Ny institutleder på Institut for Datalogi

Professor Kaj Grønbæk er ansat som ny institutleder på Institut for Datalogi pr. 1. september 2018.

31.08.2018 | Christina Troelsen

Professor Kaj Grønbæk. Foto: AU Pure

Professor Kaj Grønbæk er ansat som ny institutleder på Institut for Datalogi. Foto: AU Pure

Det er et velkendt ansigt, der overtager institutledelsen på Institut for Datalogi. Professor Kaj Grønbæk har været ansat på instituttet i næsten 30 år og har i høj grad været med til at udvikle og styrke både forsknings- og uddannelsesaktiviteterne ved instituttet.

Kaj Grønbæk er en internationalt anerkendt forsker med mere end 175 videnskabelige artikler bag sig, og er blandt de mest citerede datalogi-forskere i Danmark. Han har haft succes med at tiltrække konkurrenceudsatte forskningsmidler, og har i løbet af sin karriere været leder af eller medvirket i ledelsen af forskningsbevillinger og projekter for mere end 150 mio. kr.

Kaj Grønbæk har mange års erfaring som forskningsleder og centerleder ved Institut for Datalogi, og har i en årrække varetaget opgaver tæt på ledelsen, blandt andet i instituttets forskningsudvalg, undervisningsudvalg og som formand for erhvervsudvalget. Han har således allerede en dyb indsigt i de organisatoriske og økonomiske forhold, ud over erfaring med at lede aktiviteter ved instituttet.

”Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har fået institutlederposten på Institut for Datalogi besat. Kaj er en stor kapacitet på instituttet med lang erfaring bag sig, og jeg ser frem til samarbejdet med ham som institutleder”, siger dekan Niels Chr. Nielsen.

Den nyansatte institutleder ser også frem til at tage fat på opgaverne:

”Institut for Datalogi er en spændende og dynamisk arbejdsplads. Vi har mange forskergrupper, der er helt i top internationalt på deres områder. Vi har mange initiativrige studerende, der laver hackatons (AU-Hack) og vinder programmerings- og iværksætter-konkurrencer. Endelig har vi en meget serviceorienteret TAP-gruppe” siger Kaj Grønbæk. ”Jeg glæder mig derfor til at skulle stå på dette fundament og lede Instituttet igennem den store ekspansion, der er planlagt som en del af AU’s Digitaliseringssatsning. Denne satsning giver os både mulighed for at konsolidere stærke områder og for at igangsætte nye initiativer.”

Kaj Grønbæk er uddannet fra Aarhus Universitet, hvor han blev kandidat i datalogi i 1988 og ph.d. tre år senere. Han blev ansat ved Institut for Datalogi i 1990 som adjunkt og siden lektor. I 1999 fik han et 5-årigt Danske Bank-professorat, og blev fastansat som professor ved instituttet i 2005. Siden 2009 har han også været leder af Interactive Spaces Lab ved Alexandra Instituttet på deltid.

Kaj Grønbæks overordnede forskningsområde er Human Computer Interaction (HCI), herunder Ubiquitous Computing – interaktion med IT integreret i de fysiske omgivelser. Dette arbejde førte, i et samarbejde med Arkitektskolen, til etableringen af forskningscentret Interactive Spaces i 2002, der i 2009 blev til Interactive Spaces Lab under Alexandra Instituttet. I dag forsker han  indenfor Internet of Things (IoT), Augmented Reality og Visual Analytics i regi af MADE (www.made.dk) og DABAI (www.dabai.dk) projekterne.

Tilbage i 1990’erne var Kaj Grønbæk med til at skabe de tværfaglige multimedie-uddannelser på Aarhus Universitet og har siden været en af hovedaktørerne bag etableringen af IT-produktudvikler-uddannelserne på Institut for Datalogi.

Kaj Grønbæk er født i 1960. Han er gift, har to voksne sønner og bor i Aarhus N.

Ansættelsen som institutleder er en åremålsansættelse frem til 2024.

Medarbejdere, Offentligheden / Pressen