RØMER


Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. En gang om måneden.

Velkommen!

Velkommen til det første nummer af RØMER, Aarhus Universitets populærfaglige nyhedsbrev inden for de naturvidenskabelige og tekniske videnskaber.

Redaktionen bag RØMER vil lægge vægt på at vise vores mangfoldighed; fra smagstest af gulerødder til søgen efter nye planeter i universet, over modtagelse af gymnasieelever til præsentation af afhandlinger fra nyklækkede ph.d.’er, og fra vi modtager en ny bevilling, til vi står med de færdige resultater.

Jeg er stolt over at lede så mange forskelligartede aktiviteter, og over at kunne sige, at alle vores resultater har rod i fremragende forskning udført på Aarhus Universitet.

Læs hele velkomsten fra dekan for Science and Technology, Brian Bech Nielsen, her.


Videnskab i gabet på kødædende plante

Hidtil har viden omkring den kødædende plante Venus været meget begrænset. Nu har forskere fra Aarhus Universitet undersøgt mekanismerne bag plantens fordøjelsessystem, og fundet spændende enzymer, som planten bruger til at nedbryde insekter og andre smådyr med. Enzymerne indeholder fascinerende ny viden, som kan danne grundlag for fremtidig forskning indenfor molekyle- og proteinstudier. Læs nyt fra 'gabet' her.


Nu begynder Aarhus at ’synge’ med stjernerne

Astrofysikerne på Aarhus Universitet har netop taget det danske SONG-teleskop i brug. Dansk stjerneforskning kan dermed meget snart indlede et verdensomspændende projekt, der skal finde nye solsystemer og nye jordlignende planeter. Læs hele artiklen her.


Akvatiske økosystemer gisper i varmen

Global opvarmning rammer langt hårdere til vands end til lands. Det viser ny forskning baseret på en enorm mængde af data om nedbrydning af kulstof i naturens forskellige økosystemer. Ifølge forskerne afslører forskellen i temperaturfølsomhed mellem land og vand en vigtig mekanisme, der må tages til efterretning i de globale klimamodeller. Læs artiklen her.


Molekylær glaskunst med lys i

Ideen er så indlysende, at det måske kan undre, at man ikke har fundet på det for længe siden: Institut for Kemi’s egen glasblæser, Jens Christian Kondrup, udsmykker instituttets ny foyer med seks unikke lamper, der hver især er udformet som et molekyle – i kraftig forstørrelse, forstås.

Læs om udsmykningsprojektet her.


Siden sidst

Algehøjhus vandt forskerkonkurrence

Ydermurene er lavet af glas med et hulrum af algetanke. Et rørledningssystem sørger for friske forsyninger af alger fra havet. I bygningen næres de af beboernes husholdningsaffald, og et centralt raffinaderi sørger for, at højhuset på havnen stort set hele tiden har adgang til grøn energi i form af biodiesel.

Sådan kan fremtiden måske komme til at se ud i følge det forskerhold, der netop er blevet kåret som vindere af årets PHD CHALLENGE ved Aarhus Universitet. Læs mere her.

Vilde danske blåbær tæmmes

Vilde danske blåbær åbner muligheden for en ny dansk produktion af bær. Forskere fra Aarhus Universitet udvikler de vilde sorter, så de kan dyrkes kommercielt.

Vilde danske bær af arten almindelig blåbær har en mere intens smag og farve end de dyrkede amerikanske sorter. Men almindelig blåbær dyrkes ikke kommercielt nogen steder i verden. Plukning af bær i naturen er dyrt og besværligt, hvilket begrænser udbuddet og giver høje priser på bærrene. Læs hele historien her.

Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærfaglige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk en gang om måneden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ)

Mail: rrorbek@science.au.dk

Ansvarshavende redaktør:

Kommunikationschef Jens Christian Pedersen,

AU Kommunikation, ST