Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Spørgsmål og svar til foredraget 'Det er bare en virus'

Mandag den 2. marts og tirsdag den 3. marts 2020 afholdte Anders Fomsgaard, overlæge og leder af virusforskning og -udvikling ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet, foredraget 'Det er bare en virus' som en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Spørgsmålene væltede ind, og der var derfor ikke tid til at besvare alle under foredragene.
Bemærk: Forelæseren besvarede spørgsmålene skriftligt den 6. marts 2020.
Du kan derfor finde svar på dit eget og alle andres spørgsmål nedenunder.

1. Er der mulighed for at blive immun efter man har haft Coronavirus? Hilsen Nikolaj og Anusan fra Struer Statsgymnasium

Et vigtigt spørgsmål fordi hvis man bliver immun kan man ikke få det to gange OG så vil det også være muligt at lave en vaccine med samme gode effekt. MEN jeg/man kender ikke svaret og gætter på at det er man. Men hvor længe en evt. beskyttelse holder (6 mdr? 1 år?) vil tiden vise.

2. Kan store dosis D vitamin kurér virus? Mikkel Fra Fur museum

Nej.

3. Kan store dosis C vitamin kurér virus? Mikkel Fra Fur museum

Nej. Jeg ved godt at Pinkova og andre mener at C vitamin er godt for slimhinder og immunitet, men det er ikke bevist og vi får rigeligt med C vitamin i kosten i Danmark alligevel.

4. Freja Sarka, Anne Petersen og Ida Rasmussen fra HTX i Hjørring. Hvordan smitter chimpanser mennesker med HIV?

Enten ved at man skyder og spiser chimpanse (især i starten af 1900-tallet men også lidt stadigvæk (”bush-meat”) ELLER man beholder en sød lille chimpanseunge som kæledyr indtil den kommer i puberteten og kan bide og kradse.

5. Sammenlignet med SARS-udbruddet, er Kina nu i en bedre position i kampen mod sygdomsudbrud? (Fra Sana og Heval fra Køge Gymnasium)

Ja Kineserne har lært af Sars i 2001-2003 (hurtig aggressiv inddæmning hjælper), mere åbenhed (udadtil) OG teknologien (PCR diagnostik fx) har hjulpet dem og os siden sars.

6. Freja Sarka, Anne Petersen og Ida Rasmussen fra HTX I Hjørring. Hvad gør at ebola kan komme igen i fx. øjne eller som hjernebetændelse når det er “kureret”?

Ebolavirus kom ind i alle væv, men immunsystemet kan ikke nå virus nogle steder i kroppen: øjne, hjerne, moderkage, sæd, så der kan ebolavirus gemme sig i et stykke tid fx ½-1 år og så blusse op igen! eeuuuu

7. Hvad bliver der gjort for at inddæmme spredningen af virussen globalt? (Fra Sana og Heval fra Køge Gymnasium)

Henstillinger og råd fra WHO om rejser, testning af rejsende i lufthavene før/efter en flytur for feber. Mange lande tager de anbefalinger til sig men gør det på forskellig måder.

8. Kan gravide overføre coronavirus til ufødte børn? (Fra Sana og Heval fra Køge Gymnsasium)

Jeg/man ved det ikke.

9. Freja Sarka, Anne Petersen og Ida Rasmussen fra HTX i Hjørring. Er det et tilfælde at både corona og ebola stammer fra flagermus? Er der noget specielt ved flagermusen?

Flagermus lever i kæmpe flokke og hænger i huler meget tæt sammen rigtig mange så de udveksler forskellige virus med hinanden. Måske har deres krops-temperatur noget at sige ved at holde virusmængden lidt nede så de ikke bliver (ret) syge? Så kan et smittet pattedyr bedre opformere virus hvis det smittes af en flagermus.

10. Freja Sarka, Anne Petersen og Ida Rasmussen fra HTX i Hjørring. Hvorfor kommer der flere og flere virusudbrud i nyere tid?

Flere mennesker, tættere sammen, for meget kontakt med dyr (dyr flytter ind til menneskeområder fordi deres egne områder er ødelagt af mennesker? Mennesker i Kina har levende dyr på deres madmarkeder etc. Klimaforandringerne spreder myg og myggenes virus (zika, usutu, vestnil-virus mm)

11. Hvilke virus formerer sig i mennesker, men som vi ikke kan blive syge af? Philip GUX Qaqortoq, Grønland

Herpes virus type 1 (sår på læben måske), CMV, og en lang række virus vi ikke taler så meget om fordi de ikke giver os sygdom: TTV, GBV-C osv.

12. Vil du fraråde offentlig transport p.g.a. Corona? Jeg er 80 år med svage lunger. Dorte. Helsingør

I dit tilfælde ville jeg nok holde mig fra snottede børn/unge og mange mennesker tæt sammen som offentlig transport ja og skoler og børnehaver og biografer osv, MEN det er min personlige mening og ikke den officielle (endnu).

13. Er håndsprit 100% effektiv mod alle vira?? Mvh Lars Jørgen, Vrads Forsamlingshus

Nej kun virus der har en ydre membran bliver ødelagt af håndsprit og sæbe. Dem der ikke har, vil en mekanisk håndvask alligevel nedbringe antallet af virus på dine hænder. Vi anbefaler håndvask med sæbe til ”alle” virus frem for sprit. Jeg ved godt sat det kan være upraktisk og svært, men det er bedst.

14. Hvordan er effekten af at bruge mundbind, og kan det blive relevant at bruge i Danmark? Mvh. Sanne

Mundbind virker og bruges i DK kun på hospitalet hvor syge kan hindres lidt i at smitte og sygehuspersonalet der skal kikke dig i halsen også bærer mundbind fx også på operationsstuer osv. MEN det er specielle mundbind med virusfiltre! I Kina er det mere almindeligt fordi det nærmest er en amulet og for dog at gøre noget, men det hjælper ikke så godt. Måske kan det hindre en i at pille næse med beskidte virushænder?

15. Har lige hørt at coronavirus er langt farligere end det vi hører. Er det rigtigt? Mvh. Mette , kulturhus syd, helsingør

Det er stadig de fleste (over 86%) der har mild forkølelse og kun ca. 5% der kan blive alvorlige. Dødelighed kan udregnes på to måder: Dødeligheden blandt de bekræftede tilfælde (Case fatality rate, CFR) = ca. 2-3%, Dødelighed blandt de smittede (Infection fatality rate, IFR) er mindre fordi der blandt de smittede er mange med mild sygdom som ikke registreres i systemet, her har WHO anslået den til 0,3% til max 1%.

16. Kan man dø af den nye coronavirus? Viktor Helle fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF

Ja, Det er heldigvis de færreste og ses mest hos ældre især hvis de er syge i forvejen med hjerte, lunger eller har kræft.

17. Nikolai HTX aars Hvad er deres synspunkt på parasit infektioner

Parasitter er mest hyppig i ulande og giver sjældent udbrud/epidemier. Nogen kalder en virus for en parasit, det gør jeg ikke men de opfører sig lidt sådan ja.

18. Peer, Søauditoriet. hvordan forholder virus sig udviklingsmæssigt til dna-baseret liv?

Der er både DNA virus og RNA virus. Covis19 og hiv og ebola er RNA virus, men herpesvirus og papillomavirus HPV, hepatitis B virus er DNA virus. Alle de ”levende” organismer har DNA som deres arvemateriale, men alle organismer kan inficeres med RNA/DNA virus

19. Hvad er forskellen på en pandemi og en epidemi? Karoline VGT tarm

En epidemi er en fordobling af antal tilfælde pr uge (det er der ikke lige i øjeblikket. Det har der været i Kina og lidt i Italien). Hvis du har en epidemi (dvs. fordobling af antal tilfælde pr uge) i mere end et kontinent, har man en pandemi.

20. Corona, truslen er den primært af økonomisk art eller helbredsmæssig? Birgitte Christianshavn bibliotek

Begge dele, hvis der kommer rigtig mange smittede (?) så kommer der jo også relativt mange rigtig syge og mange dødsfald og hvis sygehusene ikke kan følge med går det ud over alle syge. Det er værst for de ældre.

21. Hej Anders. Jeg var af den opfattelse, at flertalsformen af 'virus' var 'vira'. Er det mig, der er gal på den? Mvh Rikke, auditorium 1

Man kan sige begge dele, jeg bruger en virus flere virus det virker også på engelsk (det står på Side 1 i min bog)

22. Har Viruseptin spray en forebyggende effekt?

Kender det ikke, vi bruger 75% sprit og/eller sæbe (og klorholdige midler på laboratorieoverflader).

23. Peter fra Holstebro Gymnasium: ja, det lader til at der er mange nye virus "udbrud", men kan det ikke være fordi vi er blevet bedre til at diagnosticere dem?

Det kan du have ret i. Det er dog ikke HELE forklaringen. Zikavirus udbruddet var klinisk meget tydeligt uden tests for eksempel.

24. Var det homoseksuelle der skabte AIDS/HIV? Thomas og jeg befinder os i Apollon Struer

Nej. I Afrika hvor HIV/AIDS stammer fra har der altid været lige mange kvinder og mænd der er smittet.

25. Er man bange for at Corona er eller kunne være en ny slags HIV? Jytte fra Skjoldelev.

Nja ikke rigtigt. Hiv er jo en KRONISK virussygdom man har resten af livet, coronavirus og influenza og forkølelser er AKUTTE infektioner der kommer hurtigt og forsvinder fra din krop relativt hurtigt igen og så er du immun (mere eller mindre) Så corona kan ikke vare ved ligesom hiv.

26. Finn, Gjethuset Frederiksværk Hvad er forskellen på DNA og RNA?

Begge består at fire forskellige baser hvoraf én af dem er forskellig i RNA (G,A,U,C) og DNA (G,A,T,C).

27. Ved man hvad HIV gavner aberne (Den naturlig bærer)?

Det gavner dem nok ikke. Der har været en naturlig selektion over årtusinder, hvor det kun er de aber der har en form for beskyttelsesmekanisme der har overlevet. Rent Darwinistisk har de så udviklet sig. De har nogle enzymer, som kan holde denne virus nede, så de ikke reagerer på det. Lige som vi lever med herpes.

28. Bardur, Loksholl: Er der en grænse for hvor mange resistancer/vacciner et menneskes celler kan "huske"?

Der er ingen grænser (heldigvis).

29. Hvorfor kommer mange virus fra Kina? Mvh Kjeld Bernhard Nielsen Mariagerfjord frikirke.

Dem der kommer fra de vilde dyr, er fordi det ikke har nogle køleskabe. De har vilde dyr på markeder og de har dem levende. Så de har meget tæt kontakt. De har nogle andre spisevaner end os. De spiser fx leguaner og desmerkatte.

30. Karin Klitgården/Tversted Kan mennesker blive resistente for HIV virus på samme vis som de to abe-arter?

Ja nogle få procent.

31. Hvordan smitter chimpanserne mennesker? Johan fra Tranebjerg Kino

Se spørgsmål 4

32. Nikolai HTX aars Hvordan smitter aber mennesker med HIV

Se spørgsmål 4

33. Karin klitgården/Tversted Opstod resistens hos den første abe-art grundet kontinuerlig eksponering?

Ja

34. Hvad er det HIV-virussen gør, som forårsager sygdom (vægttab etc.)? Vh Sofie, Aarhus

Den celletype som HIV inficerer det er de hvide blodlegemer, mere specifikt CD4-T celler. Det er dem der styrer hele immunsystemet. Så når de ikke er funktionsdygtige, vil man blive ramt af alle de bakterier og virus som vi udsættes for.

35. Bardur, Loksholl: Hvor stor en rolle spiller anti-vaccine-folk i at holde de uønskede virus i gang, ved ikke at lade deres børn vaccinere?

De er skyld i deres børns sygdom og i samfundets forsøg på at begrænse sygdomme.

36. Niels, Apollon Struer, SSI's adjuvans CAF-01. Hvad er forskellen til traditionelle adjuvanser?

Det er et bedre adjuvans til nogle vacciner men ikke alle, men ikke godkendt til rutinebrug endnu.

37. Hvilken metode anvendes til at diagnosticere mennesker med COVID-19? ELISA, PCR eller noget andet? Mie, Søauditoriet

PCR

38. Hvordan ved man at SIV blev overført til mennesker i beg. af 1900-tallet? spørger Anne, Fredensborg bibliotek

Man ved hvor mange mutationer der sker om måneden/året så man kan regne baglæns til hvornår alle HIV-1 gruppe M har været den samme.

39. Hvordan kan der ske fejl i proteinsyntesen? Karoline VGT tarm

Tror ikke at der sker fejl i selve proteinsyntesen. MEN når en RNA virus skal lave sig nogle flere RNA viruskopier (”formere sig”) sker der små fejl (mutationer) som gør at de alle er lidt forskellige og bliver mere til en sværm af beslægtede virus. Fejlene skyldes virus enzymet RNA polymerase der laver fejl uden at rette fejlene (som DNA polymeraser gør).

40. Kan man frigives fra 14 dages karantæne (corona) efter én eller flere negative prøver? Grethe, Herning, Huset nr. 7

Der er ved at blive udarbejdet retningslinjer for dette. Man skelner mellem karantæne når man er rask og når man er syg. Når man er rask er den maksimale inkubationstid 14 dage. For dem der er i karantæne derhjemme i forbindelse med sygdom kan to negative prøver med 24 timers mellemrum gøre at man bliver erklæret rask.

41. Kan man regne med statistikkerne for covid-19? Der kan vel være en potentiel stor del normalt raske, som kun får få, milde symptomer Louise, Cinema3 Skive

Du har helt ret! Der ER en del milde COVID19 sygdomstilfælde der er milde og derfor ikke registreres.

42. Skal man være nervøs for coronasvirus hvis man har astma og bronkieekstasi. Mvh Pia

Ja, det er aldrig rart at få COVID19 lungebetændelse oveni i forvejen påvirkede lunger

43. Hej Jeg har hørt, at der ligger et lab i Wuhan, som arbejder med Corona, HIV, Ebola osv. Noget du ved noget om? Hej fra Galten

Ja det har vi også hørt. Det er ligesom på Seruminstituttet og mange andre laboratorier, der arbejder vi også med de virus.

44. Kan man ikke forvente at flypassagerer som er coronasmittet vil effektiv sprede sygdommen til andre passagerer? Jørgen Svendborg

Som alle andre steder, skal man være indenfor 2 meters afstand (dvs. to sæder til alle sider). Hvis det er almindelig tale, skal man tale sammen i minimum 15 minutter før end risikoen er der.

I fly er der desuden virusfiltreret luft, så det vil ikke kunne sprede sig til hele flyet, kun dem der er udsat for det direkte.

45. Elisabeth AUD1 Hvordan er vira opstået? Engang (hvornår) må der vel have været forbindelse til "livets træ"

Virus er opstået samtidig med liv og man mener at ikke-levende virus og deres DNA byggestene startede liv efter big Bang. Virus er i alt levende og er på den måde med overalt i ”livets træ”

46. Hvorfor tror du at der kommer flere og flere viruser?- Emma Sofie, Vesthimmerland gymnasium

Vi ved at der er flere end 1,7 millioner virus vi ikke har fundet endnu. MEN kun de færreste giver sygdom hos mennesker. Se svar til spørgsmål 10

47. Hasse Greiner fra Herfølge Bibliotek. Hvor effektiv er blodscreening i forhold til HIV?

Det er svært at fange alle ved de screeningsforsøg man har gjort. Det er sværere i nogle lande end andre. Ingen er 100% effektive mærkeligt nok

48. Hvordan virker influenza-vaccine? Lars Jørgen, Vrads Forsamlingshus

Man gætter hvilken virus der kommer ca. 8 mdr. i forvejen, dyrker den influenzavirus på befrugtede hønseæg og oprenser influenza overflade proteinerne. Den fremkalder antistoffer som kun beskytter mod netop den virus variant og ikke andre.

49. Hvor effektiv er et mundbind for spredning af virus (begge veje) Lars Peter Borup Gasmuseet Hobro

Se spørgsmål 14

50. Jan Vestergaard fra Aalborg tekniske skole. Hvorfor smitter virus ikke om sommeren?

Det kan virus også godt gøre. Luftvejsvirus som vi ser om vinteren, skyldes at vi er tæt sammen i husene og luften er generelt tørrer, dvs. dråberne holder sig svævene i længere tid og vi har tørre slimhinder og er derfor mere modtagelige. Ingenting smitter i fri luft, så hvis vi bare kan gå udenfor er der ingen smitte af luftvejsvirus.

51. Fredensborg Bibl. Marianne Winning. Spørgsmål: Kan det være virus der udryddede neandertaleren?

Godt spørgsmål. Det ved jeg ikke.

52. Er det rigtigt at malariamedicin som klorokinsulfat måske har en virkning på Covid19? Tom Slott, Hedensted Bibliotek

Det er der en professor Didier Raoult der hårdnakket mener. Men han er ret alene om at mene det.

53. Jens fra KCL Skive: I fly recirkulerer luften via filtre. Hvor effektive er disse filtre mod corona virus ?

Jeg mener at alle fly har luftfiltre som faktisk filtrerer virus fra. Det er jo godt. Filtrene kan dog ikke hindre smitte fra tæt kontakt altså de der sidder to sæder til alle sider fra en hostende nysende corona-syg patient.

54. Fra Bodil Gilleleje. Hvorfor var det i starten hovedsageligt homoseksuelle, som fik Hiv?

Homoseksuelle havde rigtig mange samlejer ofte med mange forskellige og det var særlig effektivt.

55. Marit Ø. Andersen Søauditoriet. Kan katte-AIDS komme til at smitte mennesker med f.eks. lavt immunforsvar?

Katte kan godt have FIV (feline immundefect virus, FIV). Mange huskatte kan faktisk godt have AIDS. Sabeltiger er faktisk naturlig bærer for virus for katte. Virussen er dog for langt væk til at kunne inficere mennesker. Men katte kan få AIDS.

56. Hvordan tester man om man har Corona virus ?

Man poder med en podepind (en E-swap) fra mund-svælger og fra nedre luftveje (trakealsekret) med en plastslange (eller hoser slim op i en kop) og testet på laboratoriet med en genetisk test (PCR).

57. Fra Lisbeth Andersen i Atlas Bio i Rødovre. Er det muligt at påvise antistoffer overfor Covid-19? Og er den en mulighed i virkelighedens Danmark?

Godt spørgsmål! Ja det er muligt. Vi bruger dog i stedet at påvise selve virus med en genetisk test.

58. Er kræftsyge patienter på kemo i større fare, nu hvor Corona virussen er i udbrud, end normalt? Venlig hilsen en elev fra Risskov Gymnasium

Ja

59. Fra Mikael i Løgumkloster Bio. Kan slagtesvin smittes med Covid-19?

Tror det ikke, men jeg ved det ikke

60. Hvordan virker virus, hvis det ikke er en retro-virus? Lise på Egå Gymnasium.

Lidt på samme måde: virus leverer sit DNA som bliver opformeret inde i en inficeret celle som resulterer i flere viruskopier der kommer ud af cellen igen. DNA virus har så ikke RNA eller RNA-polymerase enzymet hvor noget hiv-medicin angriber

61. Er nedgangen i antal nye tilfælde i Kina baseret på kliniske symptomer? Michala, Haderslev

Kliniske symptomer OG testning

62. Heidi Venstrup Nielsen - Vesthimmerlands Gymnasium og HF Kan man smittes med covid-19 flere gange, eller opbygger man varig immunitet efter infektion?

Godt spørgsmål. Det ville jeg også gerne vide

63. Jette Elverdam, Kosmorama Skælskør. Hvad med C-vitamin? Kan det bruges som forebyggende/helbredende? Mvh Jette

Nej

64. Hvor mange lande skal være ramt, før man kalder det en pandemi? Jens Rosendahl, Kvarterhuset Amager

Pandemi er EPIDEMI i flere lande på et kontinent og på flere kontinenter. Der er vi ikke helt, men COVID virus har bestemt potentiale til det!

65. Findes der gode virusser som man kan bruge til at bekæmpe de dårlige virusser. Hilsen Noah fra Svaneke - Bornholm

Et eksempel er fx fæcestransplantation. Hvis man har en farlig bakterie i sig, som antibiotika ikke kan ramme, har man oplevet at man kan tage fæces fra en rask person.

66. Skal vi være bange for Corona, og hvordan beskytter vi os selv bedst muligt fra sådanne virus? Mvh Mustafa 2x, Aalborg Katedralskole

Vi skal ikke være bange, men have respekt.

67. Smitter covo19 virus gennem ventilationssystem i fly? Jytte Halborg, Elværket i Åbyhøj

Nej

68. Heidi Venstrup Nielsen - Vesthimmerlands Gymnasium og HF Har covid-19 potentiale til at blive en ny årlige tilbagevendende epidemi ala influenza?

Vi forestiller os at den vil dæmme ud henover sommeren. Når vi snakker om pandemier, snakker vi om bølger. 2. bølge kunne meget vel indtræde når vi rammer vinteren næste gang. Så ja, det er et scenarie vi arbejder med.

69. Lucas, Glumsø Biograf. Hvordan kan det være at inkubationstiden nu er sat til 30 dage når man kan være rask smittebærer (for coronavirusen)

Den har jeg ikke hørt? Sundhedsstyrelsen og Seruminstituttet bruger mig bekendt en inkubationstid på mellem 2-14 dage med middelværdi 5-7 dage

70. Hvis HIV sætter sig ind i de hvide celler, kan man så fjerne HIV ved at skifte de inficerede celler ud?-AsmusSøauditoriet

Man kan desværre ikke finde og udskifte hver en inficeret celle (vi kalder dem reservoir celler og de kan gemme sig i vævene som i hjernen og tarmen og knoglemarven) MEN man prøver alligevel på noget i den stil jo

71. Hvor stor sandsynlighed er der for at få Corona i Danmark? Har hørt det kan smitte op til 20% af befolkningen. Mvh Mustafa 2x, Aalborg Katedralskole

Vi HAR cen coronavirus (COVID19) allerede i Danmark. Indenfor de sidste par uger har vi foreløbig 15 smittede og tallet stiger. Ja vi regner med at 10-20% af danskere bliver smittet

72. De virusser der er på Jorden er der ikke bare Jordens tegn på der er for mange mennesker på kloden... Jonas K. Nibe

Måske

73. Lyver Kinas regering om statistikkerne vedr. covid-19? Malthe, Nicolai bio, Kolding

Nej

74. Gør mundbind/ åndedrætsmaske en forskel ved coronavirus? Mvh Pia

Se spørgsmål 14

75. Gasværket i Brabrand. Dan: hvorfor / hvordan kan nogle abearter være raske smittebærer med SIV, mens andre udvikler Aids?

SIV virus findes kun i Afrika og aberne har vænnet sig til SIV gennem mange, mange generation og tusinder af år. Aberne i Asien har aldrig mødt SIV så de har ikke udviklet nogen beskyttelse og får AIDS hvis man sprøjter Afrikansk SIV ind i dem. Det samme sker for mennesker.

76. Hvis HIV kom fra aber, hvordan kan det være at det endte med at være blandt homoseksuelle virussen var? Mvh Lone i Søauditorierne

I Afrika er HIV 1 og 2 i både mænd og kvinder. I Vesten var det de mest seksuelt promiskuøse homoseksuelle der var bedst til at sprede virus seksuelt på grund af de mange ubeskyttede ”samlejer” om dagen hver dag (læs om HIV i virusbogen ”Det er bare en virus”)

77. Hej, hvordan smitter chimpanserne menneskerne? Freja Grenå gym

Se spørgsmål 4

78. Kan en pandemi fx sars forsvinde igen ? Hanne Espergærde Bibliotek

Ja den er godt på vej til det i Kina. Sars i 2001 forsvandt i 2003 og er ikke set siden!

79. Er en influenzavirus en retrovirus eller er det en del af Orthomyxoviridae-familien? Louise Sakskjær, Apollon Struer

HIV er en retrovirus. Det er influenzavirus ikke, den er som du skriver i Orthomyxo familien

80. Gjethuset i Frederiksværk/ Majbritt Er ens immunforsvar genetisk bestemt?

Ja

81. Hvorfor får vi oftest influenza og andre vira om vinteren og sjældent om sommeren i Danmark? Jacques, Atlas bio i Rødovre

Det er koldt om vinteren så vi klumper os sammen indendørs og smitter lettere hinanden. Luften er også tør om vinteren så dråber med virus holder sig svævende i længere tid og vores slimhinder tørrer ud så vi er mere modtagelige

82. Har børn/babyer lettere ved at dø af corona? Hilsen Lucca - Nørre G

Der er vist ikke rapporteret om dødsfald hos børn under 10 år

83. Hej. Ved du hvorfor AIDS mest ramte homoseksuelle mænd? Var det bare et tilfælde? Kh. Stine, Kino Nibe.

Jo flere partnere jo større risiko.

84. Hvad er årsagen til der kommer flere og flere virus infektioner ? Marianne / Gilleleje kulturhus

Jeg prøver at give et bud på det i min bog ”Det er bare en virus” og ved foredraget

85. Hvorfor kan en HIV-inficeret person ikke smitte, hvis denne er i medicinsk behandling ? Vibeke, Valby kino

En hiv positiv i medicinsk behandling har umålelig virus i blod og sekreter og kan derfor ikke smitte

86. Kan covid19 slet ikke smitte gennem aerosoler eller indtørrede, svævende virus, Jørgen, Lønstrup

Slet ikke er biologisk lidt drastisk at påstå, men det typiske er host/nys tunge dråber, og nys i hænder. Men risiko er også mere end 15 min samtale under to meters afstand så det er lidt henad det du siger

87. Hvorfor får vi at vide vi ikke skal bruge ansigtsmaske ved corunavirus? Når det smitter ved nys og hoste. Dorrit kvarterhuset amager

Du mener om de syge skal bære masker? På hospitalet kan de syge og sygeplejerskerne bære masker når de har tæt kontakt. I Danmark anbefaler vi ikke masker til raske ude i samfundet

88. Hvor længe kan Corona virus smitte, når de er i luften og på vores hænder ? Mvh Jens Søndergaard, ZBC, Ringsted

I luften forsvinder virus hurtigt når de tunge dråber falder ned. På vores hænder kan virus sidde indtil vi vasker hænder

89. Anne Marie i Malling. Vi har en flagermuskoloni i vores sommerhus. De skider ned af ydervæggen. Er der infektionsrisiko for os mennesker. Mvh.

Nej. Men lad være med at spise dem eller røre ved dem

90. Lisbeth, Hasseris gymnasium Hvorfor kan virus ikke spredes så godt forår/ sommer?

Ingenting smitter i fri luft og om sommeren er der flere ude end om vinteren

91. Hvordan tester man for COVID19 virus, er det DNA analyse? Vibeke, Valby kino

Ja PCR. Men kan være at der snart kommer andre tests?

92. Hej. Vil virusser helst opholde sig i varme eller kolde omgivelser eller er det ligegyldigt for dem? Hilsen Anne Sofie K

Ligegyldigt for virus

93. Ved at optimere "dræbercellerne" risikere man ikke at skade eller dræbe andre ikkefarlig vira og raske celler? Egå gymnasium Sara

Nej dræberceller (Cytotoxiske T-Lymfocytter) dræber de inficerede celler

94. Vil forhøjet blodsukker øge virus evne til at formere sig i den smittede? Marie, Vrads forsamlingshus.

Nej

95. Christian, fra Silkeborg bibliotek. Den R0 værdi som du bruger, er det antal smitte over et år, et liv eller et sygdomsforløb?

Over et sygdomsforløb

96. Har man corona virus hele livet eller kan man komme af med det. Hilsen Noah og Ole fra Rønne Bornholm.

Det er kun en akut sygdom (ikke en kronisk) så virus kommer og går igen og så er man rask

97. Hvorfor kan virus ikke bekæmpes med antibiotika? Kristine, Hou

Antibiotika rammer bakteriers stofskifte kun. Virus HAR ikke noget stofskifte, de nasser på stofskiftet i vores celler

98. Henning fra Skærbækhus. Er der store risici forbundet ved at teste om personer er smittet. Hvor/hvordan udføres tests?

En podepind i halsen plus en sugeslange i luftrøret og ind på laboratoriet med dem

99. Hvor lang tid overlever virusser på overflader? Hogei på VUC

Se spørgsmål 157

100. Tak! : ). Er der forskel på Hiv-modtagelighed i de forskellige blodtyper? Vh annette jensen, Samsø Bio.

Nej

101. Hej Anders. Hvorfor smitter virus ikke om foråret og sommeren? Mvh. Berit, Greve bibliotek

Se spørgsmål 50.

102. Jan – Hovedbibloteket i Esbjerg- Det ser ikke ud til at børn er ramt særlig hårdt ramt af Coronavirussen. Hvordan er det med de 20-30 årige?

Meget mindre farlig end over 60 år

103. Betyder mængden af smitstof noget for sygdommens forløb -dosis/respons? Vh. Lene Flensborg Centralbibliotek

Godt spørgsmål. Ja det gør det for en række virus. Jo flere virus man bliver smittet med jo hurtigere syg, og jo mere syg.

104. Hvordan blev I sikre på, at HIV stammede fra aberne? Kunne andre dyr i princippet ikke lige så godt have givet det videre? Agnete, Vinderup Egnshistoriske arkiv

SIV/HIV kan kun smitte aber og mennesker

105. Morten, Atlas Bio i Rødovre. Hvorfor er der ikke covid 19 i Afrika ?

De undersøger og tester ikke for det, så det er der nok (tror vi at forklaringen er).

106. Kunne "pandemien" være undgået, hvis de kinesiske myndigheder ikke havde prøvet at fortie udbruddet? Vh Henning, Ryomgård Bogcafé

De Kinesiske myndigheder gjorde drastiske ting for at inddæmme og det virkede. De er ved at få bugt med det nu og det på kun 3 måneder. MEN deres metoder var aldrig gået i DK hvor vi mener at kunne opnå det samme på en anden måde.

107. Hvor langt tid kan virus overleve udenfor et levende væsen. Karen Bio Skive.

Der er forskel.

108. Søren Holbæk Bibliotek: Hvorfor er der ikke en massiv kampagne i offentligheden hvordan man som borger kan medvirke til at forhindre smittespredning?

Undgå forsamlinger, blive hjemme når du er syg.

109. Er der sammenhæng mellem de mange vira udbrud og de klimaforandringer vi oplever? Kolding gymnasium

Ja, især for virus fra insekter og trækfugle (zika, vestnil, usutu, dengue etc) læs gerne mere i min bog om det.

110. Hej, vil I tro at man kan se på global opvarmning at der Coronavirus, nu når aktie kurserne falder? Hilsen Bertram Trampedach fra Nyborg gymnasium

Ved det ikke

111. Anna Victoria ( Fredericia Gymnasium) 13 år Hvornår regner i ca. med at have en vaccine klar, og skal man være bange?

Se spørgsmål 124 og 66.

112. Rasmus, Thisted Gymnasium: Er det fordi, at chimpansen ligner os, at HIV1 er meget mere udbredt blandt os mennesker?

Ja det spiller ind at hiv/siv virus har 2-3 værter (chimpanser, gorillaer og mennesker) der biologisk ligner hinanden

113. Kan en virus tage energi fra mitrokondrierne i cellen? Karoline VGT tarm

Nej. Cellen får energi fra mitokondrierne, og virus udnyttet cellen for at få lavet sig flere kopier. Virus skal ikke bruge energi som celler og bakterier skal for virus er ikke-levende

114. Hvad er forskellen på en epidemi og en pandemi? Caroline Justesen, Vesthimmerlands Gymnasium

Se spørgsmål 19.

115. Hjælper de mundben alle går rundt med imod viruser hilsen Patrick fra Nibe

Se spørgsmål 14.

116. Nanna, Søauditoriet: Skal gravide være særligt bekymrede for covid-19?

Nej det ser ud til at det ikke er en risiko for den gravide eller deres børn heldigvis (lige som ellers med andre virus som influenza).

117. Spm fra Ben på Nørre Vosborg slot i Vemb: Hvor længe og i hvilke miljøer kan en virus "overleve" uden vært?

Se spørgsmål 157.

118. Er det nødvendigt at holde sig indendørs ved corona-karantæne, så længe man holder afstand? Jeg tænker på gå- og løbeture... Vh Lene Flensborg Centralbibliotek

Spørg Styrelsen for patient sikkerhed.

119. Hvad er din mening ift. PreP-medicin?

Det virker mod hiv. Spørg en infektionsmediciner på et hospital om evt brug af PreP og PEP.

120. Hvor lang tid går der fra virus kommer ind i cellen til den sender en ny ud? Johannes - fra Mariager

Minutter.

121. Heidi Venstrup Nielsen - Vesthimmerlands Gymnasium og HF Hvor meget koster sådan et "DNA sekventeringssæt" som blev brugt i starten af 2. afdeling?

Kan ikke huske prisen som sikkert falder. Søg fx på: Oxford Nanopore.

122. Kan virus udryddes med kulde? Hjælper masker? Hjælper vitaminer? Hjælper det at drikke spiritus eller vaske sin mund med sæbe? /Hilsen fra Hjortshøj

Nej det tror jeg ikke. Se også svar oven- og nedenfor.

123. Kim - Røgen forsamlingshus. Man er vel jyde, så hva' koster sådan en portabel sekvens maskine?

I forhold til hvad? Søg fx på: Oxford Nanopore.

124. Hvor langt er man med dna vaccine mod corona virus. Mvh. Mette, kulturhus syd, Helsingør

Vi må nok vente et års tid?

125. Jeg forstår ikke helt, er det dig, der opfandt HIV-vaccinen? Mvh. Brage, Aarhus Uni

Næ nej. Der findes IKKE en virksom godkendt hiv vaccine overhovedet. Jeg fortalte om en vaccinekandidat vi testede med blandet resultat.

126. Såfremt man får en influenza 1 gang man bliver rask af, vil man så for altid være vaccineret mod samme influenza? Birgitte Christianshavn bibliotek

ja

127. Kan man have en smitte med Corona i sig i længere tid og derefter smitte andre? Mvh Elise Markersen, Hjortshøj Kirkes Sognegård

Ved det ikke

128. Kender man 'patient nul' ift. COVID-19? Lars Jørgen, Vrads Forsamlingshus

Nej

129. Hvorfor er nogle virusser bedre til at sprede sig end andre? - Emma Sofie, Vesthimmerland gymnasium

De virus der er luftbårne som mæslinger spreder sig blandt mennesker helt enormt, MEN kan kun smitte mennesker, andre virus er begrænset af en langsommere spredningsmåde. Sex og myg er også gode til at sprede virus, men ikke nødvendigvis de samme virus for hiv kan ikke gro i myg og mennesker.

130. Er der også aluminium i DNA-vaccine? Kirsten Damgaard, Mariager frikirke

Nej

131. Hvorfor er rygere mere modtagelige for coronavirus end andre? Hilsen Mette AUD 4

Ved ikke helt hvor meget mere?

132. Jesper, Mårslet Multihal, Kan COVID19 virus med sikkerhed måles på en person der endnu ikke er blevet syg?

Det er usikkert i øjeblikket og kan være at vi stopper med at prøve at teste raske af samme grund.

133. Hvorfor taber man sig af aids? Julie Wiberg, Grenaa Gym

Det hedder kakeksi og skyldes nogle betændelses signalstoffer fx TNF

134. Vesthimmerlands gymnasium. Kan myg der bærer zika virus være på vej til Skandinavien på grund af klimaforandringer? Thomas Bo

Ja

135. Hvorfor taber man sig af aids? Sofie fra Grenå gymnasium

Se 133

136. Simon, Nyborg Gymnasium: Hvad koster den sekvensmaskine og den flowcelle I bruger til at sekventere flåt-DNA? (Sådan ønsker jeg mig)

Søg fx på: Oxford Nanopore.

137. Det virker som om der er en uforholdsstor mængde vira der stammer fra Asien og Afrika er det noget i kan forklare? Kris fra Hasle bibliotek i Århus

Godt spørgsmål. Jeg må tænke over det

138. Hvorfor har man ikke lavet en vaccine imod COVID-19 endnu? Frederikke, Sorø Akademi

Alle vacciner tager tid, de fleste tager 10 år, hiv har taget 40 år og vi er ikke kommet et skridt videre

139. Hvad er den biologiske forklaring på at Covid-19 ikke kan smitte gennem luftbårne dråber forår/sommer? Mette, Silkeborg Gymnasium

Det kan de også, men mest indenfor. Se også ovenfor.

140. Magnus, Egaa gymnasium - Vil man nogensinde finde en vaccine på aids?

Ikke i min levetid.

141. Gitte fra Næstved Bio: Skal en virus fra flagermuselort på frugt via aber og hjorte til mennesker, eller kan den også gå direkte fra frugt til mennesker?

Nogen virus kan fx Nipah coronavirus især i Indien.

142. Er der et ca. tidspunkt på hvornår man finder en vaccination mod den nye COVID-19? Mathias H. Haderslev Katedralskole

Ca. 1-1½ år.

143. Man skal hoste/nyse i f.eks. et ærme for at undgå smitte. Kan virus derefter uskadeliggøres ved vask af ærmet ved 30 grader? Lone, Kanalhuset Aalborg

Ja.

144. Søren Holbæk Bibliotek: Findes der vaccine mod Denkavirus?

Nej, ikke en der virker på rejsende, desværre.

145. Kan virus smitte i samleje?- Caroline nørskou Holm, Bgi akademiet

Du mener Coronavirus? Ved det ikke.

146. Hvor langt er man med en vaccine mod corona? Noah fra Samsø Biograf

Se ovenfor.

147. Er der mulighed for at COVID-19 muterer og bliver farligere? Catja Vordingborg gymnasium

Ja men de plejer at mutere til mildere sygdom

148. Hvor længe kan coronavirus leve i et lokale eller f.eks. en bus? Lone, Aalborg

Se ovenfor.

149. Kvistgårdens bondegårds oplevelser, langeskov. Skaber medierne unødvendig frygt for covid19 virus? Mvh Jette Lundegaard

Nej det synes jeg ikke

150. Giver den hurtige udvikling af ebola-vaccinen ikke anledning til at samarbejde mere fremover, så det ikke skal tage 10 år? René, Søauditorierne

Jo da.

151. Randi fra sydfyns elforsyning. Hvor længe kan covid-19 leve udenfor kroppen?

Ca 48 timer afhængig af mængde, temperatur og fugtighed. Se også spm. 157.

152. Man kan behandle forebyggende mod flåter i hund og kat. Hvorfor kan man ikke det med mennesker? Mvh Anne, Kolding

Jeg tror at de midler man bruger er for skrappe til mennesker. MEN der findes en TBE vaccine der hvor flåterne har TBE virus.

153. Hej jeg hedder Dagmar fra Skjern og jeg vil meget gerne vide hvordan SIV overføres fra dyr til mennesker som HIV?

Se ovenfor og i bogen.

154. Navn: Ali Hasan. Sendt fra: Nørre Gymnasium Spørgsmål til 1. Foredrag: Hvad er virus?

En ikke-levende mikroorganisme bestående af en pose protein med noget DNA/RNA inden i (Læs bogen ”Det er bare en virus” fra Gyldendal

155. Når du snakker om Ebola og vacciner, hvilken type Ebola virker den så på?

Ebolavaccinen virker på Zaire Ebola virus.

156. Hvor kommer HPV virus fra? Elise Markersen

Den har nok været hos mennesker altid. Ved ikke helt hvor den stammer fra

157. Hej, Kan Corona virus overleve på døde genstande gennem længere tid? Tænker på varer vi importere fra eks Kina? Med venlig hilsen Bettina, Bio Nyk Mors

Coronavirus overlever som regel mindre end 48 timer på overflader lidt afhængig af hvor meget snot der er afsat, temperatur og fugtighed. Virus burde være væk når varen ankommer, ellers stil den væk til der er gået ca. 48 timer.

158. Karin, Søauditorierne: skal man tage særlige forholdsregler/er man ekstra udsat, når man har fået bortopereret sin milt ift COVID-19?

Manglende milt er mest et problem ved bakterier som pneumokokker og meningokokker (der findes vacciner). Men et mindre problem overfor virus. MEN spørg evt. din læge og/eller der hvor du blev opereret?

159. Peter auditorie 1: Hvad er det med flagermus siden de kan bære virus?

Flagermus er luftens rotter. De bor utrolig tæt sammen og er derfor god til at udveksle virus med hinanden.

160. Sean Schmidt auditorie 1: Hvad er inkubationstid på COVID-19?

Vi regner med at den er mellem 2 og 14 dage med en middel inkubationstid på 5-6 dage. En lang inkubationstid er godt for lægestablen.

161. Connie i auditorium 1 Er det globaliseringen der er årsag til at virusinfektioner eskalerer

Ja, det kan man godt sige. Med fly og transport af varer kan man hurtigt sprede virus. Det er ikke globaliseringen det opstår af, men det er det der spreder det.

162. Bøje audition 2: kan kæledyr overføre smitte?

I princippet kan de godt. Nogle katte kan fx have kokopper, som kan smitte børn der kæler med dem.

Det sker sjældent.

163. Katy, Søauditoriet, Århus: Bliver vira mere resistente/aggressive, desto mere man prøver at slå dem ned? Lidt ligesom rotter bliver resistente overfor gift?

Jeg tror mere at det er reaktion på det vi udsætter den for. Jeg tror på tryk og modtryk.

164. Hej. Hvorfor siger man at nogle vacciner er levende? Irene Aud. 1

Godt spørgsmål. Nogen gange siger man ”levende svækkede” om fx gul-febervaccine og MFR virusvaccinen. Det man mener med ”levende” eller ”levende svækket” vaccinevirus er at den vaccinevirus er ”infektiøs” altså giver en lille infektion. I modsætning til en ”dræbt” virus vaccine som fx hepatitis A og B virusvaccinerne, som egentlig skulle kaldes ”inaktiveret” virusvaccine fordi den IKKE kan inficere når man sprøjter den ind

165. Hvis en virus ikke kan kureres, hvad gør antiviral vaccine så? Er det for at forhindre smitte?

Ja, det er det. Fx hvis vi havde en antiviral vaccine mod cornavirus, vil det være for at forhindre at virussen spredes. Det er dog også muligt at have behandlende vacciner. Man bruger det fx indenfor cancerterapi.

166. Lise, Søauditorierne: hvornår er udbredelsen af COVID-19 en pandemi? (WHO skriver, at det har vi pt ikke - endnu)

Når der er epidemi i flere lande i flere kontinenter

167. Hej Anders. Du viste at der var mange varianter af både hiv og Corona. Ved man hvordan vira muterer? Irene Aud 1

Når RNA-vira skal kopiere sig selv benytter de et specifikt enzym, som laver utrolig mange fejl. Så til sidst ender det op med en hel sværm af virus, der minder om hinanden. Hvis man så forsøger at dræbe nogle, vil nogle af de varianter der dannet virkelig vokse frem. Og dette vil så fortsætte, der vil hele tiden være en variant der kan gro frem.

168. Hej. Hvad er dit forhold / synspunkt på n-cov19, evt også mediernes tackling af emnet? Mathias, række 4

De fleste medier har forsøgt at formidle den sparsomme viden vi har. Det er vigtigt at have de rigtige referencer, fx WHO og Center for sygdomskontrol og så prøver vi at referere dem hos Serums instituttet og Sundhedsstyrelsen. Det er vigtigt at holde sig til fakta.

169. Kan man i fremtiden komme frem til at lave en generel vaccine, eller er det helt utænkeligt? Irene Aud 1

Nej, det kan man nok ikke. Det skal være specifik til være virus-familie. Immunsystemet er alt for specifik.

170. Hamsa, Søauditoriet, Århus. Hvad gør man hvis vacciner bliver alt for dyre?

Kommer an på hvilken sygdom tror jeg. DK stat betalte Pandemrix som var influenza virus under pandemien i 2009 (Mexicanske svine influenza).

171. Falah AUD. 1 Hvad gør man hvis man tror at man er smittet?

Ringer 1813 eller til din egen læge (RINGER men gå ikke derhen for du kan smitte)

172. Hvordan med C vitamin mod virus, bl.a. promoveret af dobbelt Nobel pris vinder Linus Pauling og nu Milena Penkova. Torben Galten BIO.

Se spørgsmål 3.

173. Jeg læste (på Wikipedia), at patienter med den spanske syge døde af deres egen kraftige immun respons, som ødelagde lungevævet. Kan det samme være tilfældet med corona virussen?
Og vil en anti-inflammatorisk behandling eller kost i givet fald kunne hjælpe? MVh Ulla fra Valby Kino

Ja de der døde af 1918-influenzaen Spanske syge døde enten i starten af infektionen lige pludseligt og det var rigtig nok en immun/betændelses overreaktion kaldet ”cytokin storm”, mens de der døde senere ofte viste sig at have fået en bakterielungebetændelse oveni. Derfor prøver man at få de ældre Pneumokok-vaccineret mod nogen af de bakterier. Og den hurtige cytokin-storm kan godt tænkes at være årsag til nogle af de COVID19-dødsfald i Kina. Vi ved ikke helt hvad vi vil se i Danmark for der er endnu ikke så mange døde.