Aarhus Universitet inviterer virksomheder til brainstorm om digitalisering

Aarhus Universitet ønsker at klæde danske virksomheder på til en fremtid med smarte produkter, når Institutterne for Datalogi og Institut for Ingeniørvidenskab slår dørene op for “Brainnovation Day”. Arrangementet foregår torsdag den 19. januar fra kl. 9.30 - 16.00 - og er gratis. 80 deltagere har allerede meldt deres ankomst.

13.01.2017 | Sebastian Cappelen og Rasmus Rørbæk

(Foto: Colourbox)

Virksomheder og andre interesserede har mulighed for at høre om og opleve og diskutere den nyeste it-forskning. Formålet er at skabe øget og tættere dialog og samarbejde mellem erhvervslivet og Aarhus Universitet.

Dagens fokus er digitaliseringen af industrielle produkter og services. Med de nye digitale muligheder har forbrugerne nemlig andre forventninger til produkterne. De forventer smarte produkter, der ved hjælp af dataopsamling og analyse i “skyen”, gør at produkterne bliver mere kundespecifikke og løbende kan optimeres.

På dagen har industrien mulighed for at stifte bekendtskab med de teknologier, som gør produkterne mere “smarte”, og der er rig mulighed for at se, hvordan industrien videreudvikler produkter ved brugen af Internet of Things, Big Data, Cloud Computing, IT-sikkerhed, Cyber-Physical-systemer og Augmented Reality.

Hør eksempelvis, hvordan SKOV A/S, der er en af verdens førende leverandører af ventilationssystemer, har taget fat i de muligheder, som digitaliseringen giver. De har udviklet et it-system til dataopsamling, der giver landmanden information om foder, vandforbrug, dyrevægt, temperaturer mm. Det betyder, at landmanden kan optimere sin produktion.

Dagen byder på hands-on oplevelser og oplæg fra Aarhus Universitets eksperter blandt andre professorerne Kaj Grønbæk og Peter Gorm Larsen samt lektor Ira Assent og lektor Claudio Orlandi. Der er ligeledes mulighed for at høre, hvordan virksomheder som Kamstrup A/S og AGCO A/S, der alle arbejder med smarte produkter med dataanalyse og services i skyen.

Der giver rigtig god mening at tænke software ind i den klassiske produktion, forklarer Kaj Grønbæk, professor ved Aarhus Universitet.

“Vi ser en udvikling, hvor de klassiske produkter i langt højere grad vil snakke sammen, og hvor en større del af funktionaliteten kommer fra software og skyen. Der er vigtigt, at danske virksomheder griber de muligheder, som teknologien giver og samtidig udfordrer de områder, som vi forsker i. Det kan både være dataopsamling til optimering, men det kan også mere avancerede AR-værktøjer, der lægger et digitalt lag af informationer oven på produkterne og produktionsanlægget,” siger Kaj Grønbæk,

Samtidig er der en tendens til at fremtidens produkter skal være smartere og hænge bedre sammen, forklarer Peter Gorm Larsen, professor ved Aarhus Universitet.

”Der er en tendens, at produkter som ikke tidligere har indeholdt IT i sig selv, i dag har behov for at være mere intelligente. Dette medfører også, at man ofte er ude for at have fysiske dele af produkter, som skal være i en tæt dialog og kontrolleres af en lille indlejret computer. Her kan det være meget favorabelt for udviklingen og være med til at minimere omkostningerne, at man ved hjælp af it-modeller, kan afklare forskellige muligheder i en virtuel kontekst," siger Peter Gorm Larsen.

Kontakt:
Professor Peter Gorm Larsen,
Institut for Ingeniørvidenskab,
Email: pgl@eng.au.dk

Professor Kaj Grønbæk,
Institut for Datalogi,
Email: kgronbak@cs.au.dk

Se hele programmet for 'Brainnovation Day' her (åbner som .pdf)

Det er muligt at tilmelde sig Brainnovation Day her.

Fakta og yderligere information:
Brainnovation er et tematisk arrangement, der afholdes på Science and Technology. Det har til formål at skabe dialog mellem videnskab og erhvervsliv ved at præsentere den nyeste forskning og viden, fremvise forskningsfaciliteter og på samme tid identificere fremtidige potentielle samarbejder mellem Science and Technology og offentlige og private virksomheder.

Læs mere og find kontaktinformationer til andre relevante personer ved at følge dette link.

Offentligheden / Pressen