi, giver i samspil med de andre partneres kompetencer lovende udsigter for udviklingen af multifuntionelle lægemidler. Kollegaerne fra iNANO professor Jørgen Kjems og lektor Ken Howard vil være med til at lede centret. Jørgen Kjems har stor ekspertise inden for nukleinsyre nanoteknologi og drug delivery, mens lektor Ken Howard er ekspert inden for drug delivery og farmakokinetik. Endelig involverer centeret også professor Tony LaHoutte fra Vrije Universiteit i Bruxelles, der gennem sin store erfaring med kliniske undersøgelser af biokonjugater vil få stor betydning for test af de nye koblede lægemidler.

For yderligere oplysninger kontakt:

Professor Kurt V. Gothelf
iNANO og Institut for Kemi