Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken.
Årtiers militærøvelser og prøvesprængninger af forskellige former for ammunition udført af det amerikanske militær har efterladt en caribisk ø med giftige stoffer og en lokalbefolkning med følgesygdomme efter at være udsat for stofferne i en årrække.
Dansk forskning har afdækket sammenhænge og vil i den kommende tid indgå i et forskningssamarbejde med amerikanske forskere og myndigheder.
Mørke. Kulde. Blæst og slud. Øv. Vinter i Danmark kan måske være en smule trist. Der var nok de, der hellere ville gå i vinterhi på Cuba med et godt glas rom og små 30 graders varme. Men der er da lyspunkter herhjemme.
Juleaften er et af dem, hvor vi for en stund glemmer kulden og faktisk håber på, at der vil være snevejr.
Men hvorfor skal vi gå og snue i kulde med huer og halstørklæder nu, mens der er skønne parasoldrinks og solcremebehov andre steder og hvorfor er der overhovedet denne forskel på årstider rundt på kloden?
En af de store visioner indenfor nanoteknologien er at skabe nanorobotter, der kan navigere og løse opgaver i den mikroskopiske verden. Det store spørgsmål har i lang tid været, hvilken metode man skulle bruge til at bygge dem med.
Det er nu lykkedes at bygge en nanorobot af DNA-strenge, der kan kontrollere enzymer. Nanorobotten fungerer som et pengeskab, hvori et enzym kan gemmes væk, og hvor kun et specifikt sæt nøgler kan lukke enzymet ud igen.
Hvis alle på jorden skal blive mætte i 2050, skal fødevareproduktionen mindst fordobles. Det er en af grundene til, at der i stigende grad ses på insekter som en mulig ny fødevare.
Op mod en tredjedel af de danske forbrugere er positive over for at spise insekter, og blandt dem er mænd i hovedstadsområdet i flertal.
Vores celler er i stand til at flytte energi og stof rundt til de steder, der er behov for den og sikre, at kroppen fungerer. Men hvordan gør cellerne det i realtid og i det enkelte molekyles perspektiv? Det er lykkedes et dansk forskningshold at afdække nogle basale indsigter i denne hidtil ukendte verden ved at udføre de første forsøg, der viser, hvordan et enkelt molekyle af den molekylære ’motor’, kendt som calcium-pumpen, fungerer.
Julen er over os, og det har givet anledning til denne Facebookvideo fra Kemishow, der her sender julemanden og hans venner på flyvetur med julebazookaen Astrid. Ho Ho -bum!
Teknologien påvirker vores hverdag og åbner nye muligheder for at forstå menneskers adfærd, kommunikation og psykologi. Nu har Aarhus Universitet åbnet ORBIT-Lab, der skal være ideernes smeltedigel for studerende, virksomheder og forskere i skøn forening.
RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.
RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.
RØMER udsendes elektronisk cirka seks gange om året.
Kontakt til redaktionen:
Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk
Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk
Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler