13.11.2018 |
To forskere fra henholdsvis Københavns og Aarhus Universitet har opdaget, at der strømmer metangas ud med smeltevandet fra en gletsjer i Vestgrønland. Metan virker som drivhusgas 25-30 gange kraftigere end CO2, men det er endnu for tidligt at vurdere, hvordan den hidtil ukendte kilde fra Arktis kan påvirke klimamodellerne.
08.11.2018 |
Uddannelses- og forskningsministeren har godkendt bevillinger til tre nye forskningsinfrastrukturer, heraf 30,76 mio. kr. til EMBION, som er en forskningsinfrastruktur for cryo-elektronmikroskopi (cryo-EM) på biologiske materialer.
02.11.2018 |
Et international forskerhold har udviklet et nyt proteinlægemiddel, som potential kan beskytte mod alle typer af influenza. Ved at levere lægemidlet som en DNA-vektor kan det samtidigt fungere som en universel vaccine mod influenzavirus.
01.11.2018 |
Et tværfagligt forskerhold på Aarhus Universitet har offentliggjort nye resultater, der giver et grundlæggende nyt indblik i mekanismen for lægemidlet dimethylfumarat, som er den aktive komponent i lægemidler til behandlingen af multipel sklerose og psoriasis. Resultaterne bidrager til nye strategier for lægemiddelforskningen.
01.11.2018 |
Aarhus Universitet er optaget som ny partner i EIT Food konsortiet. EIT Food konsortiet består af over 50 partnerne fra 13 europæiske lande, heriblandt førende internationale fødevarevirksomheder, forskningscentre og universiteter.
30.10.2018 |
Milena Corredig er pr. 1. november 2018 udpeget som ny centerleder for iFOOD, Aarhus University Centre for Innovative Food Research. Milena Corredig har en bred international erfaring inden for fødevareforskning. Læs nyhed på engelsk.
23.10.2018 |
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har bevilget et ERC Synergy Grant på 10 mio. euro, svarende til 74,6 mio. kr., til projektet “Recursive and Exact New Quantum Theory” (ReNewQuantum), med professor Jørgen Ellegaard Andersen som primær forskningsleder og med Center for Kvantegeometri af Modulirum (QGM), Aarhus Universitet, som primær…
22.10.2018 |
Ny teknologi skal gøre det muligt at bestemme hvordan undergrunden under den enkelte mark naturligt omsætter kvælstof. Det vil bane vejen for målrettet regulering af kvælstofgødskning, til gavn for både miljø og landbrug.
22.10.2018 |
Ejlskov A/S og Aarhus Universitet går sammen om at udvikle en hurtigere, billigere og lettere metode til at rense forurenet jord uden brug af gravemaskiner. Ved hjælp af realtids 3D-scanning af undergrunden injicerer man bioteknologiske rensemidler præcist ind i den forurenede undergrund, og overvåger samtidig, hvordan midlerne fordeler sig i…
15.10.2018 |
Mennesket udrydder dyre- og plantearter så hurtigt, at naturens indbyggede forsvarsmekanisme, evolutionen, kan ikke følge med. Et Aarhus-ledet forskerhold beregnet, at hvis den nuværende bevaringsindsats ikke forbedres over de næste 50 år, vil så mange pattedyr-arter uddø, at naturen skal bruge 3-5 mio. år på at genoprette den biodiversitet, der…
12.10.2018 |
Fremtidens klima i Europa bliver præget af flere hedebølger og mere udbredt tørke. Begge dele vil udfordre afgrøderne, men især tørke er et problem, og problemet er størst for forårssåede afgrøder som f.eks. majs.
12.10.2018 |
En ny undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature viser, at drift af Europas skove med henblik på at maksimere kulstofoptagelse har en minimal effekt på det globale klima.
12.10.2018 |
Alexandre Anesio er ansat som professor i Arktisk Biogeokemi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet, pr. 1. november 2018. Han kommer fra en stilling ved University of Bristol.
12.10.2018 |
I eventyret “Guldlok og de tre bjørne” finder pigen Guldlok tre skåle med grød i bjørnenes hus, men kun en har den ”helt rigtige” temperatur, og på samme måde kan man inden for biologien finde de ”helt rigtige” betingelser - kaldet Guldlok-princippet.
11.10.2018 |
Seniorforsker Toke Thomas Høye fra Institut for Bioscience bliver den første modtager af Danmarks Frie Forskningsfonds nye pris, der gives til årets originale forskningsidé