Nyheder

Dronen, der er en den første af tre, har gennemgået en række testflyvninger op til overdragelsen. Dronen er af typen "Penguin B", med et vingefang på 3,3 meter, og en 'kampvægt' på cirka 25 kg, når den er missionsparat. (Privatfoto).
Højt mod nord, kun ca. 900 km fra Nordpolen, er Villum Research Station placeret. Det bliver her, at dronen vil blive brugt til at måle is- og sne-egenskaber med høj geografisk opløsning. (ill: Villum Research Station)

09.03.2017 |

Aarhus Universitet klar med første drone til klimaopgaver tæt på Nordpolen

Takket være donationer fra VILLUM FONDEN får forskere nu en helt unik mulighed for at styrke klimaforskningen i det nordligste Grønland. Den første af tre droner bliver mandag den 13. marts kl. 13.00 officielt overdraget til Aarhus Universitet med flyveopvisning på HCA Airports ved Odense.

Projekt rOpen skal finde en måde at kortlægge jordbunden på markerne så nøjagtigt, at landmændene vil kunne tilføre præcist så meget nitrat, som miljøet kan holde til. Foto: Colourbox

06.03.2017 |

Nu skal gødningens rute fra mark til fjord kortlægges

Et nyt forskningsprojekt skal på én gang beskytte vores grundvand, søer og fjorde mod nitratforurening, og give vore landmænd mulighed for at gøde deres marker optimalt. Det skal nemlig blive muligt at forudsige hver enkelt marks evne til at holde på nitraten. Forskere fra mange forskellige fag samt landbruget selv bidrager til projektet, som…

Professor Bo Barker Jørgensen, leder af Center for Geomikrobiologi, Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet
Bo Barker Jørgensen har deltaget i utallige forskningsekspeditioner kloden rundt, her er han på Svalbard. Foto: Bo Barker Jørgensen
Bo Barker Jørgensen interviewes ombord på forskningsskibet Greatship Manisha. Interviewet blev bragt i DR’s Vores vejr i efteråret 2013. Foto: Carol Cotterill, ECORD IODP Expedition 347 Baltic Sea Paleoenvironment

03.03.2017 |

Stor international forskningspris til Bo Barker Jørgensen

Professor Bo Barker Jørgensen, leder af Center for Geomikrobiologi ved Aarhus Universitet, modtager natten til lørdag den 4. marts den meget anerkendte internationale forskningspris A.C. Redfield Lifetime Achievement Award på Hawaii.

Palmearten Euterpe precatoria er en af de arter, som er blevet dyrket gennem tusinder af år i Amazonas. Den er i familie med acai-palmen (Euterpe oleacea), som dyrkes i stor stil i dag. Acai-bærrene kategoriseres som ’superfood’ pga. sit særlige indhold af vitaminer og andre næringsstoffer. Foto: Henrik Balslev

03.03.2017 |

Regnskoven i Amazonas er formet af mennesker

Myten om at regnskoven er noget af det mest uberørte natur, vi finder i verden, aflives nu af et internationalt team af forskere med deltagelse fra Aarhus Universitet. Forskernes resultater, som netop er offentliggjort i Science, viser, at den oprindelige befolkning påvirkede regnskoven gennem udnyttelse og dyrkning af bestemte træarter…

03.03.2017 |

Zebrafisken er et vigtigt forsøgsdyr

Mennesker og zebrafisk har mere til fælles, end man lige skulle tro. Derfor bruges zebrafisk i stigende grad til blandt andet at undersøge funktionen af gener, til at lave dyremodeller for menneskets sygdomme og til at udvikle ny medicin til mennesker.

28.02.2017 |

Ny fireårig aftale om AU’s myndighedsbetjening er i hus

Den nye rammeaftale skaber større klarhed om offentliggørelse og tavshedsklausuler i ST’s forskningsbaserede myndighedsrådgivning.

Foto: Ditte Valente/Eliteforsk

23.02.2017 |

Fødevareforsker modtager EliteForsk-pris 2017

Professor Hanne Christine Bertram fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet modtager årets EliteForsk-pris for sin forskning i sammenhængen mellem kost og sundhed. Prisen uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet til fremragende forskere under 45 år.

Johannes Christensen, ph.d.-studerende, Institut for Matematik
William Joyce, ph.d.-studerende, Institut for Bioscience

23.02.2017 |

To EliteForsk-rejsestipendier til studerende på Science and Technology

Ved uddelingen af EliteForsk-priser i 2017 har to ph.d.-studerende fået et rejsestipendium på hver 200.000 kr.

Mala Broberg studerer de unge fisks levevilkår hos den unikke laks i Kapisillitelven - et tilløb til Godthåbsfjorden. Studierne var afslutningen på den første kandidatuddannelse erhvervet i Grønland. Foto: Rasmus Hedeholm

22.02.2017 |

Første naturvidenskabelige AU-kandidat uddannet i Grønland

I tæt samarbejde med Aarhus Universitet er det nu muligt at afslutte et naturvidenskabeligt universitetsstudie i Nuuk. Den første grønlandske biolog, der også er uddannet i Grønland, forsvarede sin kandidatgrad på Grønlands Naturinstitut i sidste uge.

Det går spektakulært for sig, når Kemishow formidler naturfag til publikum. På TV2 var dommerne bjergtagede af de to studerendes optræden, og nu går Kemishow videre til semifinalerne, hvor seerne får det endelige ord. (Foto:Screendump fra promo-video)

22.02.2017 |

Kemishow indtager Danmark med flamingoslim

Kemishow Aarhus Universitet bruger hverdagens kemikalier til at formidle grundlæggende kemiske teorier og principper gennem spektakulære demonstrationsforsøg, og har lige nu national succes som optrædende i ”Danmark har Talent 2017” på TV2. Se med lørdag d. 4/3, hvor det er seerne, der kan stemme de studerende videre i konkurrencen.

Søkongerne samler sig på klipperne før de flyver ned på ynglepladserne med føde til ungerne eller før de drager på havet for at søge efter føde. (Foto: S. Wetterich) 
Afføring fra fuglene i fuglekolonien Annikitsoq på Cape York Peninsula giver ophav til grønne søer og frodigt grønt græs. (Foto: T. Davidson)
Kyststrækningen ved Vestgrønland, der vender ud mod Nordvandet. De røde arealer viser, hvor søkongen lever og dermed de kolossale områder, fuglene påvirker.

17.02.2017 |

Søkongen – en lille fugl med stor effekt i Arktis

Forskere fra Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet, har netop vist hvordan den lille fugl søkonge i udpræget grad ændrer både landskab og søer i det nordvestlige Grønland.

10.02.2017 |

Professor Poul Nissen modtager Novo Nordisk Prisen 2017

Professor Poul Nissen, Aarhus Universitet, modtager Novo Nordisk Prisen 2017 for sine banebrydende studier af ionpumpers struktur og mekanisme. Gennem sin forskning har Poul Nissen på detaljeret niveau klarlagt, hvordan bl.a. ioner og næringsstoffer transporteres ind og ud af celler – den grundviden har stor betydning for forståelse af…

09.02.2017 |

Ny forædlingsstrategi skal løfte eksport af danske græsser

De bedste egenskaber fra tre velkendte græsarter skal forenes i nye græssorter. Med markant øget udbytte og stor robusthed skal sådanne græsser bane vej for dansk eksport af nye sorter, der er forberedte til fremtidens klima og efterspørgslen på mere biomasse.

'The sky is the limit'. Aarhus har to resultater med i dysten om at blive årets forskningsresultat på Videnskab.dk. (Foto: Rasmus Rørbæk)

08.02.2017 |

Stem på årets forskningsresultater

Nu kan man stemme på årets bedste forskningsresultat fra 2016. På listen over de resultater, der har rocket den danske videnskab det sidste års tid, finder vi to aarhusianske opdagelser, der på hver sin måde rykker ved vores mulighed for at se og påvirke fysikkens verden.

06.02.2017 |

Forskere kortlægger dødsfælde-gener

Gener fra en plante, der lokker skadelige insekter i døden, kan bruges til at forædle modstandsdygtige afgrøder.

Viser resultater 106 til 120 ud af 814

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste