Ny stor kinesisk anerkendelse af Flemming Besenbacher

Professor Flemming Besenbacher er netop blevet udpeget til medlem af Chinese Academy of Sciences (CAS), der bl.a. rådgiver den kinesiske regering.

20.12.2013 | Kaj M. Jensen

Professor Flemming Besenbacher

Professor ved Aarhus Universitet og bestyrelsesformand for Carlsberg, Flemming Besenbacher, indtræder nu i Kinas mest eksklusive videnskabelige sammenslutning bestående af 750 kinesiske og 72 udenlandske videnskabsfolk, heraf adskillige nobelpristagere. Det anses som den højeste videnskabelige position, en udlænding kan opnå i Kina.

Med udnævnelsen skal Flemming Besenbacher bl.a. deltage i CAS’ årlige generalforsamling. Desuden giver udnævnelsen ham mulighed for at kommentere og påvirke udviklingen af kinesisk videnskab og teknologi og arbejdet i CAS’ akademiske divisioner. Flemming Besenbacher skal sidde i kemidivisionen.

Besenbacher ser frem til at træde ind i CAS og herigennem også kunne udvikle det vigtige forskningssamarbejde med Kina.

-       Det er naturligvis en stor ære at blive optaget i det kinesiske videnskabsakademi. Kina er i dag en helt afgørende global forskningsdynamo inden for særligt naturvidenskab og teknologi. Igennem ti år er det kinesiske forskningsbudget steget med 20 procent om året, kun overgået af USA. Derfor er det helt afgørende, at vi i Danmark fortsætter det veletablerede samarbejde med Kina, siger Flemming Besenbacher.

I Kina er professor Besenbacher meget anerkendt for sin videnskabelige karriere og specielt sit store arbejde med at udvikle og styrke den kinesiske nanoforskning. Det er foregået i tæt samarbejde med nanoscience-centeret iNANO ved Aarhus Universitet, som Flemming Besenbacher tog initiativ til i 2001, og som i dag fremstår som et af de førende nanoforskningsmiljøer i verden.

Professor Flemming Besenbacher har i løbet af sin lange forskningskarriere modtaget flere af de mest prestigefyldte hædersbevisninger for sin indsats med at styrke forskningssamarbejdet mellem Danmark og Kina.

-       Senest modtog han i januar 2013 “International Science and Technology Cooperation Award of P.R. China” fra præsident Xi Jinping.

-       I september 2012 modtog Flemming Besenbacher “The People’s Republic of China Friendship Award”. Venskabsprisen uddeles af det kinesiske statsråd én gang om året til 40 udenlandske eksperter for deres ekstraordinære bidrag til Kinas økonomiske og sociale udvikling.

-       Tidligere i 2012 modtog den danske professor den højeste akademiske udmærkelse til udlændinge fra Chinese Academy of Science, den såkaldte ”Award for International Scientific Cooperation”.

-       Tilbage i 2009 blev Flemming Besenbacher udvalgt til Det Kinesiske Videnskabsakademis Einstein-professorat

-       Flemming Besenbacher er desuden æresdoktor ved 10 kinesiske universiteter.

Om Flemming Besenbacher:

Professor, dr.scient. Flemming Besenbacher er professor i fysik og nanoscience ved Science and Technology, Aarhus Universitet. Han var indtil årsskiftet 2011-12 leder af Aarhus Universitets interdisciplinære Nanoscience Center (iNANO). Flemming Besenbacher er i dag bestyrelsesformand for Carlsberg A/S og for Carlsbergfondet.

Om Academic Divisions of CAS (CASAD):

“CASAD, founded in 1955, is a prestigious national scientific advisory body in China and now has 750 Members and 72 Foreign Members. Over the past five decades, it has led the Chinese scientific community in providing advice and suggestions to the Chinese government on major scientific decision-makings, having made significant contributions to the scientific progress and social economic development in China. It has also contributed to the spread of scientific thinking, scientific methods and scientific spirit in the country as well as the development of international cooperation between the Chinese scientific community and the global societies.“

Yderligere oplysninger:

Professor Flemming Besenbacher,