Ny bog viser 80 års klimaændringer set fra luften

En ny bog med flotte før-og-nu billeder fra Grønland viser, hvordan gletscherne og Indlandsisen har forandret sig i de forgangne 80 år. Bogen "Indlandsisen - 80 års klimaændringer set fra luften" er blevet til med deltagelse fra blandt andre geolog Nicolaj Krog Larsen fra Aarhus Universitet.

14.01.2014 | Mette Helm

En ny bog, som er blevet til med forskerdeltagelse fra bl.a. Aarhus Universitet, viser billeder af de seneste 80 års ændringer i Grøndlands Indlandsis. Her ses en kælvende gletscher, der er trukket op på land. (Foto: Hans Henrik Tholstrup, Statens Naturhistoriske Museum)

Samme kælvende gletscher, som ses på farvebilledet ovenfor, blot omtrent 80 år tidligere, hvor gletcheren ikke var smeltet så langt tilbage. Den mindre gletscher til venstre i billedet er gennem de seneste 80 år smeltet så langt tilbage, at fronten nu ligger helt oppe ved fjeldtoppen.(Foto: Geodatastyrelsen)

Med flyvninger i en højde af op til 4300 meter og kuldegrader ned til minus 40 grader var arbejdet noget af en prøvelse for besætningen i de åbne maskiner. (Foto: Arktisk Institut)

Lauge Koch i midten med sine flyvere ombord på en Heinkel nr. 87. Østgrønland 1932. (Foto: Arktisk Institut)

På fem somre i 1930’erne blev mere end halvdelen af Grønland gennemfotograferet fra luften. Et barsk arbejde i den danske flådes åbne flyvemaskiner, hvor temperaturen var ned til minus 40 grader. Det var derfor med sommerfugle i maven, at søløjtnant Erik Rasmussen d. 10. juli 1932 befandt sig midt på Arsuk-fjorden i Sydgrønland. Under ham var en af den danske flådes Heinkel vandflyvere, og foran ham var 460 hestekræfter, der bare ventede på at blive sluppet løs over de Grønlandske fjelde og gletschere.

Flyvningen var den første danske flyvning i Grønland og markerede starten på en kæmpemæssig kortlægningsopgave. På fem somre i 1930’erne blev mere end halvdelen af Grønland kortlagt, sorte pletter på landkortet blev hvide, og der blev fløjet distancer svarende til flere gange rundt om jorden i de små åbne vandflyvere. I minus 40 grader og iltfattige forhold i 4500 meters højde var det en bedrift for mænd af en helt særlig støbning.

Stor videnskabelig værdi

Der skulle gå mere end 75 år, før billederne igen dukkede op. I mange år lå de gemt i en bunker i Vestvolden lidt uden for København, men i 2008 blev de fundet af professor Kurt Kjær fra Statens Naturhistoriske Museum, der straks indså billedernes store videnskabelige værdi.

I de år der er gået, siden Erik Rasmussen for første gang lettede over Grønland, har klimaet nemlig ændret sig markant, og de Grønlandske gletschere er for alvor begyndt af smelte. Billederne fra 1930’erne giver et unikt øjebliksbillede af de Grønlandske gletscheres tilstand, og de dækker en periode, som rækker meget længere tilbage end de informationer, satellitter giver.

I sommeren 2013 fløj en gruppe forskere i de gamle flyveres slipstrøm og genfotograferede de selvsamme gletschere, der blev foreviget i starten af 1930’erne. Om bord på flyveren var blandt andre lektor Nicolai Krog Larsen fra Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet.

”Det var en fantastisk oplevelse at være med på turen - vi fik mulighed for at se Grønland på en måde, som meget få mennesker har gjort før os,” fortæller Nicolaj K. Larsen.

Forskningsmæssigt er flybillederne fra 1930’erne også et scoop, og det blev allerede klart sidste år, da de første undersøgelser fra det sydøstlige Grønland blev publiceret i Nature Geoscience.

”Nu venter analysen af resten af billederne, og den har vi også store forventninger til,” slutter Nicolaj K. Larsen.

De flotte før-og-nu-billeder er blevet til bogen ”Indlandsisen – 80 års klimaændringer set fra luften”, der fortæller historien om de legendariske flyvninger og viser, hvad der er sket med gletscherne og Indlandsisen i de forgangne 80 år.

Bogen er blevet til i samarbejde med fotograf Hans Henrik Tholstrup og kan bl.a. købes hos saxo.com. Overskuddet fra salget af hver enkelt bog bliver doneret til Børne- og Ungeorganisationen NANU, der arbejder for at gøre en forskel for grønlandske børn.

Kontakt

Lektor Nicolaj Krog Larsen, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, mail: nkl@geo.au.dk, Tlf. 87156412 / 28992586

Science and Technology, Udgivelse, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere