Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Dean’s Challenge: fest med frugtsnacks, nedbrydeligt plastik og rollatorer

Mandag den 6. november var der for tredje gang finale i den årlige casekonkurrence, Dean’s Challenge. I løbet af 24 dage har de studerende udviklet og finpudset deres idéer bl.a. ved hjælp af workshops undervejs, så de var helt klar til at blive præsenteret for juryen. Af alle de indsendte løsninger var der udvalgt tre i hver kategori, som skulle dyste om førstepræmien.

07.11.2017 | Amalie Tromborg Thaysen

Alle de glade finalister er samlet. Vinderne fik 10.000 kr. og anden og tredje pladserne fik 2.500 kr. (Foto: ‎Vincente Kenrice Klehr‎)

Nanopaper-holdet: Deby Fapyane, Isabel Alvarez-Martos og Hector Raposo Vega. (Foto: ‎Vincente Kenrice Klehr‎)

The Independent Elder-holdet: Magnus Graf Skou. (Foto: ‎Vincente Kenrice Klehr‎)

Merry Berry-holdet: Assela Ongarbayeva og Eric Sutherland. (Foto: ‎Vincente Kenrice Klehr‎)

Luften var tyk af tanker om innovation i auditoriet, hvor der inden finalestart var snak om alt fra fremførelsesteknikker til iværksætteri og netværk. Sidstnævnte var min sidemand også stor fan af, da han næsten med det samme gav mig hånden og præsenterede sig selv i form af Flemming Würtz Andersen, oplægsholder fra Capnova, en virksomhed der investerer og hjælper iværksættere på vej. Så det var bestemt mulighedernes dag.

Da starten gik, blev der bomstille i auditoriet, for det var nogle forrygende og innovative idéer, vi alle var vidne til blive fremført. Kun et barn kunne engang imellem ikke tøjle sin nysgerrighed, og spurgte åbent sin mor om hvad det var der foregik, når de forskellige prototyper blev fremvist oppe forrest.

Videnstung jury

Juryen sad på første række og bestod af dekan Niels Chr. Nielsen og virksomhedsrepræsentanter, der hver repræsenterede en af de tre kategorier. Thor Højlund Olsen fra Oticon, der repræsenterede HEALTH; Lasse Hinrichsen fra ENORM, der repræsenterede FOOD; Sam Levie Harrington fra LEGO, der repræsenterede CLIMATE/ENERGY.

Efter alle de ni præsentationer i tre forskellige kategorier, gik juryen for sig selv for at votere. Da de endelig kom tilbage fik dekan Niels Chr. Nielsen til opgave at udnævnte vinderne som værende Nanopaper, The Independent Elder og Merry Berry.

Plastik af appelsiner

Idéen om en biologisk nedbrydelig erstatning til plastik lavet på citrusfrugter, er skabt af Nanopaper bestående af Deby Fapyane, Isabel Alvarez-Martos og Hector Raposo Vega, der vandt i kategorien CLIMATE/ENERGY. Med et dagligt brug af bl.a. 7 millioner engangsplastikkopper verden over, er der stort behov for en erstatning for plastik. Der skulle ikke mange skrækbilleder af hvaler med enorme andele af plastikposer i deres maver, til at alle nærmest sad og gispede – ”hvad der kommer ud i havet kommer til sidst ind i dig.” Og plastik lever meget længe. Nanopapers nedbrydelige idé har den konkurrencemæssige fordel, at den er transparent.

Sejere rollatorer

The Independent Elder, bestående af Magnus Graf Skou, vandt i HEALTH-kategorien med at ville lave en rollator med tilkaldeudstyr, så den ældre aldrig skal være bange for at færdes alene falde, uden at kunne tilkalde hjælp. Udstyret er en sensor på rollator-håndtaget, som registrerer håndens tilstedeværelse eller fravær deraf, og derefter tilkalder hjælp. En hofteoperation koster 200.000 kr, og for det samme beløb ville der kunne købes 133 rollatorer med tilkaldeudstyret og derved forebygge fald. Idéen her bygger på en personlig historie, som juryen fandt værende en kvalitet i sig selv.

Snacks med god samvittighed

I FOOD-kategorien var det Merry Berry, bestående af Assela Ongarbayeva og Eric Sutherland, der løb med sejren ved at ville lave tørrede frugt-snacks lavet ud af overskudsfrugt. Frugter, der kvalitetsmæssigt er helt på linje med andre frugter, men som frugtavlerne vil have svært ved at afsætte, f.eks. mindre frugter. Ved hjælp af en industriovn vil de fjerne 80% af vandet, og så lave de før uønskede frugter til lækre snacks for især børn. ”Vi ønsker at det skal være lige så nemt et valg for forældre, som det er for børnene at spise.” Strategien for dem var at danne relationer til frugtavlere og landmænd, så der rigtig kunne komme skub i idéen.

Fald på cykel

Til sidst havde vi blandt publikum også en stemme – vores valg på en vinder faldt på BikePod, som lavede noget af en introduktion til sig selv. Én kom cyklende på en ret gammel cykel – og så lød der et bang. Så røg han til jorden. Det var netop for at vise deres idé om at skabe mere tryghed til primært ældre på cykler, hvor et støtteben blev sat ned på hver side, hver gang cyklen ikke var i fart, for at forhindre ubalance og efterfølgende fald. 20% af fald fra cykler sker ved af- eller påstigning, og ved at minimere denne procentdel drastisk ville de gøre det muligt for alle at tage cyklen. Præmien til dem var en gavekurv.

Medarbejdere, Offentligheden / Pressen