Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Proppen sprang for BERTHA

Nyåbnet forskningscenter vil undersøge, hvordan den moderne tilværelse påvirker vores sundhed og sygdom ved at samle kompetencer fra tre ud af fire fakulteter. BERTHA, som det nye center kaldes, åbnede officielt mandag d. 10/12 i Roskilde.

12.12.2018 | Rasmus Rørbæk

Fra venstre: Professor Torben Sigsgaard - Inst. for Folkesundhed, Institutleder Carsten Suhr Jacobsen - Inst. for Miljøvidenskab, Professor Carsten Bøcker Pedersen - Inst. for Økonomi, Professor Clive Eric Sabel - leder af BERTHA, Center manager Rikke Dalgaard - BERTHA, Professor Ole Hertel - Inst. for Miljøvidenskab, Dekan Niels Chr. Nielsen - Science and Technology, Klinisk professor Christian Erikstrup - Inst. for Klinisk medicin. (foto: Rasmus Rørbæk)

Stemningen var høj, trods en grum baggrund, da gæster fra ind- og udland samledes i Roskilde til den officielle åbning af forskningscenteret Big Data Centre for Environment and Health, kaldet BERTHA, der de næste fem år skal forsøge at afdække, hvordan det moderne liv påvirker vores liv og sundhed.

Forskningscenteret vil tage de første skridt mod besvarelsen af nogle meget alvorlige spørgsmål: Hvordan er samspillet mellem vores livsførelse, miljø og aktiviteter sat op mod vores sundhedstilstand og livskvalitet? Kan vi ændre adfærd og på den måde nedbringe tilfælde og forbedre livskvaliteten?

Hvert år dør omkring 40 mio. mennesker som følge af f.eks. hjertesygdom, kræft eller diabetes på verdensplan. Det svarer iflg. WHO til 70% af verdens dødsfald. Men vi forstår meget lidt af de faktorer, der spiller ind på de såkaldte ’ikke-smitsomme-sygdomme” som kræft, allergi og hjerte-karsygdomme. Dekan for Science and Technology, Niels Chr. Nielsen, benyttede lejligheden til at anerkende centerets særegne tilgang, der kombinerer sundhedsfaglige - og teknologiske videnskaber i bestræbelserne.

”Med vores store fokus på FN’s bæredygtighedsmål og på stærk forskning og uddannelse af talent er jeg er glad for at være med til at åbne forskningscentret BERTHA. Centeret rummer nytænkende, dyb og interdisciplinær faglighed, der behandler samfundsrelevant forskning omkring folkesundhed og nedbringelse af dødelighed som omtalt i FN’s Verdensmål. Tak til professor Clive Sabel, hvis vision har samlet dette forskningshold. Vi ser alle frem til at få indblik i de fund, der venter,” siger Niels Chr. Nielsen.

Big Data Centre for Environment and Health koordineres af professor Clive Sabel, Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet. Han er miljøgeograf med speciale i analyse af rumlige data på individniveau. Centerets ledelse har endvidere deltagelse af:

- Professor Torben Sigsgaard, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

- Professor Carsten Bøcker Pedersen, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet.

- Professor Ole Hertel, Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet.

- Klinisk professor Christian Erikstrup, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

- Centermanager Ph.d. Rikke Dalgaard, Big Data Centre for Environment and Health.

Læs mere om BERTHA

Læs mere om et af de projekter, der vil undersøge sammenhæng mellem biomarkører i blod og luftforurening.

Offentligheden / Pressen, Medarbejdere