Plante kan løse gåden om B12-vitaminmangel

Et forskerteam fra Aarhus har gensplejset en plante, hvis blade har vist sig at være af stor værdi. Disse blade kan nemlig bruges til at give en hidtil uset præcis diagnostik af B12-vitaminmangel på et tidligt stadium og samtidig helbrede sygdommen. Denne kombination spås at blive en mindre revolution i sundhedsvæsenets 'arsenal' mod den sundhedsskadelige tilstand.

B12-vitaminet er livsnødvendigt, fordi det blandt andet er nødvendigt for at danne nye røde blodlegemer, at nervesystemet fungerer optimalt, og at undgå demens. De vigtigste kilder til B12 findes bl.a. i mejeriprodukter og ost, æg og fisk. Men vi kan endnu ikke diagnosticere manglen tidligt. Det kan den nye plante hjælpe med. (foto: COLOURBOX)

Det gælder om at opdage det i tide, hvis man mangler det livsvigtige vitamin B12. Ellers risikerer man både blodmangel og uhelbredelige skader på nervesystemet. Det lumske ved mangeltilstanden er, at den først giver symptomer efter mange år og ofte, når det er for sent. Nu har aarhusianske ingeniører, læger og molekylærbiologer lagt deres viden sammen og fundet på noget smart.

Med alderen svækkes produktion af et særligt protein, der har til opgave at sikre optaget af det livsvigtige B12-vitamin. Det kan medføre B12-vitaminmangel på trods af en ellers god ernæring og eventuelle vitamintilskud. I dag regner man med, at cirka hver femte ældre over 60 år mangler vitaminet i større eller mindre grad.

Man ved det ikke præcist, for mangeltilstanden giver ofte kun giver svage symptomer, før den har nået et fremskredet stadie.

”Det er vigtigt, at B12-mangel diagnosticeres i tide. En længerevarende mangeltilstand kan give varige skader på nervesystemet,” siger Ebba Nexø, som er professor ved Klinisk Biokemisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Lægerne har ikke i dag en metode, der er tilstrækkelig præcis, når de skal diagnosticere mangel på B12-vitamin på et tidligt stadie. De tager blodprøver og måler mængden af B12-vitaminet heri. Det bruger de som en indikator for patientens tilstand, men metoden siger dog ikke noget om vitaminets vævstilgængelighed.

Lægerne vælger derfor i nogle tilfælde også at måle mængden af de substrater i blodet, som ophober sig ved mangel på B12-vitamin. Det er en mere avanceret metode og belyser noget mere sikkert, om kroppen omsætter vitaminerne rigtigt i vævet.

Men kan man finde en metode, der kan give en præcis diagnose af B12-vitaminmangel? Og kan man gøre den så simpel og billig, at den kan bruges af lægerne til rutinemæssige sundhedstjek?

"Ja," svarer forskerne.

De har fundet løsningen. Den vokser i et drivhus i kælderen på Aarhus Universitet.

Kost har kun sekundær betydning
Det er et særligt protein, der er nøglen til menneskekroppens forsyning af B12-vitamin. Proteinet hedder intrinsic factor og produceres i mavesækken. Det har den særlige egenskab, at det kan binde B12-vitamin fra kosten og aflevere det til receptorerne i tyndtarmen, hvilket muliggør optagelsen. Uden tilstrækkelige mængder af proteinet, vil der opstå mangeltilstande.  

”Det særlige ved optagelsen af B12-vitamin i kroppen er, at den er afhængig af tilstedeværelsen af intrinsic factor og kun sekundært af fødevareindtag,” siger Sergey Fedosov, seniorforsker ved Aarhus Universitet.

Han har sammen med et lille forskerteam ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital skabt en lille revolution inden for behandling og diagnostik af de patienter, som lider af underskud af B12-vitamin.

Forskerne har fundet nøglen i form af et DNA protein, som de nu har haft succes til at overføre til en plante. (ill: COLOURBOX)

Gensplejset stueplante førte til gennembrud
Forskerne har arbejdet med den højteknologiske udfordring omkring diagnostik og behandling af mangel på B12-vitamin hos mennesker i flere år og er nu klar med en metode, der kan vise sig at blive et lille medicinsk gennembrud. 

”Vi har identificeret det DNA, som styrer produktionen af det B12-vitaminbindende protein hos mennesker. Det har vi via gensplejsning overført til en plante, som vi efterfølgende har dyrket i et drivhus,” siger Erik Østergaard, professor ved Aarhus Universitet.

Og denne opskrift har altså vist sig at bære frugt. Plantener af arten Arabidopsis - den, vi kender som "gåsemad". Dens blade udtrykker aktiv intrinsic factor i store mængder og kan dermed ved oral indtagelse blive værdifuld, når man vil behandle B12-vitaminmangel.

Forskerne har dokumenteret den medicinske effekt gennem en række kliniske forsøg.

”Det var ganske overraskende for os at nå et resultat så hurtigt, og vi er nu gået i gang med at planlægge, hvordan vi kan komme videre med at udvikle et medicinsk præparat til gavn for patienter,” siger Sergey Fedosov.

Forskningsresultaterne er nu viderebragt til en lille virksomhed, som arbejder med at udvikle planten. Der vil dog gå endnu nogle år med tests, før den kan godkendes som lægemiddel.

Planteprotein afslører vitaminmangel
Forskerne har også fundet ud af, hvordan man kan anvende planten til en ny form for diagnose af B12-vitaminmangel. Det er lykkedes dem at oprense det protein, der er tilgængeligt i bladene. Proteinet har den funktion, at det transporterer B12-vitamin i blodbanen, og en enkelt blodprøve kan derfor med langt højere grad af præcision fastslå, om der er tale om en mangeltilstand hos den enkelte patient og på hvilket stadie, den forekommer.

”Det er en helt ny biomarkør, vi har fundet, som kan afsløre B12-vitaminmangel selv på et tidligt stadium,” siger Sergey Fedosov.

Forskerne forventer, at deres resultater vil få stor indflydelse på diagnostik og behandling af B12-vitaminmangel allerede i den nærmeste fremtid.

Denne artikel er bragt i RØMER, Nyhedsbrevet fra Aarhus Universitet Science and Technology.

Tilmeld dig her og modtag nyheder en gang om måneden.