Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

To yngre AU-forskere får bevilling fra VILLUM FONDEN

Wolf Eiserhardt fra Institut for Bioscience og Jan Frahm fra Institut for Matematik har hver fået en Villum Young Investigator-bevilling på 10 mio. DKK.

23.01.2019 | Christina Troelsen

VILLUM FONDEN logo

Lektor Wolf Eisenhardt, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Foto: VILLUM FONDEN.

Lektor Wolf Eisenhardt, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Foto: VILLUM FONDEN.

Lektor Jan Frahm, Institut for Matematik, Aarhus Universitet. Foto: VILLUM FONDEN.

Lektor Jan Frahm, Institut for Matematik, Aarhus Universitet. Foto: VILLUM FONDEN.

VILLUM FONDEN har netop udvalgt nye Villum Young Investigators blandt yngre særligt talentfulde forskere. I år modtager 21 nye Villum Young Investigators i alt 204,5 mio. kr.

På Aarhus Universitet er modtagerne:

Lektor Wolf Eisenhardt, Institut for Bioscience
Bevilling: 10 mio. DKK

Projekt: Livets træ kan afsløre hvorfor tropisk regnskov er den mest artsrige natur på Jorden

Tropisk regnskov er den rigeste slags natur på jorden. Halvdelen af verdens arter lever, af ukendte årsager, i regnskoven. Denne mystiske artsrigdom kan forklares ved hjælp af livets træ, som afslører arternes evolutionære historie. Vi vil rekonstruere planternes livstræ, og bruge det for første gang til at forklare regnskovens gådefulde biologiske rigdom på global skala. Bevillingen skal bruges til at ansætte fire forskere som skal samarbejde om at knække denne klassiske biologiske nød.

Lektor Jan Frahm, Institut for Matematik
Bevilling: 10 mio. DKK

Projekt: Symmetribrud i Matematikken

"Symmetribrud" beskriver processen, hvor et system med høj symmetri bliver til et med mindre symmetri, og det spiller en stor rolle i den moderne teoretiske fysik. Målet med forskningsprojektet er at udvikle den matematiske beskrivelse af symmetribrud ved at anvende reduktive Lie grupper og deres repræsentationsteori. Det vil derudover have anvendelser for partielle differentialligninger og analytisk talteori. Bevillingen skal finansiere modtageren såvel som en postdoc og to ph.d.-studerende.

Medarbejdere, Offentligheden / Pressen