Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Ole Hertel er udnævnt til professor i vurdering af befolkningens udsættelse for luftforurening ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet pr. 1. marts 2017. (Privatfoto)

16.03.2017 |

Ny professor er ekspert i luftforurening

Ole Hertel er udnævnt til professor i vurdering af befolkningens udsættelse for luftforurening ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet, pr. 1. marts 2017.

Forskergruppen består indtil videre af (fra venstre): Marie Lund (post doc, Mikrobiologi), Jesper Bechsgaard (forsker, Molekylær Genetik), Mette Marie Busck (PhD studerende, Mikrobielle Symbionter), Thomas Vosegaard (Professor i Kemi, projektleder), Trine Bilde (Professor i Biologi, projektleder), Andreas Schramm (Professor i Mikrobiologi, projektleder), Virginia Settepani (post doc, Biologi), Michael Lalk (Professor i Biokemi, Greifswald Universität, projektleder). Foto: Aarhus Universitet

16.03.2017 |

Nyt forskningsprojekt skal afsløre sociale edderkoppers antimikrobielle hemmeligheder

Tre professorer fra Science and Technology har sammen med en tysk kollega modtaget 14,7 mio kroner fra Novo Nordisk Fondens Interdisciplinary Synergy Programme til at forske i sociale edderkopper som kilde til nye antimikrobielle stoffer.

16.03.2017 |

Novo Nordisk og Aarhus Universitet afholder symposium i Aarhus

Over 130 forskere mødes til symposium på Aarhus Universitet d. 17. marts omkring forskning indenfor teknologier, der kan bruges til at udvikle nye lægemidler. Emnet for dagen er fælles projekter og videnskabeligt arbejde indenfor Aarhus Novo Nordisk Science and Talent Network, hvor også den nyeste forskning bliver præsenteret.

16.03.2017 |

Sortering af RNA mellem produktion og nedbrydning

Vores genomer transskriberes promiskuøst til RNA. Hvordan celler formår at sortere dette massive genomiske output i funktionelt og ikke-funktionelt materiale har været en gåde. Ny forskning beskriver nu protein-interaktioner, der er med til at bestemme RNAs skæbne.

De tre store forskningsfaciliteter. Fra venstre: ESS, MAX IV og XFEL

14.03.2017 |

Universiteter inviterer danske virksomheder op på toppen af verdens materialeforskning

Hvordan kan små danske virksomheder hver især bruge verdens kraftigste neutron- og røntgenmikroskoper til produktudvikling? Det vil forskere på Aarhus Universitet, Københavns Universitet og DTU nu hjælpe dem med at finde svaret på. Gratis.

13.03.2017 |

Græsser er gode til at udnytte solen

Forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt, hvor effektive afgrøder er til at udnytte solen til at producere biomasse til bioraffinering. Denne viden kan bruges til at optimere biomasseudbyttet og sikre større bæredygtighed.

Dronen, der er en den første af tre, har gennemgået en række testflyvninger op til overdragelsen. Dronen er af typen "Penguin B", med et vingefang på 3,3 meter, og en 'kampvægt' på cirka 25 kg, når den er missionsparat. (Privatfoto).
Højt mod nord, kun ca. 900 km fra Nordpolen, er Villum Research Station placeret. Det bliver her, at dronen vil blive brugt til at måle is- og sne-egenskaber med høj geografisk opløsning. (ill: Villum Research Station)

09.03.2017 |

Aarhus Universitet klar med første drone til klimaopgaver tæt på Nordpolen

Takket være donationer fra VILLUM FONDEN får forskere nu en helt unik mulighed for at styrke klimaforskningen i det nordligste Grønland. Den første af tre droner bliver mandag den 13. marts kl. 13.00 officielt overdraget til Aarhus Universitet med flyveopvisning på HCA Airports ved Odense.

Projekt rOpen skal finde en måde at kortlægge jordbunden på markerne så nøjagtigt, at landmændene vil kunne tilføre præcist så meget nitrat, som miljøet kan holde til. Foto: Colourbox

06.03.2017 |

Nu skal gødningens rute fra mark til fjord kortlægges

Et nyt forskningsprojekt skal på én gang beskytte vores grundvand, søer og fjorde mod nitratforurening, og give vore landmænd mulighed for at gøde deres marker optimalt. Det skal nemlig blive muligt at forudsige hver enkelt marks evne til at holde på nitraten. Forskere fra mange forskellige fag samt landbruget selv bidrager til projektet, som…

Professor Bo Barker Jørgensen, leder af Center for Geomikrobiologi, Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet
Bo Barker Jørgensen har deltaget i utallige forskningsekspeditioner kloden rundt, her er han på Svalbard. Foto: Bo Barker Jørgensen
Bo Barker Jørgensen interviewes ombord på forskningsskibet Greatship Manisha. Interviewet blev bragt i DR’s Vores vejr i efteråret 2013. Foto: Carol Cotterill, ECORD IODP Expedition 347 Baltic Sea Paleoenvironment

03.03.2017 |

Stor international forskningspris til Bo Barker Jørgensen

Professor Bo Barker Jørgensen, leder af Center for Geomikrobiologi ved Aarhus Universitet, modtager natten til lørdag den 4. marts den meget anerkendte internationale forskningspris A.C. Redfield Lifetime Achievement Award på Hawaii.

Palmearten Euterpe precatoria er en af de arter, som er blevet dyrket gennem tusinder af år i Amazonas. Den er i familie med acai-palmen (Euterpe oleacea), som dyrkes i stor stil i dag. Acai-bærrene kategoriseres som ’superfood’ pga. sit særlige indhold af vitaminer og andre næringsstoffer. Foto: Henrik Balslev

03.03.2017 |

Regnskoven i Amazonas er formet af mennesker

Myten om at regnskoven er noget af det mest uberørte natur, vi finder i verden, aflives nu af et internationalt team af forskere med deltagelse fra Aarhus Universitet. Forskernes resultater, som netop er offentliggjort i Science, viser, at den oprindelige befolkning påvirkede regnskoven gennem udnyttelse og dyrkning af bestemte træarter…

03.03.2017 |

Zebrafisken er et vigtigt forsøgsdyr

Mennesker og zebrafisk har mere til fælles, end man lige skulle tro. Derfor bruges zebrafisk i stigende grad til blandt andet at undersøge funktionen af gener, til at lave dyremodeller for menneskets sygdomme og til at udvikle ny medicin til mennesker.

Viser resultater 16 til 26 ud af 26

Forrige 1 2