Aarhus Universitet udbyder ny tværfaglig arktisk uddannelse i Nuuk

Aarhus Universitet er med i et samarbejde, der står bag et nyt uddannelsesforløb med speciale i arktiske forhold. Uddannelsen er for universitetsstuderende fra hele verden.

11.02.2015 | Peter Bondo Christensen

Grønlands Naturinstitut i Nuuk vil i foråret huse en flok internationale kursister, der skal få mere viden om arktiske forhold. Foto: Lars Malta Rasmussen.

Sanna – Grønlands Instituts nye forskningsskib – skal bl.a. bruges under de nye uddannelsestiltag i Nuuk med speciale i arktiske forhold. Foto: Leiff Josefsen.

Fredag den 13. februar 2015 igangsætter Aarhus Universitet sammen med Grønlands Naturinstitut, Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) og University of Manitoba, Canada, et uddannelsesforløb, der skal give universitetsstuderende fra hele verden ny viden inden for arktisk klima, økologi, strategi og samfundsforhold.

”Vi udbyder gennem det næste halve år seks kurser med speciale i arktiske forhold. Det er første skridt i en proces mod en egentlig naturvidenskabelig uddannelse med fast base i Grønland,” fortæller seniorforsker Lise Lotte Sørensen, uddannelseskoordinator ved Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet.

De studerende får ny og grundig viden inden for emner som sne, is, havet, mineraler, rådgivning og lovgivning.

Kurserne bliver fysisk gennemført ved Grønlands Naturinstitut i Nuuk, hvor de studerende også får lejlighed til at arbejde fra Naturinstitutters nye forskningsskib ’Sanna’, hvor de bl.a. på et længere togt skal indsamle data helt fra bunden af Nuuk Fjord og ud til Fyllas Banke.

Viden forankres lokalt

”Vi vil gerne sikre, at den viden, det internationale forskerhold opnår om Arktis, også forankres lokalt i Arktis. Det er hele ideen bag uddannelsesindsatsen,” siger Dorte Haubjerg Søgaard, der er uddannelseskoordinator på Naturinstituttet i Nuuk og som er den lokale koordinator af uddannelsesprogrammet.

Grønlands selvstyre har gennem afdelingen for uddannelse gjort det muligt at skaffe bolig til de studerende - en kæmpe håndsrækning for hele projektet.

Grønlands Gymnasium i Nuuk bliver også koblet tæt til uddannelsesforløbet. Dels deltager nogle elever fra gymnasiet i det første kursus om havis. Dels kan alle naturfagslærere på gymnasiet deltage i den forelæsningsrække, der kommer under kurset.

Endelig er der aftalt en mentorordning mellem gymnasieeleverne fra 3.g og de kommende universitetsstuderende. En mentorordning, der gavner begge veje: De studerende vil stimulere gymnasieeleverne til en yderlig interesse for naturvidenskab, mens gymnasieeleverne skal introducere de studerende til grønlandske skikke og traditioner.

”Vi håber det vil skabe værdifulde venskaber, som bliver til stor gavn for de grønlandske gymnasieelevers fremtidige uddannelsesforløb,” siger Dorte Haubjerg Søgaard.

Yderlige oplysninger:

Lise Lotte Sørensen, Uddannelseskoordinator, Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet. Tlf.: (+45) 8715 6417; mail: lls@bios.au.dk

Dorte Haubjerg Søgaard, Uddannelseskoordinator, Grønlands Naturinstitut. Tlf (+299) 361238, mail: DoSo@natur.gl

Medarbejdere, Offentligheden / Pressen