Aarhus Universitets segl

Muslingelim skal gøres operationsklar

Tuber med muslingelim vil i fremtiden kunne erstatte sutur og hæfteklammer på hospitalernes operationsstuer. Forskere på Aarhus Universitet har kopieret muslingernes limproduktion og forbedret den så meget, at at de har dannet spinout-firmaet Bioco Medico med henblik på at få limen bragt til markedet. Det kan du høre mere om i videoen, hvor du også kan se, hvordan limen virker.

 

 

Af Peter F. Gammelby

En lim, som kan klæbe til de fleste materialer, lige fra teflon til levende væv, som kan hærde under vand og som endda kan reparere sig selv, kan i fremtiden blive at finde i en operationsstue nær dig.

Limen er resultatet af snart ti års ihærdig forskningsindsats på Aarhus Universitet, hvor det er lykkedes ikke blot at kopiere den lim, som muslinger bruger til at klæbe sig fast under vandet – det er også lykkedes at kopiere den proces, som muslingerne bruger til at danne limen.

Og nok så væsentligt: forskerne kan skræddersy limen, så den får forskellige egenskaber efter forskellige behov. Ved nogle typer kirurgi er der f.eks. behov for, at limen hærder på få sekunder, ved andre typer skal der helst gå et par minutter, så kirurgen kan nå at manipulere vævet helt på plads imens. Også limens farve kan tilpasses.

Og så er den biokompatibel. Den eksisterende limtype, som bruges til sårlukning i dag, er ikke baseret på biokompatibel kemi og indeholder organiske opløsningsmidler. Desuden kan muslingelimen hærde under våde betingelser og dermed benyttes inde i kroppen.

Processen, der får limen til at klæbe og hærde under vand, er patenteret og placeret i et såkaldt spin-out-firma, Bioco Medico IVS, hvis direktør og medejer, Fiona Linnea Bach-Gansmo, netop nu har travlt med at forhandle med flere forskellige potentielle partnere – såvel finansielle som industrielle.  

Uddannelse i iværksætteri

Fiona Linnea Bach-Gansmo er kandidat og PhD i nano-science fra Aarhus Universitet. Det er også her, hun har fået sit faglige fundament i iværksætteri.

Aarhus Universitet er en del af det skandinaviske Science for Society program, som med støtte fra EU arbejder på at ruste PhD-studerende og postdocs bedst muligt til karrierer i det private erhvervsliv – enten med egen virksomhed eller som ansatte med øje for de kommercielle aspekter.

Her har den nyslåede direktør bl.a. gennemført et Lean Launchpad forløb, hvor man udvikler og tester  forretningsmodeller med udgangspunkt i markeds- og kundeundersøgelser samt sparring fra eksterne eksperter.

"Forløbet har været meget nyttigt for mig. Både den eksterne sparring og de mange interviews med potentielle kunder, brugere og distributører har givet mig en utrolig god forståelse af det marked, vi skal ud på - og samtidig givet os fokus på, hvad vore lime skal kunne på de forskellige markeder," siger Fiona Linnea Bach-Gansmo.