Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Open Science Festival 2018 – fuld fart på nye ideer

Forskere, studerende og industrifolk mødtes torsdag den 31. maj i iNANO til Open Science Festival 2018 for at fejre det åbne forskningssamarbejde.

31.05.2018 | Peter F. Gammelby

Raketten på de studerendes t-shirts spillede tilfældigvis (?) sammen med dekanens tale, som sammenkædede Open Science platformen med forskningen bag Apollo 11-missionen. Her lytter de til lead materials specialist Allan Hjarbæk Holm fra Grundfos, der fortælle om koncernens langsigtede mål og forventninger i forbindelse med Open Science. Foto: Peter F. Gammelby, AU

Jens Hinke (tv), som leder produkudviklingen i SP Group A/S, blev den første modtager af Open Science Industry Award - her fra dekan Niels Chr. Nielsen. Foto: Peter F. Gammelby, AU

Ideen om Open Science som en patentfri legeplads for universitetsforskere og industri har skabt international opmærksomhed, og den første Open Science platform, SPOMAN, har siden starten for godt et år siden fortsat fremdrift og tager flere forskningsdiscipliner om bord.  Således inddrages nu maskinlæring eller kunstig intelligens i indsatsen for at finde nye smarte materialer (SPOMAN står for Smart Polymer Materials and Nano-Composites).

I sin tale ved festivalens åbning tog Science and Technologys dekan, Niels Chr. Nielsen, udgangspunkt i John F. Kennedys ambitiøse mål fra 1961 om at lande en mand på Månen og bringe ham sikkert tilbage til Jorden, før årtiet var omme.

”Lige så imponerende som selve missionens succes var den innovation på tværs af fagdiscipliner og sektorer, som programmet udløste. Ved at inddrage videnskabsfolk fra vidt forskellige fag og sektorer lagdes grunden for kreative bottom-up-løsninger, som tjente et fælles mål. Open Science er en åben samarbejdsplatform, der skal gøre grundforskning tilgængelig for samfundet. Industrier og forskere går sammen om at skabe fælles mål, og skaber dermed relevante og behovsdrevne forskningsprojekter. Open Science skaber den nødvendige plads til at skabe bottom-up-løsninger på veldefinerede mål,” sagde Niels Chr. Nielsen.

Ny pris

Siden Open Science Festival 2017 har folkene bag Open Science har indstiftet en pris, ”Open Science Industry Award”, som gives til repræsentanter for industrien, der har ydet en særlig indsats for Open Science platformen i Danmark.

Dette års modtager af prisen blev Jens Hinke, som leder SP Groups produktudvikling. Jens Hinke var med til at udvikle ideen om Open Science, og har siden ”utrætteligt bragt sin viden, sit netværk og sig selv i spil for at bane vejen for den nye, åbne og tillidsbaserede tilgang til samarbejde”, som det hedder i begrundelsen.

Blandt festivalens øvrige talere var Dr. Viviane Poupon fra McGill University I Montreal, som berettede om the Tanenbaum Open Science Institute (TOSI), som Montreal Neurological Institute and Hospital for nylig etablerede med det formål at bliver verdens første Open Science baserede akademiske institution.

Og ikke mindst en række af de studerende fra flere forskellige fag, som er i fuld gang med at gennemføre grundforskningsprojekter i forbindelse med SPOMAN platformen.


 Open Science initiativet bakkes op af Industriens Fond med en bevilling på godt 2,5 mio. kr.  

Medarbejdere, Studerende, Offentligheden / Pressen