Podcastserie Bæredygtig Viden

Forskere på Aarhus Universitet knokler med at skabe ny viden og bæredygtig teknologi, som kan hjælpe erhvervslivet og os alle til en grønnere fremtid.
I podcast-serien Bæredygtig Viden vil du i hvert afsnit møde forskere, som tænker ud af boksen og samarbejder på kryds og tværs med hinanden og erhvervslivet om at finde løsninger på verdens store udfordringer.
Det er 15 minutters bæredygtig viden og inspiration, lige når det passer dig.

Vælg din podcast-service nedenfor

Eller du kan streame eller downloade de enkelte afsnit herfra:

Ny viden om gammel plast

Det er en kompliceret sag at genanvende plast. Vi bruger mange forskellige plasttyper, som oven i købet indeholder vidt forskellige tilsætningsstoffer, og man kan ikke smelte dem om i den samme gryde – ikke, hvis der skal komme noget brugbart ud af det, i hvert fald. På Aarhus Universitet udsætter lektor Mogens Hinge og hans hold dagligt plast for tests, der vil gøre det nemmere for industrien at identificere plasten og producere genanvendte plastprodukter i rette kvalitet. I tredje afsnit fortæller han sammen med Gitte Buk Larsen fra genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S om arbejdet med at omdanne plastaffald til nye og værdifulde materialer.

Du kan læse mere om forskningen her.

Ny geofysisk teknologi baner vejen for rent vandmiljø

Inden for ganske få år vil det måske være muligt at lave en bedre målretning af landbrugets brug af kvælstof. Forskning på Aarhus Universitet har resulteret i en teknologi, der kortlægger de geologiske lag på den enkelte mark hvilket er et af de ukendte, men vigtig led for at forstå hvordan kvælstof kommer fra mark til fjord. I andet afsnit fortæller professor Esben Auken og afdelingsleder Irene Wiborg fra SEGES om forskningen og dens perspektiver. Du kan læse mere om forskningen her.

CO2 kan blive en byggesten i den grønne omstilling

CO2-udledning udfordrer industriens grønne omstilling. På Aarhus Universitet udvikler en række forskere nye kemiske teknologier, der kan reducere CO2 og brugen af fossile brændstoffer. I første afsnit fortæller lektor Nina Lock og professor Troels Skrydstrup om deres forskning i bæredygtige kemiske katalysatorer. Du kan læse mere om forskningen her.

Om Bæredygtig Viden

Podcastserien Bæredygtig Viden er produceret i samarbejde med ST Kommunikation, Science and Technology.
Kontaktperson: Pressekoordinator Peter Gammelby