Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

En del af Astrid Strunks arbejde er ganske 'hands on'. Her bliver der indsamlet prøver på fjeldene i Nordøstgrønland med en brolæggersav, som medbringes i en barnestol på ryggen. Stenprøverne skal måles for koncentration af kosmogene nuklider, for at fortælle om indlandsisens udbredelse. (Foto: Nicolaj K. Larsen.)

27.01.2017 |

Kolde tal på én million års is-historie

Med et nyt studie er det blevet muligt at sætte tal på en række teorier for den måde, indlandsisen har udviklet sig over den seneste million år i det vestlige Grønland. Det giver fornyet indsigt og forståelse for isens bevægelser og erosionen af fjeldene, og det giver konkret substans til flere centrale teorier. Bag fundet findes en ung…

26.01.2017 |

Stor fremgang i optaget på ingeniøruddannelserne i Aarhus

Aldrig før har Aarhus Universitet haft så få ledige pladser til diplomingeniøruddannelserne ved vinteroptaget.

Professor Birgit Schiøtt fortsætter som institutleder på Institut for Kemi, Aarhus  Universitet. (Foto: Lars Kruse, AU Foto)

26.01.2017 |

Birgit Schiøtt fortsætter som institutleder på Institut for Kemi

Professor Birgit Schiøtt er ansat som institutleder på Institut for Kemi for en femårig periode. Hun har været konstitueret institutleder samme sted de seneste to år.

Niels Damgaard Hansen, administrationschef på Science and Technology. (Foto: AU Foto)

26.01.2017 |

Administrationschefen på ST fortsætter

Niels Damgaard Hansen er blevet genansat som administrationschef pr. 1. februar 2017.

Foto: Mette Lovschal (privat).

25.01.2017 |

Unikt økosystem i Østafrika trues af kollaps

”Greater Mara” er et 668.500 hektar stort naturområde i det sydvestlige Kenya med et helt unikt dyreliv og hjemsted for den berømte Masai-stamme. Ny forskning viser nu, at området er alvorligt truet af menneskeskabte ændringer, og at indhegninger skyder op i et hidtil uset omfang og med stor hastighed.

23.01.2017 |

Verdens førende materialeforskere samlet om nyt instrument

I sidste uge var nogle af verdens førende forskere inden for materialeforskning samlet i Odense. De blev enige om de sidste detaljer i DanMAX - det kommende danske instrument på den nye store røntgenfacilitet MAX IV ved Lund.

20.01.2017 |

En ny model for aktivering af immunsystemet

Ved at studere et stort protein (C1 proteinet) med røntgenstråling og elektronmikroskopi har forskere fra Aarhus Universitet gjort op med en gammel model for, hvorledes en vigtig del det medfødte immunforsvar aktiveres. Aktivering af C1 proteinet er en yderst vigtig mekanisme inden for immunologien, hvorfor de nye forskningsresultater også har et…

19.01.2017 |

17,5 mio kroner til to forskertalenter

De to aarhusianske postdocs Søren Ulstrup og Vivi Kathrine Pedersen modtager d. 23. januar tilsammen 17,5 mio. kr. fra VILLUM FONDENs Young Investigator Programme. Midlerne er målrettet til at give deres forskning et markant løft.

18.01.2017 |

Status over den danske natur

DCE har publiceret de årlige NOVANA-rapporterne, som giver et fagligt overblik over den danske natur.

16.01.2017 |

Aarhusingeniører med i kæmpe EU-projekt, som skal vise fremtidens landbrug

Landbruget står over for et paradigmeskifte, hvor smarte it-løsninger vil modernisere og effektivisere branchen. EU’s forsknings- og innovationsprogram smider nu et trecifret millionbeløb efter et stort demonstrationsprojekt, der skal sætte skub i udviklingen.

13.01.2017 |

Ny teknologi skal reducere luftforurening fra landbruget

Nye sensorer og teknologi til luftrensning skal gøre det muligt for landmanden at kontrollere udledning af ammoniak og fjerne lugt fra husdyrproduktionen.

13.01.2017 |

Nye forskningsmillioner skal sætte fart på Danmarks digitalisering

Aarhus Universitet har modtaget en forskningsbevilling på 11 millioner kroner til udvikling af nye digitale løsninger, der skal komme danske produktionsvirksomheder til gavn.

(Foto: Colourbox)

13.01.2017 |

Aarhus Universitet inviterer virksomheder til brainstorm om digitalisering

Aarhus Universitet ønsker at klæde danske virksomheder på til en fremtid med smarte produkter, når Institutterne for Datalogi og Institut for Ingeniørvidenskab slår dørene op for “Brainnovation Day”. Arrangementet foregår torsdag den 19. januar fra kl. 9.30 - 16.00 - og er gratis. 80 deltagere har allerede meldt deres ankomst.

Vi kan ikke forstå, hvor værdifulde eller sårbare nulevende arter er, uden at kigge på ”spøgelserne” af de arter, som uddøde før dem, siger Matt Davis, som har lavet denne grafik. (Klik på den for fuld størrelse)

11.01.2017 |

Skeletter fra istiden gør os klogere på truede dyrearter

De har været uddøde i over 10.000 år, men den uldhårede mammut, kæmpebæveren og kæmpedovendyret kan stadig lære os, hvad der sker med økosystemerne, når de mest særprægede arter uddør. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Lektor Niels Balling, Institut for Geoscience, er en af hovedkræfterne bag projekt GEOTHERM. Foto: AU.
Grafikken viser, hvordan et geotermisk varmeværk henter varme op fra undergrunden. Grafik: GEUS

04.01.2017 |

Geoscience skal bane vej for undergrundens grønne varme

Der findes enorme mængde af varmeenergi i den danske undergrund. Forskere fra Institut for Geoscience deltager i et nyt projekt, som med 17 mio. kr. fra Innovationsfonden skal bane vejen for en udnyttelse af denne ressource i stor skala og bidrage til den grønne omstilling af den danske varmeforsyning.

Viser resultater 1 til 15 ud af 17

1 2 Næste